Voyager representerar Australien i Eurovision 2023

EUROVISION 2023. I år har TV-bolaget SBS i Australien valt att välja artist och bidrag internt och den 21:a februari lämnades också beskedet om vem man hade valt ut. Den här gången blir det rockgruppen Voyager som får tävla och det tävlingsbidrag som vederbörande får med sig till Liverpool heter ”Promise”.

Se den officiella musikvideon nedan:

 

Vilka är Voyager?

Rockgruppen Voyager bildades år 1999 i Perth i Australien och utgörs idag av sångaren Danny Estrin, gitarristerna Simone Dow och Scott Kay, basisten Alex Canion och trummisen Ash Doodkorte. Bandet har dock haft fler medlemmar som kommit och gått och detta är den nuvarande uppställningen.

Det hela började som ett slags universitetsband och efter ett par år med olika konstellationer släppte de år 2003 sitt första album Element V som först släpptes i Australien och därefter i flera andra länder. Sedan dess har bandet succé varit ett faktum och till dags dato har de släppt inte mindre än sju studioalbum. Ifjol deltog de dessutom i Australia Decides som var landets ESC-uttagning till Turin 2022. De tävlade med låten Dreamerdär de efter juryöverläggningen blev trea medan tittarna satte de på första plats. Men när man lade samman totalpoängen visade det sig att Sheldon Riley hade vunnit med tre poängs marginal. Gruppen hamnade på andra plats.

I år får de istället sin revansch och de blir dessutom den första musikgruppen som får representera Australien i Eurovision (alla tidigare år, 2015-2022, har landet enbart representerats av soloartister). Bidraget som de ska framföra heter ”Promise”.

En annan notering är att i år är det exakt 40 år sedan som Australien sände Eurovision för första gången.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Efter mycket lång väntan och en del spekulationer fram och tillbaka gick SBS i mitten av november 2022 ut med information m att de hade beslutat sig för att inte producera någon ny upplaga av Australia Decides som uttagning till Eurovision 2023. Istället kom det att bli ett internval som presenterades officiellt den 21:a februari.

 

Möjligt att det är sista året med automatiskt australiensiskt ESC-deltagande

I och med att SBS bara är en s.k. associerad medlem till EBU har landet sedan de debuterade i Eurovision-sammanhanget 2015 årligen behövt söka specialtillstånd för att få tävla. Under 2019 gjordes dock en uppgörelse mellan SBS och EBU som gick ut på att SBS fick tillstånd att delta i fem Eurovisioner i följd. Anno 2023 upphör denna att gälla om inte tillståndet förlängs. Om detta innebär att SBS förbjuds att tävla eller om de måste återgå till att söka årligt tillstånd igen återstår att se. EBU har ännu inte meddelat om avtalet förlängs eller helt enkelt slutar att gälla efter Liverpool-tävlingen är avgjord.

 


 

Kommentera