Tekniska repetitioner inledda inför Eurovision 2023

EUROVISION 2023. Scenarbetet i Liverpool Arena är nu avklarat och därmed inleds nu flera repetitionsfaser inför tävlingsveckan i maj. Det rapporterar bland andra den brittiska fansajten OnEurope.

 

Hur ser schemat ut?

En helg med tekniska repetitioner

Under helgen vecka 16, dvs. 21-23 april, kommer produktionen att genomföra tekniska repetitioner för att testa så att ljusriggen, ljud, kameror och övrig teknik funkar som de ska. Man testar även varje delegations rekvisita och pyroteknik som t.ex. eld och tungrök. Dessutom görs tester så att LED-funktionerna fungerar som de är tänkta att göra.

 

Några dagars stand-in-repetitioner

Från måndag 24 april och ett par dagar framåt kommer ett antal personer ikläda rollerna som de 37 tävlande artisterna för att testa att alla framträdanden kan genomföras såsom de är tänkta. Numren spelas sedan in och granskas vilket blir ett underlag inför när de riktiga artisterna ska börja repetera i slutet av den veckan.

 

En vecka med artistrepetitioner (i två omgångar)

Med start söndagen den 30:e april till och med lördag 6:e maj kommer de enskilda artistrepetitionerna att inledas. Det exakta körschemat för dessa repetitioner är i skrivande stund inte publicerat, däremot sker dessa i två rundor så att alla 37 artister får chansen att sjunga sin låt på scenen vid två tillfällen med möjligheten att göra justeringar.

I den första rundan får varje artist 30 minuters scenrepetitionstid vilket används både till att sjunga igenom låten och testa numret på scenen men även att göra de hemmastadda på den stora ESC-scenen. Fram till för två år sedan kunde ackrediterad presskår följa med dessa repetitioner i arenan eller på distans men ifjol infördes nya regler som har gjort att presskåren inte välkomnas in i arenan. Istället bjuder EBU på kortare klipp som läggs ut på TikTok.

Vid det andra repetitionstillfället får varje artist 20 minuter scenrepetitionstid från vilken de ges möjlighet att göra justeringar efter föregående repetition. Nytt för i år är att även dessa repetitioner är stängda för alla utom produktionspersonal och enligt uppgift enstaka medier som ges tillgång till att följa detta live.

 

Flera genrep och tre direktsändningar

Vecka 19, dvs. den 8:e till 14:e maj, sänds Eurovision Song Contest 2023 och så här ser schemat ut under dessa dagar.

 

Semifinal 1

Måndagen den 8:e maj inleds med ett stängt produktionsrep för semifinal 1 följt av ett till genrep samma kväll, vilket då blir första gången som publiken bjuds in i arenan. På eftermiddagen dagen därpå, 9:e maj, genomförs ytterligare ett publikgenrep, och samma kväll genomförs direktsändningen. I startfältet tävlar bland andra Sverige och Loreen. Tio av den första semifinalens 15 bidrag röstas vidare till finalen.

 

Semifinal 2

Onsdagen den 10:e maj upprepas processen igen fast nu för semifinal 2. Det innebär att det först är ett stängt produktionsrep och samma kväll ett publikgenrep. På eftermiddagen dagen därpå, alltså den 11:e maj, hålls det tredje publikgenrepet innan det på kvällen är dags för direktsändning. Sverige får som bekant inte vara med och rösta i semi 2 i år men det är fritt fram att ha favoriter! Även här röstas tio av den semifinalens 16 bidrag vidare till finalen.

 

Finalen

Natten mot fredagen den 12:e maj släpps finalens startordning och samma dag genomförs ett första produktionsrep för finalen där bland annat flaggparaden med de 26 finalisterna repeteras. På kvällen genomförs det så viktiga jurygenrepet, då de 37 jurygrupperna i hemlighet avger sina poäng (deras resultat meddelas först 24 timmar senare). På eftermiddagen dagen därpå, den 13:e maj, hålls ett sista publikgenrep innan det är dags för direktsändningen av finalen där årets Eurovision-vinnare koras. Gissningsvis kommer vinnaren att meddelas någon gång under första timmen in på söndagen den 14:e maj. Därefter är tävlingen avgjord och då blir det fest hela natten samtidigt som produktionen avslutas och vi får börja blicka fram till 2024!

 


 

Kommentera