Problem med fullbokade arenor inför Eurovision 2023

EUROVISION 2023. I skrivande stund är det fortsatt oklart vilken stad i Storbritannien som ska ta hand om värdskapet av nästa års Eurovision Song Contest, och just nu finns ytterligare ett problem inför det valet.

Det handlar om att ett flertal av de städer som visar intresse för att hålla i tävlingen sedan tidigare har bokat upp sina arenor för andra evenemang under våren 2023. Sådana bokningar görs oftast lång tid i förväg, ibland flera år innan de ska äga rum. En genomgång som BBC News har gjort visar att det är konserter med bland andra Elton John, Magic Mike, Celine Dion, Sabaton och Måneskin som har bokats upp.

 

Vad kommer att ske?

Mycket tyder på att den stad som sedan kommer att få uppdraget kommer att behöva se till att den arena som är tänkt att användas får sina evenemang flyttade under april och maj nästa år. Anledningen är att produktionen kommer att behöva ha tillgång till arenan i minst sju veckor varav tre av dessa handlar om att rigga scen, ljus och ljud (med mera) och resterande fyra om att repetera teknik, stand-in och med artisterna samt att genomföra genrepen och direktsändningarna. Beroende på vilka tävlingsdatum som bestäms kan veckorna variera men antalet blir nog fast.

Vi ska tillägga att det är inget nytt scenario att arenor är uppbokade sedan tidigare. Inför valet till flera tidigare Eurovisioner på framförallt 2010-talet fick värdstäder lov att flytta på redan inbokade events till andra arenor eller datum.

 

Hur ser planerna ut framåt?

Den 25:e juli i år tog Storbritannien officiellt över värdskapet från Ukraina och sedan dess har brittiska städer kunnat skicka in intresseanmälningar inkl. fördjupande bud* om hur de tänker sig om sitt arrangemang (om de får uppdraget). Fredagen den 12:e augusti är det tänkt att BBC ska gå ut med en lista över vilka städer som fortfarande tävlar om att få uppdraget. Vad som händer därefter är något oklart men tidigare år har det brukat vara så att städer får besök av värdstadskommittén innan kommittén tillsammans med EBU beslutar sig för vilken stad som bäst lämpar sig för uppdraget. BBC har tidigare sagt att man hoppas bli klar med processen senast denna höst.

* Städer som ansöker behöver bland annat uppfylla en rad kriterier gällande arenans storlek, möjlighet till eventområde (för delegationer och presskår), ha tillräckligt med hotellrum, kunna ansvara för transporter och säkerhet med mera.

 


 

Kommentera