Förhandslyssning av bidragen i deltävling 1 (Mello 2023)

MELODIFESTIVALEN 2023. Under tisdagen spelade SVT upp studioversionerna av veckans sju tävlingsbidrag för presskåren. Vår skribent Robban var på plats vid uppspelet och i denna artikel presenterar han sina första kommentarer om låtarna.

För kännedom kommer vi att rapportera mycket mer från repetitionerna med med bland annat livekommenteringar från repetitioner, genrep och direktsändningen, så det här blir bara ett första smakprov på vad som väntar under veckan!

 

01. Tone Sekelius – ”Rhythm of My Show”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Robbans kommentar: Fjolårs-femman Tone Sekelius återvänder till Melodifestivalen ett år senare med en modern, kaxig & klubbig poplåt. Fungerar perfekt på ett dansgolv eller på gymmet. En perfekt inledningslåt för en deltävling. Det här är något helt annorlunda jämfört med vad hon ställde upp med senast, då vi bjöds på mer lättsmält schlagerpop. Så den som hade förväntat sig detsamma i år blir nog besviken. Däremot är budskapet mycket detsamma som ”My Way”, med att vara sig själv fullt ut och styra sin egen framtid.

Tone har ett starkt låtskrivar-team bakom sig och man hör klart och tydligt att Anderz Wrethov är bland upphovsmännen. Referenser kan göras till Spaniens ESC-bidrag 2022 (SloMo) eller Raylee – ”Wild” (Norges uttagning 2020). Ska bli spännande att se hur detta liveframträdandet kommer se ut. Jag förväntar mig ett spektakulärt scenframträdande med snygga scenkläder, dans och rekvisita med sig på scenen. Gick till final senast, via semifinal. Blir det samma visa denna gång?

 

 

02. Loulou LaMotte – ”Inga sorger”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Robbans kommentar: Den forna Mello-vinnaren Loulou LaMotte från gruppen The Mamas gör sin tredje medverkan i Melodifestivalen och denna gång första gången som soloartist. Här hade man förväntat sig något mer stillsamt i form av en stillsam ballad eller liknande (typ som hennes singel från 2022 ”Hela vägen hem”), men det blir helt andra tongångar från Loulou. Radiovänlig pop på svenska med skånsk touch. Det känns lite som en härlig kamp-låt stundtals och den fångar mitt intresse efter en första genomlyssning. Loulou har verkligen en stark och fin röst och det ska bli kul att se henne stå på egna ben och framföra denna låt på lördag.

 

 

03. Rejhan – ”Haunted”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Robbans kommentar: Startfältets yngsta deltagare heter Rejhan, 16 år från Uddevalla. Han var finalist i TV4s tävlingsprogram Talang för två år sedan och nu gör han debut i Melodifestivalen med en låt som beskrivs som en känslosam soul-ballad som flyter på i ett lugnt tempo och med en djup text. Det kan antingen bli succé eller uttåg direkt för denna unga artisten som i form av sin låt ”Haunted” blir hans debut-singel som artist. Hoppas att han kan förmedla ett självsäkert och bra genomfört framträdande på lördag, för det behövs om han ska ha någon chans mot alla rutinerade artister i detta startfält. Risken är att han blir lite anonym och bortglömd. Behöver se scenframträdandet innan jag avfärdar möjligheterna till avancemang.

 

 

04. Elov & Benny – ”Raggen går”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Robbans kommentar: Nu blir det uptempo så det står härliga till. Denna duo bildades för drygt 15 år sedan och har gjort sig kända för sina party-hits Cheva på fredag och Bubbel på balkongen. Deras ”Raggen går” kommer lätt bli en sommarplåga oavsett hur det går i Melodifestivalen 2023. En catchy, ungdomlig partylåt som kommande studenter kommer dansa till på sina student-flak och som alla raggare och EPA-ungdomar på buschen kommer spela sönder när den väl släpps på Spotify. Detta bidrag kommer många yngre tittare att slänga iväg sin röst på, det är ett som är säkert. Jag räknar med att det blir minst Semifinal för Elov & Beny.

 

 

05. Victor Crone – ”Diamonds”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Robbans kommentar: Tredje gången gilt i Melodifestivalen för Victor Crone. En snygg EDM-poplåt med country-influenser. En härligt medryckande sjunga-med-refräng. Jag drar lite referenser till Linus Svennings ”Forever starts today”. Man får vad man förväntar sig av Victor Crone, som förutom sin medverkan i Melodifestivalen även representerat Estland i Eurovision år 2019 med låten ”Storm” samt varit låtskrivare både i Melodifestivalen och i Eesti Laul. Borde helt klart aspirera på en av topp-4-platserna.

 

 

06. Ewa Rydberg & Ewa Roos – ”Länge leve livet”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Robbans kommentar: Denna duo gjorde stor succé i Melodifestivalen 2021 med sin låt ”Rena Rama Ding Dong”. Denna gången blir det inte riktigt samma tongångar utan mer trallvänlig, revy-aktig jazz a la 60-tal. Inte alls lika direkt och lättsmält. En låt för de lite äldre entusiasterna av denna tävling. Men överlag ett härligt glädjepiller med retrokänsla. Kanske att den inte kommer att uppskattas av alla ålderskategorier. De båda är charmiga damer som kan konsten att underhålla en publik. Frågan är om de tar sig vidare en andra raka gång.

 

 

07. Jon Henrik Fjällgren & Arc North feat. Adam Woods – ”Where You Are (Sávežan)”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Robbans kommentar: Jon Henrik är med i Melodifestivalen för fjärde gången. Senast det begav sig var 2019. Som bäst har han placerat sig 2:a i debuten år 2015 med låten ”Jag är fri”. Vid ett av hans tre tidigare deltaganden har han inte varit ensam på scenen. Denna gång backas han upp av DJ & musikproducenten Arc North och musikproducenten och sångaren Adam Woods. Förutom Jon Henriks igenkännande jojk så är detta även en snygg poplåt med mycket power och fin sång. Summa sumaria är att det är ett effektivt och snyggt samarbete. Att detta bidrag seglar vidare direkt final känns som veckans självklaraste gissning.

 

Avslutningsvis känns det på förhand som en intressant start på årets Melodifestival-turné. En turné som varit efterlängtad efter två år där tävlingen har hållits i Stockholm. Det ska bli väldigt spännande att se repetitioner och genrep innan lördagens live-show. Låtarna lär växa till sig ännu mer tills dess.

 


 

Kommentera