Lyssna på Georgiens tävlingsbidrag i Eurovision 2023

EUROVISION 2023. Som sista land för uttagningssäsongen 2023 har nu Georgien meddelat att deras artist Iru ska framföra bidraget ”Echo” för landet i Eurovision i Liverpool i maj.

Se gärna den officiella musikvideon nedan.

 

Vem är Iru Khechanovi?

Iru, eller Irina Khechanovi som hon egentligen heter, är en 22-årig sångerska och låtskrivare från Georgien. Hon föddes den 3:e december 2000 i huvudstaden Tblisi och har sedan barndomen deltagit i en rad musiktävlingar. Mest känd är hon från sitt deltagande för Georgien i Junior Eurovision 2011 där hon och hennes grupp Candy vann hela tävlingen med sin låtCandy Music”. I vuxen ålder har hon släppt ett antal singlar och hon har även tävlat i georgiska Idol 2019 och The Voice Georgien – den senare vann hon och får därmed representera sitt hemland igen i ESC-sammanhanget. Den här gången med låten ”Echo” som Iru har gjort tillsammans med låtskrivarna Beni Kadagidze och George Kukhianidze.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

I år valde GPB i Georgien att välja sin artist genom The Voice Georgien medan vinnaren fick ta fram sitt tävlingsbidrag i en intern process.

Själva artistuttagningen inleddes med att de fyra coacherna Dato Evgenidze, Dato Porchkhidze, Sopho Toroshelidze och Stephane Mgebrishvili fick bestämma vilka av de sökande deltagarna som de ville se vidare i programmet. I The Voice görs auditions med att juryn till en början sitter med vänd rygg mot scenen och om en juryperson gillar det hen hör så trycker jurypersonen på en knapp för att få se personen i fråga. Det slutade med att varje coach sedan fick ett antal deltagare som denne blev mentor för.

Därefter genomfördes ett antal kval- och duellprogram där coacherna fick välja ut vilka som skulle möta vilka från sitt team och sedan avgöra vilka som skulle röstas vidare. Här kunde också coacherna ta deltagare från en annan coach till sitt team, vilket också hände. Slutligen hölls också tre live-shower där tittarna fick vara med och bestämma innan det slutligen blev en artistfinal där vinnaren röstades fram.

 

Finalen

Finalen hölls den 2:a februari där de åtta artisterna uppträdde på nytt och en tittaromröstning genomfördes. Så här slutade finalen (med antalet procent av rösterna):

  1. Iru Khechanovi (21,88%)
  2. Giorgi Datiashvili (15,72%)
  3. Likuna Tutisani (13,76%)
  4. Lika Siradze (13,73%)
  5. Anka Tatarashvili (11,56%)
  6. Tina Datikashvili (10,34%)
  7. Tako Kakalashvili (10,09%)
  8. Kakha Aslamazishvili (2,92%)

 


 

Kommentera