Sammanfattade Eurovision-nyheter, juli 2022

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i juli 2022.

 

Eurovision 2023

Det har gått ungefär 2,5 månad sedan Kalush Orchestra tog hem segern för Ukraina i Eurovision 2022, även om det inte blir Ukraina som tävlingen kommer att hållas i nästa år (med anledning av det oroliga säkerhetspolitiska läget). Arbetet med den kommande upplagan anno 2023 påbörjats och det här är vad vi för närvarande vet om den produktionen.

 

Värdland

Under juli kom det efterlängtade beskedet att vi nu har fått ett värdland för 2022 efter att vi under juni fått besked om att Ukraina inte är aktuella som värdnation trots sin seger i 2022 års final. Detta är till följd av det oroliga säkerhetspolitiska läge landet befinner sig i sedan Ryssland i slutet av februari i år invaderade Ukraina. EBU anser således att det inte går att hålla tävlingen i ett land som befinner sig i ett krig.

Den 25:e juli kom i alla fall beskedet om att brittiska TV-bolaget BBC har accepterat EBU:s inbjudan om att ersätta Ukraina som värdnation för Eurovision 2023, även om den kommer delvis att göras i ukrainsk anda tillsammans med representanter för det ukrainska TV-bolaget UA:PBC. EBU har även bekräftat att Ukraina kommer att slippa delta i kvalprogrammen och blir därmed direktkvalificerad till finalen tillsammans med övriga länder i ”The Big Five” (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland). Att Storbritannien fick frågan var främst för att landet kom på andra plats i ESC-finalen 2022, vilket var landets bästa placering på 20 år!

Genom åren har vinnarnationer i stort sett alltid kunnat stå värd året efter sin seger men det har förekommit undantag från den regeln åren 1957, 1960, 1963, 1972, 1974 och 1980. I dessa fall handlade det oftast om ekonomiska orsaker såsom att länder hade vunnit för tätt inpå och inte kunde arrangera så snabbt igen. Vid fyra av dessa tillfällen tog Storbritannien hand om värdskapet och nu blir det således deras femte arrangemang utanför seger. Landet har förvisso stått värd ytterligare fyra gånger (1968, 1977, 1982 och 1998) och dessa gånger har det varit efter seger.

 

Värdstad och värdarena

Nu efter att Storbritannien blivit utsedd till nytt värdland för ESC 2023 kommer BBC att starta processen för att hitta den bästa värdstaden som kan ta emot tävlingen. Exakt hur detta går till den här gången är dock inte känt, men vanligtvis brukar upplägget vara som så att intresserade städer får inkomma med olika arrangemangsförslag som lämnas in till en tillsatt kommitté. Denna får i sin tur i uppdrag att granska förslagen och sedan välja ut ett eller flera förslag som de anser är mest realistiska. Sedan brukar städerna få besök av kommittén (och ibland även av representanter för EBU) för att visa upp hur de har tänkt sitt arrangemang innan ett slutgiltigt beslut tas. Vissa år har beslutet tagits i samråd mellan värdlandets tillsatta kommitté och EBU.

Det finns i dagsläget inget presenterat datum för när värdstadsprocessen får sitt officiella besked, vilket gör att det kan ske alltifrån i sensommar till i höst. Det beror på hur snabbt kommittén arbetar och vilken deadline som finns. Ifjol (läs: inför 2022 års tävling) dröjde det faktiskt till början av oktober innan valet av värdstad var 100 procent officiellt, medan andra år har processen varit klar redan under någon av sommarmånaderna (då hade förvisso processerna dragit igång mycket tidigare än vad de gör den här gången). Oavsett kommer vi att följa årets process noggrant.

 

Tävlingsform och datum

Enligt Eurovision.tv är det troligt att upplägget med två semifinaler inför finalen fortsätter även om de betonar att några biljetter ännu inte är till salu (dessa släpps först senare). Tävlingsdatumen bör bli klara antingen i samband med eller i anslutning till valet av värdstad och värdarena.

 

Preliminär deltagarlista

Här listar vi de länder vars TV-bolag hade fram till 31:a juli uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2023. Notera att länderna listas i bokstavsordning och att listan fylls på kontinuerligt i takt med att länder lämnar besked om sitt eventuella deltagande. Efter varje land anges också hur långt de har kommit i sin produktion:

– Namn efter land innebär att ett artistval är gjort

– Namn i kursiv stil innebär att landet planerar att välja artist/bidrag genom en uttagning

– Om namn efter land saknas innebär det att landet ännu inte har gått ut med information om sitt kommande val.

 

Semifinalister**

 • Albanien Festivali i Këngës 61
 • Belgien
 • Cypern Internval
 • Danmark Dansk Melodi Grand Prix 2023
 • Finland UMK 2023
 • Israel – Noa Kirel***
 • Litauen
 • Nederländerna bidragsantagning pågår
 • Norge Norsk Melodi Grand Prix 2023
 • Polen
 • San MarinoUna voce per San Marino
 • Schweiz Internval
 • Sverige Melodifestivalen 2023
 • Österrike

 

Direktkvalificerade länder**

 • FrankrikeC’est vous qui décidez
 • Italien – Festival di Sanremo 2023
 • Spanien Benidorm Fest
 • Storbritannien (värdland)
 • Tyskland
 • Ukraina

 

Noteringar

* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i många fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2022 eller början av 2023 och först vid det tillfället vet vi exakt hur många länder som kommer att delta i Eurovision Song Contest 2023.

** Vi väljer att från och med nu dela upp länder i semifinalister respektive direktkvalificerade i och med att EBU har bekräftat vilka 6 länder som kommer att vara direktkvalificerade till finalen.

*** Den 11:e juli 2022 bekräftade det israeliska TV-bolaget KAN artisten Noa Kirel som Israels representant till Eurovision 2023. Strax efteråt meddelade däremot artisten själv att hon ännu inte har bestämt sig för sitt eventuella deltagande. Vi har trots detta valt att lista Noa Kirel på artistlistan och detta för att flera kända källor såsom Eurovision.tv gör samma sak. Beskedet gäller tills annan information ges.

 

 

Melodifestivalen 2023

Den 26:e augusti kommer Sveriges Television att öppna antagningen till Melodifestivalen 2023 och för att alla ska hinna förbereda sig gick SVT i början av juli ut med tävlingsreglerna. Initialt är det samma upplägg som det har varit sedan 2002, det vill säga att det blir fyra deltävlingar, ett semifinalprogram och final. Totalt sett kommer 28 bidrag att väljas ut från två kvoter: en allmän antagning, där bidrag väljs av en urvalsjury, och Melodifestivalredaktions val. Varje part väljer 14 bidrag vardera till startfältet.

Vi vet ännu inte när SVT kommer att presentera startfältet men det brukar vara någon gång under senhösten. Så snart vi har ett datum kommer vi att presentera det.

Om du vill läsa tävlingsreglerna i sammanfattad form finns dessa i denna artikel.

 

Turnéplan och biljettinformation

Eftersom Melodifestivalturnén blev inställd i år (läs: 2022) har SVT och deras produktionspartners sedan i vintras beslutat att turnén flyttas fram till 2023. Det innebär att det sedan dess har varit känt att Melodifestivalen 2023 kommer att besöka Scandinavium i Göteborg (den 4:e februari), SAAB Arena i Linköping (den 11:e februari), Sparbanken Arena i Lidköping (den 18:e februari) och Malmö Arena i Malmö (den 25:e februari). Själva semifinalprogrammet är planerat att äga rum i Hägglunds Arena i Örnsköldsvik den 4:e mars och finalen den 11:e mars i någon arena i Stockholmsområdet. Exakt vilken finalarena det är tal om har inte offentliggjorts än.

 

Ytterligare biljettsläpp i november

Om du köpte biljetter till någon av deltävlingarna och/eller semifinalen inför Melodifestivalen 2022 och har valt att behålla dessa kommer dessa automatiskt flyttas över till 2023. Du kan således använda biljetterna den här gången istället för att köpa nya. Detta besked gäller dock inte Melodifestivalfinalen 2023 där det kommer att säljas nya biljetter.

Ifall att du vill köpa fler biljetter eller inte köpte biljetter då men vill göra det nu så kommer det att bli ett ytterligare biljettsläpp med start den 1:a november. Detta har den officiella biljettpartnern Ticketmaster uppdaterat nu i sommar. Däremot saknas just nu länkar till den första deltävlingen och finalen, vilka troligen lär dyka upp inför det nya släppet.

 

 

Övriga nationella uttagningar

Hur ser planerna ut för länderna som har bekräftat deltagande? Några har precis som SVT börjat planera inför vilken slags uttagning de tänker anordna nästa år. Det här är vad vi vet just nu om dessa planer.

 

Albanien: I juni blev det officiellt att Albanien öppnar sin antagning till årets upplaga av Festivali i Këngës. Det har sedan dess blivit officiellt att FiK fortsätter som uttagning till Eurovision Song Contest. Vi inväntar mer information om startfält, tävlingsregler, uttagningsdatum och upplägg.


Danmark: Enligt uppgifter har DR uttryckt att det förbereds för en Dansk Melodi Grand Prix även nästa år, men det har inte sagts något mer om dess form, regler eller var i Danmark som den är tänkt att äga rum. Vi återkommer med fler besked senare under säsongen. De två senaste Eurovisionerna har Danmark misslyckats med att få en finalplats i Eurovision (man var senast i final i Tel Aviv 2019).


Finland: Finska Yle har gått ut med regelverket för sin kommande UMK-final som är planerad att äga rum i februari 2023. Mellan den 1-5 september kan de som är intresserade att skicka in tävlingsbidrag anmäla sitt intresse via en digital antagning. Mer information om detta har vi samlat i denna artikel.


Frankrike: Efter att TV-kanalen France2 tidigare i juli bekräftade Frankrikes Eurovision-deltagande 2023 släpptes en kommuniké med kommande TV-program där bolaget bekräftar fortsättningen med ESC-uttagningen C’est vous qui décidez. Denna uttagning infördes inför 2021 års tävling och var även aktuell inför 2022. Därmed blir det nu tredje gången gillt som denna uttagningsform används – om än att det ännu inte är känt hur omfattande den blir till kommande säsong.


Israel: Via en uppdatering på TV-bolaget KAN:s Facebooksida i juni kom beskedet att en kommitté kommer att ansvara för att välja ut den artist som ska representera Israel i Eurovision 2023. Sagt och gjort, i juli kom besked att de internt utsett Noa Kirel som sitt artistval även om detta kan vara med visst frågetecken efter då artisten, enligt uppgifter, ännu inte har bestämt sig om hon verkligen vill tävla. Detta kommer vi att följa upp när mer information släpps.


Italien: Fjolårets (2022 års) värdnation Italien fortsätter i vanlig ordning med sin Festival di Sanremo som nästa år avgörs för 73:e året i ordningen! TV-bolaget Rai har officiellt meddelat att man även till nästa år tänker hämta sin Eurovision-representant från den uttagningen även om vinnaren har rätt att tacka nej till att åka till Eurovision. 2023 års uttagning är planerad att äga rum mellan den 7:e och 11:e februari med totalt 25 tävlingsbidrag. Rai har även meddelat att artisten Gianni Morandi kommer att vara co-programledare under alla fem sändningar.


Nederländerna: Sedan i slutet av maj pågår en bidragsantagning för nederländska AVROTROS som pågår fram till den 31:a augusti, dvs. över hela sommaren 2022. Därefter kommer en kommitté att lyssna igenom alla inskickade låtar men hur valet går vidare därefter låter vi än så länge vara osagt.


Norge: NRK har börjat förbereda för Norsk Melodi Grand Prix 2023 som även den här gången är planerad att ha deltävlingar/heats inför finalen med planerade sändningsdatum i januari och februari månad. Exakt hur många bidrag som tas ut i tävlan liksom om några av dessa blir direktkvalificerade till finalen är inte officiellt. Däremot vet vi att det pågår en antagning som håller öppet fram till den 18:e september. Mer info om den finns samlat i denna artikel.


San Marino: Efter att Achille Lauro vann 2022 års Una voce per San Marino, som var San Marinos nystartade uttagning till Eurovision Song Contest, uttalade sig TV-bolaget SMRTV att uttagningen är planerad att få en andra upplaga under 2023. Mer info än så har ännu inte kommunicerats från SMRTV, så vi återkommer när vi har fått fler svar.


Schweiz: Den här gången blir det femte gången gillt som Schweiz använder sig av metoden med att låta en publikpanel och en expertjury internt rösta fram Schweiz’ val till Eurovision Song Contest. Metoden har hittills inbringat finalavancemang varje år inklusive två topplaceringar! Inledningsvis kommer man att anordna en nationell antagning (mellan 25 augusti och 8 september) innan juryarbetet kommer igång. Exakt när vi får reda på vem som har blivit vald återstår att se…


Spanien: RTVE återinförde i år den tidigare nedlagda Benidorm Fest som uttagningsmodell till Eurovision Song Contest och efter den succé som landet gjorde i 2022 års final, då man för första gången sedan 1995 (!) hamnade i topp 3, står det nu klart att denna uttagning får en fortsättning även nästa år. I mitten av juli anordnades en pressdag i Benidorm där RTVE bekräftade tävlingsdatum och upplägget som blir snarlikt hur det var 2022. Dessutom blev det officiellt att en antagning kommer att hållas mellan den 1:a september och 10:e oktober för intresserade artister och låtskrivare att skicka in tävlingsbidrag.

 

 

Övriga nyheter

PrePartyES 2023 har fått sina datum

Redan nu denna sommar meddelar arrangörerna bakom det spanska PrePartyES, som har blivit ett populärt så kallat Eurovision Pre Party, att nästa års fest kommer att äga rum i Madrid mellan den 7:e och 8:e april. Det blir sjunde gången som PrePartyES äger rum, även om det har varit två upplagor som har varit digitala fester (under coronapandemin). Vilka artister som kommer att uppträda kommer att bekräftas under uttagningssäsongen.

 

Eurovision Young Musicians 2022

Under lördagen den 23:e juli 2022 avgjordes den 20:e upplagan av Eurovision Young Musicians (EYM) där nio länder, bland andra Sverige, deltog. Resultatet avgjordes av en enhällig jury som beslutade en topp tre. Några länder sände programmet direkt medan andra, såsom SVT, lägger ut det i efterhand. I Sveriges fall lades programmet ut i SVT Play först den 29:e juli, där det finns tillgängligt fram till 28/7 2024.

Inför sändningen »

Resultat »

 

Eurovision expanderar till Latinamerika

Efter att USA har fått sin första Eurovision-upplaga och Kanada står på tur under 2023 väntar nu ytterligare en produktion, nämligen en Eurovision för Latinamerika. Det är samma produktionsteam bakom samtliga dessa vilka bland annat utgörs av Christer Björkman, Anders Lenhoff, Ola Melzig och Peter Settman

Läs mer »

 


 

Kommentera