Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Israel NF 2022

Israel NF 2024 »


ISRAELS UTTAGNING. TV-bolaget KAN bekräftade tidigt Israels deltagande i Eurovision 2023. I juli 2022 blev det även känt att man hade gjort sitt artistval internt.

 

Fakta


 • Uttagningsprocess:
 • Internval (artist och tävlingsbidraget)
 • Uttagningsdatum:
 • 11 juli 2022 (artisten)
 • 17 januari 2023 (bidraget)
 • Artist:
 • Noa Kirel
 • Låt:
 • ”Unicorn”
 • Låtskrivare:
 • Doron Medalie, May Sfadia, Yinon Yahel och Noa Kirel

Sedan många år tillbaka är vi fans vana att följa Israels Eurovision-uttagningar under flera månader genom Rising Star eller X Factor, men till 2023 ströks dessa helt till förmån för ett internval. Via en uppdatering på TV-bolaget KAN:s Facebooksida i mitten av juni 2022 stod det klart att en kommitté skulle komma att ansvara för att välja ut den artist som ska representera Israel i Eurovision 2023, vilket också blev klart samma sommar.

 

Så gjordes artistvalet

Själva artistvalet gick till som så att det var olika nomineringsprocesser, där medlemmar först fick föreslå olika artister och därefter fick de välja ut två favoriter vardera innan man hade en intern diskussion om en rankinglista. Sedan tog KAN/IPBC över och tillfrågade först artisten som rangordnats på kommitténs förstaplats om denne vill representera Israel 2023. Hade denne tackat nej gick frågan vidare till den på andra plats osv.

 

Vem blev vald?

Det slutgiltiga valet föll på sångerskan och skådespelerskan Noa Kirel, född 10:e april 2001, som under 2015 gjorde sig känd via YouTube då hon publicerade sin första låt. Efter det har karriären rullat på och det har blivit fler och fler låtsläpp varav flera som har blivit hits.

I mitten av januari 2023 meddelade KAN att tävlingsbidraget som Noa Kirel ska framföra heter ”Unicorn” som hon har gjort tillsammans med Doron Medalie, May Sfadia och Yinon Yahel. Bidraget släpps officiellt senare under uttagningssäsongen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen