Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Joker Out! representerar Slovenien i Eurovision 2023

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Nu står det klart att det inte blir någon EMA-uttagning i Slovenien till Eurovision 2023. Istället har det nationella TV-bolaget RTVSLO redan valt ut Sloveniens representant och tävlingsbidrag till Liverpool.

 

Vem blev vald?

På en presskonferens som anordnades den 8:e december blev det officiellt presenterat att rockgruppen Joker Out! kommer att få representera Slovenien i Eurovision Song Contest 2023. Bandet har valts ut via en intern process istället för via en nationell uttagning som tidigare år har hetat EMA. Det har också sagts att bandet ska spela in sin låt i Hamburg i Tyskland och att låten, vars titel ännu inte är presenterad, kommer att släppas officiellt i början av februari. Bidraget kommer att framföras på slovenska.

Det är för övrigt tredje gången som RTVSLO utser sin artist och sitt tävlingsbidrag internt. Tidigare hände det 2013 då Hannah Mancini valdes ut med ”Straight into Love” och 2021 då Ana Soklič kvarstod som representant efter att hon vunnit EMA 2020 (men inte fick tävla i Eurovision p.g.a. coronapandemin).

 

Vilka är Joker Out!?

Rockgruppen Joker Out! utgörs av sångaren Bojan Cvjetićanin, gitarristerna Kris Guštin och Jan Peteh, trummisen Jure Maček och basgitarristen Nace Jordan som började spela ihop under detta bandnamn år 2016. Innan hade Cvjetićanin, Jurkovič och en tidigare bandmedlem spelat ihop i ett annat band som hade lagts ned. Sedan bildandet har de spelat på diverse festivaler och släppt ett antal singlar samt två album.

Nedan är två smakprov på låtar som gruppen har släppt sedan 2016. INGEN av dessa låtar är det kommande Eurovision-bidraget.

 

Fakta: Slovenien i Eurovision

Slovenien har hittills tävlat i Eurovision sedan 1993 med undantag för åren 1994 och 2000 (då man fick stå över p.g.a. dåliga slutplaceringar åren innan). De första åren lyckades landet ändå få flera topp 10-placeringar även om man inte har placerat sig högre än sjunde plats som bäst (med Nuša Derendas ”Energy” 2001). Sedan semifinalinförandet har Slovenien lyckats ta sig till final vid endast 6 tillfällen av 18 försök varav det senaste var med Zala Kraljs & Gašper Šantls ”Sebi” i Tel Aviv 2019.

I Turin ifjol blev det en sistaplats i semifinal för gruppen LPS och deras ”Disko”. Så här såg framträdandet ut då:

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen