Remo Forrer representerar Schweiz i Eurovision 2023

EUROVISION 2023. Nu har TV-bolaget SRG SSR i Schweiz officiellt meddelat att sångaren Remo Forrer kommer att representera landet i årets Eurovision Song Contest. För femte året i följd har artist- och bidragsvalet röstats fram internt av två jurygrupper.

 

Vem är Remo Forrer?

Remo Forrer är 21-årig sångare från Hemberg i Schweiz. Han blev känd i hemlandet när han för tre år sedan deltog och vann i Schweiz version av The Voice och sedan dess har han aktivt gett ut musik. En av hans mest spelade låtar just nu är hans version av låten Home som han framförde i The Voice. Det är dock inte den låten som blir hans tävlingsbidrag i Liverpool utan vilken låt som väljs ut meddelas officiellt den 7:e mars.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Samlingsbolaget SRG SSR i Schweiz bekräftade i mitten av juli 2022 att de för femte gången i ordningen skulle använda sig av internvalsmodellen för att rösta fram Schweiz’ artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. Under ett par veckor i augusti och september kunde intresserade låtskrivare skicka in tävlingsbidrag där man fick in cirka 500 bidrag. En första urvalsjury granskade dessa låtar och valde ut 50 bidrag som fick kvarstå i tävlan.

De utvalda låtarna skickades nu vidare till två jurygrupper varav en bestående av tidigare ESC-personligheter och en av en rekryterad publikpanel på 100 personer bosatta i Schweiz. Tillsammans fick dessa jurygrupper rösta fram en topp 6. När det var klart fick dessa bidrag finjusteras för att sedan spelas upp live-on-stage i en TV-studio innan en ny omröstning genomfördes som korade jurygruppernas topp 2. Därefter utsågs vinnaren, som alltså blev Remo Forrer.

Vilka övriga bidrag som tävlade i uttagningen har inte namngivits. Det har heller inte offentliggjorts vilka personer som utgjorde juryn.

 

En framgångsrik metod

Sedan Schweiz slutade med att hålla i publika finaler för att istället låta vinnaren röstas fram internt har landet lyckats bryta sin negativa ESC-trend med att alltid missa finalplatser. Man har dessutom nått både en tredje- och fjärdeplats som bästa resultat. Ifjol nådde Schweiz också final om än att det var på håret – i finalen fick landet inte ett enda poäng av tv-tittarna!

 


 

Kommentera