Våra intryck från torsdagsrepetitionerna i deltävling 4 (Melodifestivalen 2023)

MELODIFESTIVALEN 2023. Under torsdagen den 23:e februari repeterade de sju artisterna som tävlar i den fjärde deltävlingen för första gången på scenen i arenan. Vi i presskåren har fått se inspelade versioner av deras framträdanden och här följer bilder och våra kommentarer från dessa uppträdanden.

Samtliga fotografier är hämtade från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television. Fotograf är Alma Bengtsson/SVT.

PS: För kännedom kommer vi även att följa de kommande repetitionstillfällena under fredagen och lördagen inför den avgörande direktsändningen.

 

1. Kiana – ”Where Did You Go”

Foto & copyright: Alma Bengtsson/SVT
Samtliga bilder är hämtade från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.
Bilderna är fristående, ej montage
.

Kommentar: Kiana inleder sitt nummer ensam på scenen vid en netonad scen med allt ljus på henne. LED-väggen lyser upp i ett lila sken. Mot första refrängen får hon sällskap av 6 dansare som har med sig lysande stavar som avger coola effekter.

Låten är lite house-inspierad med att versen bygger upp till klassisk refräng men själva refrängen är bara titeln flera gånger om och så är det mer dans. Men det är helhetsmässigt ett coolt framträdande och Kiana gör ett bra första intryck.

 

 

2. Signe & Hjördis – ”Edelweiss”

Foto & copyright: Alma Bengtsson/SVT
Samtliga bilder är hämtade från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.
Bilderna är fristående, ej montage
.

Kommentar: Från housemusik övergår programmet i svensk vispop med Signe & Hjördis. De inleder sitt nummer med mycket rök på scenen och lampor som lyser upp. Det är ett midtemponummer som växer i refrängen men det är inte full fart om man säger så. Men det är fint och hur det än går i tävlingen kommer deras låt gissningsvis gå varm på radio. De skulle kunna bli en ny Timoteij!

 

 

3. Smash Into Pieces – ”Six Feet Under”

Foto & copyright: Alma Bengtsson/SVT
Samtliga bilder är hämtade från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.
Bilderna är fristående, ej montage
.

Kommentar: Och från vispop blir det genast ett högre tempo igen när det är dags för årets enda rock-akt i form av Smash Into Pieces. Det här numret är dock inte klassisk rockmusik såsom många andra rockgrupper som har varit med i Melodifestivalen de senaste åren utan det här är mer EDM/pop-rock i stil med Linkin Park. Men bara för det står ingenting still här. Scenen har också byggts upp till att likna en slags futuristisk stad. Man använder både LED-väggen och rekvisita på scenen.

Det enda man kan sakna nu är ett pyro men det kanske dyker upp senare under veckans repetitioner.

 

 

4. Mariette – ”One Day”

Foto & copyright: Alma Bengtsson/SVT
Samtliga bilder är hämtade från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.
Bilderna är fristående, ej montage
.

Kommentar: Mariettes nummer börjar med henne och dansare och körsångare på scenen. Bakom henne har de ställt ut rekvisita i form av en trappa som används efter första refrängen. På LED-väggen lyser en sol upp under refrängen. Under hela numret är dansarna med Mariette på olika sätt. De avslutar med att stå längst upp på rekvisitatrappen.

Hon gör det väldigt bra men hon är också en rutinerad artist som för övrigt deltar för femte gången i ordningen.

 

 

5. Emil Henrohn – ”Mera mera mera”

Foto & copyright: Alma Bengtsson/SVT
Samtliga bilder är hämtade från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.
Bilderna är fristående, ej montage
.

Kommentar: Melodifestivaldebuterande Emils låt heter ju ”Mera mera mera” och det kan man säga att han gör. Numret börjar med en stor stjärna som blinkar i ljusblått och rosa som också avspeglar sig i glitter på LED-väggen. Med sig på scenen har han två dansare och får efter första refrängen med sig ytterligare två dansare.

Det här är kvällens partylåt i TikTok-känsla.

 

 

6. Axel Schylström – ”Gorgeous”

Foto & copyright: Alma Bengtsson/SVT
Samtliga bilder är hämtade från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.
Bilderna är fristående, ej montage
.

Kommentar: Axel Schylström tävlade senast i Melodifestivalen 2017 och då var det med en upptempolåt på svenska. Fem år senare kommer han tillbaka och den här gången är det med en ballad som inte är i fullt klassisk stil som man kan tänka sig.

Numret börjar förvisso nedtonat med allt fokus på Axel där man använder sig av ljuseffekter (lite som när Nathalie Brydolf tävlade för ett par år sedan) och i LED-väggen visas olika bilder av Axel samtidigt som han sjunger You’re Gorgeous. Mot slutet av låten får han sällskap av fyra körsångare.

Det här är som sagt något helt annat än ”När ingen ser”. Det är mycket mer naket (känslomässigt, inte bildligt) och utlämnade men på ett positivt sätt.

 

 

7. Loreen – “Tattoo”

Foto & copyright: Alma Bengtsson/SVT
Samtliga bilder är hämtade från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.
Bilderna är fristående, ej montage
.

Kommentar: Sist ut av alla 28 bidrag i årets Melodifestival är Loreen som har högre förväntningar på sig än någon annan i alla fyra startfält. Till att börja med kan man säga att det här numret påminner mer om Euphoria där hon är själv på scenen än Statesment där hon hade andra med sig.

Visuellt börjar numret med att hon ligger på en ljusplatta som sedan öppnar sig mer så att hon kan sätta sig upp för att sedan resa sig helt. Numret påminner lite om Euphoria med skillnaden att de har mer lampor på Loreen (vilket de inte hade den gången). I övrigt är det här en välskriven låt som framförs av ett proffs. Det skulle nog kunna bli Loreen som vinner Melodifestivalen 2023.

 


 

Kommentera