Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Lyssna på Schweiz tävlingsbidrag i Eurovision 2023

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2023. Nu har Schweiz’ tävlingsbidrag till Liverpool, låten ”Watergun”, som framförs av sångaren Remo Forrer, släppts officiellt.

Kolla gärna in musikvideon för att lyssna på låten:

 

Vem är Remo Forrer?

Remo Forrer är 21-årig sångare från Hemberg i Schweiz. Han blev känd i hemlandet när han för tre år sedan deltog och vann i Schweiz version av The Voice och sedan dess har han aktivt gett ut musik. En av hans mest spelade låtar just nu är hans version av låten Home som han framförde i The Voice och i Eurovision 2023 som han ska tävla i nu blir det med låten ”Watergun”. Bidraget har skapats av Argyle Singh, Ashley Hicklin och Mikolaj Trybulec.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Samlingsbolaget SRG SSR i Schweiz bekräftade i mitten av juli 2022 att de för femte gången i ordningen skulle använda sig av internvalsmodellen för att rösta fram Schweiz’ artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. Under ett par veckor i augusti och september kunde intresserade låtskrivare skicka in tävlingsbidrag där man fick in cirka 500 bidrag. En första urvalsjury granskade dessa låtar och valde ut 50 bidrag som fick kvarstå i tävlan.

De utvalda låtarna skickades nu vidare till två jurygrupper varav en bestående av tidigare ESC-personligheter och en av en rekryterad publikpanel på 100 personer bosatta i Schweiz. Tillsammans fick dessa jurygrupper rösta fram en topp 6. När det var klart fick dessa bidrag finjusteras för att sedan spelas upp live-on-stage i en TV-studio innan en ny omröstning genomfördes som korade jurygruppernas topp 2. Därefter utsågs vinnaren, som alltså blev Remo Forrer.

Vilka övriga bidrag som tävlade i uttagningen har inte namngivits. Det har heller inte offentliggjorts vilka personer som utgjorde de röstande jurygrupperna.

 

En framgångsrik metod för Schweiz att välja internt

Sedan Schweiz slutade med att hålla i publika finaler för att istället låta vinnaren röstas fram internt har landet lyckats bryta sin negativa ESC-trend med att alltid missa finalplatser. Man har dessutom nått både en tredje- och fjärdeplats som bästa resultat. Ifjol nådde Schweiz också final om än att det var på håret – i finalen fick landet inte ett enda poäng av tv-tittarna!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen