Semifinalisterna i Islands Söngvakeppnin 2023 är presenterade

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Isländska TV-bolaget RÚV har presenterat vilka tio artister med tillhörande tävlingsbidrag som kommer att tävla i Söngvakeppnin 2023, som är Islands uttagning till Eurovision 2023.

Bidragen som tävlar har valts ut av en urvalsjury som har bestått av representanter för FTT, FÍH och RÚV. De har kunnat välja bland de låtar som skickades in via den antagning som pågick under delar av hösten 2022 men de har också kunnat bjuda in låtskrivare utöver de som skickade in tävlingsbidrag.

 

Startfältet

Nedan presenteras de tävlande i alfabetisk ordning uppdelat i de två semifinalerna. Inom parentes nämns också bidragets eventuella engelska version. Vi länkar även till de studioversioner som har presenterats, både isländsk och ev. engelsk version.

 

Semifinal 1
18 februari


Benedikt – Þora” (”Brave Face”)
Låtskrivare: Benedikt Gylfason, Hildur Kristín Stefánsdóttir, Una Torfadóttir


Bragi – Stundum snýst heimurinn gegn þér” (”Sometimes the World’s Against Us”)
Låtskrivare: Bragi Bergsson, Joy Deb, Rasmus Palmgren, Aniela Eklund


Celebs – Dómsdags dans” (”Doomsday Dancing”)
Låtskrivare: Hrafnkell Hugi Vernharðsson, Katla Vigdís Vernharðsdóttir, Valgeir Skorri Vernharðsson, Árni Hjörvar Árnason


Diljá – Lifandi inni í mér” (”Power”)
Låtskrivare: Pálmi Ragnar Ásgeirsson, Diljá Pétursdóttir


Móa – Glötuð ást” (”Lose This Dream”)
Låtskrivare: Móeiður Júníusdóttir, Guðrún Sigríður Guðlaugsdóttir

 

 

Semifinal 2
25 februari


Kristín Sesselja – Óbyggðir” (”Terrified”)
Låtskrivare: Kristín Sesselja Einarsdóttir, Tiril Beisland, Vetle Sigmundstad, Guðrún Helga Jónasdóttir


Langi Seli & Skuggarnir – OK
Låtskrivare: Axel Hallkell Jóhannesson, Erik Robert Qvick, Jón Þorleifur Steinþórsson


Silja Rós & Kjalar – Ég styð þína braut” (”Together We Grow”)
Låtskrivare: Silja Rós Ragnarsdóttir, Rasmus Olsen


Sigga Ózk – Gleyma þér og dansa” (”Dancing Lonely”)
Låtskrivare: Klara Elias, Alma Goodman, David Mørup, James Gladius Wong


Úlfar – Betri maður” (”Impossible”)
Låtskrivare: Rob Price, Úlfar Viktor Björnsson, Elín Sif Halldórsdóttir

 

Intressanta namn i startfältet

I årets Söngvakeppnin hittar vi bland andra Bragi som tävlat i Idol 2018 i Sverige (där han hamnade på delad tredje plats). Förutom att vara artist är han också fotbollsspelare som bland annat gjort karriär i GAIS, Utsiktens BK och sedan ifjol i Västra Frölunda. Låten han tävlar med i Söngvakeppnin har han arbetat fram tillsammans med Joy Deb, Rasmus Palmgren och Aniela Eklund. I startfältet tävlar också rockabillybandet Langi Seli & Skuggarnir som har spelat ihop sedan 1988.

Vi ska också nämna att artister från två isländska band har varit med på upphovet bakom tävlingsbidrag. Dels Valgeir Skorri Vernharðsson från bandet Mammút samt Klara Elias och Alma Goodman från musikgruppen Nylon.

 

Tävlingsupplägg

Den isländska Eurovision-uttagningen består även den här gången av två semifinaler om totalt tio bidrag som tävlar om fyra finalplatser. I respektive semifinal tävlar fem bidrag, som alla framförs på isländska, och därefter röstas topp två vidare till finalen med hjälp av enbart tittarnas röster. När bägge semifinalerna har avgjorts kan en jury välja att lägga till ett wildcard bland de utröstade tävlingsbidragen, men detta är inget krav. Som mest kan det således bli fem finalbidrag.

I finalen koras sedan vinnaren vilket vanligen brukar ske i två omröstningar – först där en topp två röstas fram och sedan i en ny omröstning där en av dessa två duellanter koras till vinnare. Finalisterna får, om de vill, byta språk på sina tävlingsbidrag men detta är heller inget krav. Ifjol (2022) framfördes exempelvis landets framröstade tävlingsbidrag på isländska (med Systurs Með hækkandi sól) och tog sig till Eurovision-final på liknande sätt som även Eythor Ingis Ég á líf gjorde 2013 och som Hataris Hatrið mun sigra gjorde 2019.

 

Tävlingsdatum

Semifinalerna är planerade att avgöras den 18:e och 25:e februari medan finalen hålls den 4:e mars. Det innebär i så fall att Island kommer att ha gjort sitt val en vecka för Sverige (ifjol valde Island och Sverige samma kväll). RÚV hintade också i höstas om att man eventuellt skulle fortsätta med traditionen att bjuda in en känd Eurovision-artist som får uppträda i finalen. Tidigare år har artister som Måns Zelmerlöw, Alexander Rybak och Loreen uppträtt i Söngvakeppnins finaler, och vem som bjuds in i år är i skrivande stund inte känt.

 


1 kommentar

  1. Langi Seli og Skuggarnir skriver:

    Langi Seli og Skuggarnir har svensk trumslagare.


 

Kommentera