Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Startfältet i Tjeckiens ESCZ 2023 presenterat

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Tjeckiska TV-bolaget Česká Televize (ČT) har meddelat vilka fem artister som har valts ut i tävlan till uttagningen ESCZ, som blir Tjeckiens uttagning till Eurovision 2023.

 

Startfältet

Här nedan presenteras de artister som har valts ut i tävlan. Notera att bidragstitlarna meddelas vid ett senare tillfälle denna månad!

 

Maella

Sångerskan Maella växte upp i Tjeckiens huvudstad Prag. Hon är uppväxt i en musikerfamilj och då i en jazzmiljö. I 20-årsåldern flyttade hon till London där hon har startat upp sin egen musikverksamhet, bland annat har hennes tre senaste singlar spelats i BBC. Den senaste släppta singeln heter Tudu Tudu Tu.

 

Markéta Irglová

Sångerskan Markéta Irglová föddes i Valasske Mezirici i Tjeckien. Redan som barn lärde hon sig att spela piano och därefter har den musikaliska banan fortsatt, både genom eget solomaterial men även som filmmusiker. Numera bor Markéta på Island och så sent som ifjol deltog hon också i Islands uttagning Söngvakeppnin med låten Mögulegtsom däremot inte tog sig till final. Nu får hon en ny chans i Tjeckiens uttagning i år.

 

Pam Rabbit

Sångerskan Pam Rabbit har tidigare deltagit i den tjeckiska ESC-uttagningen två gånger: 2019 med Easy to Believesom slutade på tredje plats och 2020 med Get Up” som hamnade på sista plats i den uttagningen. Nu är hon alltså med för tredje gången. Som artist beskrivs hon som både musiker och producent då hon bland annat regisserar sina egna videos.

Även hon ännu inte har fått tävla för Tjeckien i Eurovision har hon varit med backstage som körsångerska bakom Mikolas Josef i Lissabon 2018.

 

RODAN

År 2021 släppte sångaren Rodan sin första singel Gone och det blev en snabb succé i hemlandet som belönade honom med en nominering till Årets upptäckt. Ifjol släppte han sedan sitt debutalbum som beskrivs som en blandning mellan indie och pop, och näst på tur väntar tävlan i Tjeckiens ESC-uttagning.

 

Vesna

Vesna är en musikgrupp bestående av fem kvinnor från Tjeckien, Slovakien och Ryssland under ledning av artisten Patricie Fuxova. Sedan de startade gruppen har de släppt två album. Det här är en grupp som blandar pop med folklore till sin egen stil. Deras senaste släppta låt heter Love me.

 

 

Tävlingsupplägget

I år blir det femte gången som ČT använder sig av en nationell uttagning och den första på 15 år som direktsänds i tjeckisk TV! De senaste åren (2018 och framåt) som ČT har valt att låta publiken vara med och bestämma resultatet har det alltid varit en digital upplaga där även jurypersoner har varit med och röstat, men det blir det inte i år. Istället blir det publiken som avgör allt där 70 procent av resultatet avgörs av internationell publik och resterande 30 procent av tjeckisk publik. Omröstningen sker som vanligt i Eurovisions app.

 

Final den 30 januari – men resultatet meddelas i februari

Själva finalen kommer att sändas den 30:e januari och kommer att kunna följas genom en digital stream på YouTube. Däremot blir inte resultatet klart den kvällen utan det är då som bidragen framförs i direktsändning och då omröstningen startar. Man kommer sedan att kunna rösta ända fram till den 6:e februari innan resultatet läses av och en vinnare koras.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen