Så blir repetitions- och sändningsveckan i Eurovision 2023

PANELEN TIPSAR. Från och med söndagen den 30:e april startar Eurovision 2023 på allvar. Då inleds nämligen de första enskilda artistrepetitionerna i Liverpool Arena samtidigt som en rad andra händelser också äger rum fram till den stora finalen den 13:e maj.

 

De enskilda repetitionerna

Alltihop startar med enskilda scenrepetitioner i arenan för de 37 tävlingsbidragen. Varje land får mellan söndagen den 30:e april och lördagen den 6:e maj två tillfällen vardera att genomföra repetitioner för att dels testa på scenen, dels göra justeringar inför de kommande genrepen och direktsändningarna.

En nyhet för i år är att presskåren inte får följa dessa repetitioner via livestream/på plats i pressrummet, med något eller några få undantag. Vi kommer därför kunna bevaka dessa repetitioner genom stillbilder och kortare klipp som EBU lägger ut – först på TikTok och sedan på YouTube. Vår huvudsakliga bevakning blir således först när genrepen startar den 8:e maj.

 

Hur ser upplägget ut?

Vid det första repetitionstillfället får varje lands artist möjlighet att scenrepetera sitt framträdande under 30 minuter. Utöver det görs konsultationer backstage med såväl in-earing, Viewing room och hår- och sminkavdelningen. Det brukar även göras en hel del sociala medier-inspelningar med Eurovision.tv. Vid det andra tillfället är scenrepetitionstiden förkortad till 20 minuter per land och konsultationerna backstage är inte lika många.

EBU publicerar som tidigare nämnt stillbilder och klipp, först på TikTok och därefter via YouTube. Noteras bör att det är inte hela versioner av bidragen som släpps.

 

Vem repeterar när?

Till skillnad från tidigare år har EBU valt att inte lägga ut något schema för vilka länder som repeterar vilka dagar. Däremot är det brukligt att den första repetitionsrundan innehåller semifinalisterna under cirka tre dagar, och då som oftast sker repetitioner enligt startordningarna med vissa undantag. Därefter startar den andra repetitionsomgången där också direktkvalificerade Big Five och Ukraina gör två repetitioner (deras första repetition blir enligt samma spelregler som semifinalisterna i första rundan).

 

Andra saker som händer innan sändningsveckan

Intervjuserier på YouTube och TikTok

I samband med repetitionerna gör Eurovision-teamet en intervjuserie med alla 37 artister. Serien Be My Guest programleds av Clara Amfo och Rylan och läggs ut med start den 4:e maj. Ordningen på vilka artister som intervjuas när är dock inte känd.

Ytterligare en intervjuserie fast som sänds ut på TikTok heter Tea with Timur och programleds av den ukrainska TV-personligheten Timour Miroshnychenko (tidigare JESC- och ESC-programledare samt Ukrainas ESC-kommentator). I den mediehandbok, som har publicerats på Eurovision.tv, framgår det att artisterna kommer att delta i mellan den 3:e och 6:e maj. Så här ser det schemat ut för dessa dagar:

3 maj: Samtliga bidrag i semifinal 1 (kl. 11.55-19.10 med paus kl. 14.00-15.25)

4 maj: De fem första bidragen i semifinal 2 (kl. 11.55-13.50)

5 maj: Resterande 11 bidrag i semifinal 2 (kl. 11.55-17.30 med paus kl. 14.00-15.25)

6 maj: ”Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland samt regerande mästaren Ukraina (kl. 11.55-14.25). Vid det här tillfället får även Frankrike, Italien, Spanien och Tyskland lotta sina starthalvor till finalen (Storbritannien och Ukraina har sedan tidigare fått lottade startnummer).

 

Eurovisions poddcast

Under hela Eurovision-tiden kommer tävlingens officiella podcast fortsätta att produceras under ledning av Steve Holden. Det är lite oklart när delarna släpps men det är sagt att det ska dyka upp nya avsnitt både före och efter direktsändningarna, med intervjuer med artisterna.

 

Invigningsfesten på turkosa mattan

På eftermiddagen under söndagen den 7:e maj invigs Eurovision 2023 officiellt då alla 37 artister inklusive en rad andra personligheter får gå längs med den turkosa mattan för att bli intervjuade av fans och övrig media. Efteråt väntar en fest för delegationerna.

 

Vad händer i Liverpool stad?

I värdstaden Liverpool har det utlovats fest varje dag till och med finaldagen den 13:e maj. Som vanligt kommer ett Eurovision Village att byggas upp för allmänheten där både artister uppträder och det kommer att finnas olika saker att göra och se på från den 5:e maj till och med natten mot den 14:e maj. Mer info om evenemang finns samlat här. Det ska också vara gratis att besöka platsen förutom på själva finaldagen då det är inträde som gäller.

Staden bjuder in alla till fest redan från den 1:a maj via EuroFestival. Se mer info om det här.

 

Sändningsveckan

Med start den 8:e maj och därefter varje kväll och eftermiddag till och med natten mot den 14:e maj hålls genrep och direktsändningar i Liverpool Arena. Till skillnad från de första repetitionerna kommer vi att kunna bevaka dessa repetitioner fullt ut. Nedan är en sammanfattning om hur det ser ut program för program.

 

Den första semifinalen

Tisdagen den 9:e maj tävlar 15 bidrag om tio finalplatser i lördagens (13:e maj) final. Dagen före, den 8:e maj, hålls först ett produktionsgenrep utan publik (endast ackrediterad media) följt av ett första publikgenrep på kvällen och timmarna innan direktsändningen hålls ett sista publikgenrep. Dessa tre tillfällen inför sändningen används för att artisterna ska ges en sista chans att repetera sina nummer innan det sedan gäller.

I och med att Sverige tävlar i denna semifinal får tittare i Sverige vara med och rösta. Man kan dock inte rösta på Loreen om man röstar från Sverige.

 

Startfältet utgörs av följande bidrag (i startordning):

 


Den andra semifinalen

Torsdagen den 11:e maj tävlar 16 bidrag om att få de sista tio finalplatserna i lördagens (13:e maj) final. I likhet med föregående semifinal hålls det tre genrep innan direktsändningen: först ett produktionsgenrep utan publik (endast ackrediterad media) och därefter ett första publikgenrep samma kväll, för att avsluta med ett sista genrep timmarna före direktsändningen.

I och med att Sverige tävlar i den första semifinalen får tittare i Sverige inte vara med och rösta i den andra semifinalen. Däremot är det okej att ha favoriter!

 

Startfältet utgörs av följande bidrag (i startordning):

 


 

Finalen

Efter att de två semifinalerna har avgjorts är det dags för finalen där vinnaren ska koras. Precis som tidigare under veckan kommer det att hållas tre genrep innan direktsändningen: först ett produktionsgenrep utan publik (endast ackrediterad media) och därefter ett första publikgenrep samma kväll, för att avsluta med ett sista genrep timmarna före direktsändningen.

I finalen är det första gången som jurygrupperna är med och röstar med makt och deras röster kommer att avläggas under genrepet kvällen före direktsändningen (alltså den 12:e maj). Det gäller således för artisterna att leverera till 100 procent redan då för att få juryns poäng. I år har dock tittarna något större makt i och med att onlineröstningen ingår i tittarröstningen.

Vinnaren kommer att koras någon gång under tidiga natten den 14:e maj. Alla 37 länder plus onlineröstningen (öppen för personer som inte befinner sig i tävlingsländerna) får vara med och rösta fram vem som ska vinna. Det här gäller således oavsett om man kvalar in eller ej till finalen.

 

Vilka tävlar i finalen?

I och med att semifinalerna i skrivande stund (28:e april) inte är avgjorda är startfältet inte komplett. Hittills är bara ”Big Five” och Ukraina klara för finalen medan resterande startfält blir klart i samband med tittar- och onlineröstningarna den 9:e respektive 11:e maj. Tills vidare ser det ut som följer:

 

Vi vet också att Ukraina kommer att starta som nummer 19 i ordningen medan Storbritannien avslutar finalen. Övriga finalister kommer att få lotta starthalvor innan producenterna avgör startordningen som släpps någon gång under tidiga natten mot den 12:e maj.

 


 

Kommentera