Panelen tycker till inför semifinalen i Melodifestivalen 2023

PANELEN TYCKER TILL. Denna helg avgörs det vilka fyra bidrag som tar de sista finalplatserna i Melodifestivalen 2023. Inför avgörandet har vi i ESC-Panelen tyckt till och önskat våra finalister.

Du får jättegärna kommentera här nedanför vilka bidrag du vill se i finalen nästa vecka!

 

Panelens önskningar och gissningar till Finalen


Låtarna jag VILL ska gå till final (placeringsordning)

 1. Theoz – ”Mer av dig”
 2. Nordman – ”Släpp alla sorger”
 3. Mariette – ”One Day”
 4. Melanie Wehbe – For the Show

 

Låtarna jag TROR kommer att gå till final (ej inbördes ordning)

 • Kiana – Where Did You Go
 • Mariette – ”One Day”
 • Nordman – ”Släpp alla sorger”
 • Theoz – ”Mer av dig”

 

Kommentar (vad jag tycker helhetsmässigt)

Det känns spontant som en väldigt stark semifinal, många av låtarna här skulle – enligt mig – gått vidare till final direkt i sina deltävlingar. Bl.a. känns Theoz och Nordman som uppenbara finalbidrag – med en stark fangrupp i ryggen. Svårare är det med Mariette – men hon har ändå en stark rutin i tävlingen och är ”folklig”. Hon har dessutom en helt okej låt som borde funka bra även i denna konkurrensen. Så långt är jag i par med vad jag ”tror” kommer att bli resultatet. Men sen tror jag att Kiana kommer att gå till final – då detta är den artist som har bäst chans enligt oddsen, och dessutom verkar ha en stark fanbase bakom sig. Personligen tycker jag inte att hennes röst eller framförande håller en hög nivå – och låten är väldigt slätstruken – men jag skulle inte bli förvånad om hennes popularitet ändå för henne till finalen. Tyvärr är det så, för jag hade hellre sett Melanie Wehbe i finalen, då jag tycker att hennes låt har mer substans och är genomgående bättre producerad. Melanie sjunger dessutom på mycket hög nivå, till skillnad från Kiana. Men Melanies låt är kanske för komplicerad och svårtillgänglig, vilket säkert påverkar hennes chanser i semifinalen.


Låtarna jag VILL ska gå till final (placeringsordning)

 1. Tennessee Tears – Now I Know
 2. Nordman – ”Släpp alla sorger”
 3. Mariette – ”One Day”
 4. Theoz – ”Mer av dig”

 

Låtarna jag TROR kommer att gå till final (ej inbördes ordning)

 • Nordman – ”Släpp alla sorger”
 • Tennessee Tears – Now I Know
 • Theoz – ”Mer av dig”
 • Victor Crone – ”Diamonds”

 

Kommentar (vad jag tycker helhetsmässigt)

Jag håller med om att det är en bra semifinal som Melodifestivalen bjuder på även om jag är övertygad att ingen av dessa låtar sedan kommer att ha med slutsegern att göra. Däremot blir det oavsett vilka som kvalar vidare en mer varierad final med fler musikgenrer vilket är roligt. Det var alltså svårt att välja ut den personliga listan och ännu svårare är det att gissa så därför har jag främst utgått ifrån hur det gick i deltävlingarna och då tror jag att Theoz och Nordman har störst chans. Därtill tror jag också att Victor Crone har en stor fanbase och sedan tror jag att det kommer att stå mellan Tennessee Tears och Kiana om vem som tar den fjärde finalplatsen. Det finns också en överhängande risk att vissa bidrag tar ut varandra i de yngre respektive äldre målgrupperna vilket gör att jag skulle heller inte utesluta att det blir ett oväntat slutresultat i sändningen. Dock är jag 100 procent övertygad om att i alla fall Theoz har en finalplats klar och att han förmodligen vinner semifinalen.


Låtarna jag VILL ska gå till final (placeringsordning)

 1. Nordman – ”Släpp alla sorger”
 2. Victor Crone – ”Diamonds”
 3. Tennessee Tears – Now I Know
 4. Melanie Wehbe – For the Show

 

Låtarna jag TROR kommer att gå till final (ej inbördes ordning)

 • Kiana – Where Did You Go
 • Nordman – ”Släpp alla sorger”
 • Tennessee Tears – Now I Know
 • Theoz – ”Mer av dig”

 

Kommentar (vad jag tycker helhetsmässigt)

För mig har alltid semifinalen/andra chansen varit ganska ointressant då det oftast inte finns något vinnarkort bland dem. Sen kan det absolut vara många bra låtar men de känns ibland bara som utfyllnad till resten av gänget. Den enda som egentligen är given är väl Theoz men sen kan det nog gå hur som helst. Det här blir en kväll där mellanakterna lockar mig mer än bidragen.


Låtarna jag VILL ska gå till final (placeringsordning)

 1. Melanie Wehbe – ”For the Show”
 2. Victor Crone – ”Diamonds”
 3. Nordman – ”Släpp alla sorger”
 4. Tennessee Tears – ”Now I Know”

 

Låtarna jag TROR kommer att gå till final (ej inbördes ordning)

 • Kiana – ”Where Did You Go”
 • Nordman – ”Släpp alla sorger”
 • Theoz – ”Mer av dig”
 • Victor Crone – ”Diamonds”

 

Kommentar (vad jag tycker helhetsmässigt)

Denna upplaga av semifinalen är en ganska slätstruken historia. Fortfarande dras man med medelmåttan som tog sig hit från de första två deltävlingarna, medan vissa som jag uppade i deltävling 3 och 4 gick raka vägen till final istället. Lite saker har däremot hänt i min topplista sen vi tyckte till, och det har varit att jag valde att ta bort Elov & Benys låt helt bland de jag vill ha vidare. En låt som blivit allt sämre ju mer jag hört den. Annars anser jag att Melanie Wehbe (helst av alla) ska gå vidare, tyckte hon gick ut bra i rutan med sin låt. Men när jag sen ska tippa så fick jag ta den enkla vägen ut och gissa att samtliga deltävlingstreor kommer ta sig till final. Först trodde jag att Mariette kanske skulle ta sig vidare framför Victor Crone, men sen när jag studerade hur resultaten föll ut och insåg att Mariette bara var en poäng ovanför giljotinen och dessutom fått ett otacksamt startnummer, så tvivlar jag på att hon skulle klara sig.


Låtarna jag VILL ska gå till final (placeringsordning)

 1. Elov & Benny – ”Raggen går”
 2. Nordman – ”Släpp alla sorger”
 3. Melanie Wehbe – For the Show
 4. Theoz – ”Mer av dig”

 

Låtarna jag TROR kommer att gå till final (ej inbördes ordning)

 

 • Kiana – Where Did You Go
 • Nordman – ”Släpp alla sorger”
 • Tennessee Tears – Now I Know
 • Theoz – ”Mer av dig”

 

Kommentar (vad jag tycker helhetsmässigt)

Överlag så tycker jag det känns tämligen så öppet vilka som kan komma att kvalificera sig för finalen. Men min spontana gissning ser ni ovanför. De enda som egentligen inte har någon som helst seriös chans att ta sig vidare så är det Elov & Benny. Även om låten är min personliga favorit så tror jag att de gick vidare mest för att de tävlade i en svag deltävling och att de tre bidragen som åkte ut i deltävling 1 inte var mycket till motstånd så att säga.

Sedan tror jag även Mariette & Melanie Wehbe kan få det tufft att ta sig vidare. Kiana, Nordman & Theoz känns som givna finalister. Så fjärde och sista finalplatsen står enligt mig alltså mellan Tennessee Tears & Victor Crone. Spontant tippar jag vidare Tennessee Tears men det handlar mest om att jag föredrar den låten.


Låtarna jag VILL ska gå till final (placeringsordning)

 1. Nordman – ”Släpp alla sorger”
 2. Theoz – ”Mer av dig”
 3. Victor Crone – ”Diamonds”
 4. Elov & Benny – ”Raggen går”

 

Låtarna jag TROR kommer att gå till final (ej inbördes ordning)

 • Kiana – Where Did You Go
 • Nordman – ”Släpp alla sorger”
 • Theoz – ”Mer av dig”
 • Tennessee Tears – Now I Know

 

Kommentar (vad jag tycker helhetsmässigt)

Vi har nått det näst sista målet, nämligen Melodifestivalens uppsamlings-heat, Andra Chansen numera kallad semifinalen. 8 bidrag står redo att kämpa om en plats i finalen om en vecka. I år låter man alla tävla mot alla och det tycker jag känns som det mest rättvisa sättet att utse de sista finalisterna på. Jag har mina två personliga topp-favoriter i form av Nordman och Theoz, men jag hoppas även på att Victor Crone och Elov & Beny kniper finalplatser, även om jag tror att Kiana ligger bättre till än Elov & Beny som enligt oddsen ligger sist. Det känns på förhand som samtliga 3:or från sina deltävlingar är de bidrag som ligger bäst till. Men jag tänker inte räkna ut Mariette och Tennesse Tears som mycket väl kan skrälla till sig en plats i finalen.

 


Låtarna jag VILL ska gå till final (placeringsordning)

 1. Theoz – ”Mer av dig”
 2. Mariette – ”One Day”
 3. Nordman – ”Släpp alla sorger”
 4. Victor Crone – ”Diamonds”

 

Låtarna jag TROR kommer att gå till final (ej inbördes ordning)

 • Theoz – ”Mer av dig”
 • Kiana – Where Did You Go
 • Nordman – ”Släpp alla sorger”
 • Mariette – ”One Day”

 

Kommentar (vad jag tycker helhetsmässigt)

Det här är en svårtippad och svårbedömd semifinal. Det finns egentligen bara en låt som hamnar helt utanför mitt tycke och smak och det är ”Raggen går”. För mig fäster den inte alls och är något som en 19-årig jag kanske skulle lyssna till när man åkte till folkparken och hängde med alla härliga människor i Sollebrunn och livet var en fest. Så, hur det slutar har ganska liten betydelse bara just den inte går vidare. Mina tycken och gissningar spelar mindre roll, men känner att starkast i fältet är  Theoz med ”Mer av dig” . Och, bara för att Tennessee tears inte finns med i listorna ovan finns den egentligen med i alla fall. Säger bara, ”skål” med ett stort lycka till alla inför kvällens tävling.

Av semifinalisterna ser jag däremot inte vinnaren i finalen nästa vecka, för nu har man lyssnat på låtarna så många gånger att favoriterna har rättat sig i ledet.

 

Så här tror och tycker vi – nu vill vi veta vad du tycker. Kommentera gärna dina val i kommentarsfältet nedan!

 


 

Kommentera