Startfältet i Tysklands ’Unser Lied für Liverpool’ presenterat

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Tyska TV-bolaget NDR har efter en antagning och juryval nu presenterat åtta artister med tillhörande tävlingsbidrag som ska tävla i den nationella finalen Unser Lied für Liverpoolsom utser landets artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest 2023. Utöver dessa tillkommer ett s.k. TikTok-wildcard som röstas fram bland TikTok-användare fram till den 4:e februari.

 

Startfältet

Nedan presenteras de tävlande som valts ut av NDR (och deras rådgivande team) i alfabetisk ordning efter artist. Länkarna går till bidragens officiella musikvideos.


Anica Russo – Once Upon a Dream
Låtskrivare: Anica Russo, Mendi Moon, Philip Sesay, Rami Bakieh


Frida Gold – Alle Frauen in mir sind müde
Låtskrivare: Alina Sueggeler, Andreas Weizel


Lonely Spring – Misfit
Låtskrivare: Julian Fuchs, Manuel Schrottenbaum, Matthias Angerer, Phil Sunday, Simon Fuchs


Lord of the Lost – Blood and Glitter
Låtskrivare: Anthony J. Brown, Chris Harms, Pi Stoffers, Rupert Keplinger


Patty Gurdy – Melodies of Hope
Låtskrivare: Johannes Braun, Patricia Büchler


René Miller – Concrete Heart
Låtskrivare: Mike Needle, René Miller


Trong – Dare to Be Different
Låtskrivare: Elsa Søllesvik, Sasha Rangas, Stefan van Leijsen, Nguyễn Trọng Hiếu


Will Church – Hold On
Låtskrivare: Eddie Jonsson, Megan Ashworth, Patrick Liegl, Will Church

 

Återkommande artister och låtskrivare

I startfältet hittar vi inga återkommande artister från tidigare upplagor, däremot lägger vi märke till att sångerskan Elsie Bay (Elsa Søllesvik), som tävlar i årets Norsk MGP, har fått med en låt på upphovet.

 

Bidragen som tävlar om att bli TikTok-wildcard

Fram till den 3:e februari klockan 20.00 CET kan vem som helst som har ett TikTok-konto vara med och rösta fram vilket av nedanstående 6 bidrag som ska bli finalens wildcard. Man kan bara rösta via TikTok-kontot som ägs av Eurovision.de. Resultatet meddelas den 4:e februari i programmet Alles Eurovision på Eurovision.de

Nedan presenteras de tilltänkta jokrarna i alfabetisk ordning efter artist.


Betül – Heaven
Låtskrivare: Kevin Anyaeji, Shelley Segal, Wayne Wilkins


From Fall to Spring – Draw the Line
Låtskrivare: Benedikt Veith, León Arend, Lukas Wilhelm, Philip Wilhelm, Seb Monzel, Simon Triem


Leslie Clio – Free Again
Låtskrivare: ?


Ikke Hüftgold – Lied mit gutem Text
Låtskrivare: Dominik De León, Florian Apfl, Matthias Distel, Patrick Liegl


Jona – 10/10
Låtskrivare: Jona, Skender Durakovac, Tom Ulrichs, Wieland Stahnecker


Mitchy, André Katawazi & NashUp – Summertime
Låtskrivare: Alexander Deleon, Chord Overstreet, Michael Katawazi, Nash Overstreet

 

Tävlingsupplägg

Ifjol (2022) tog NDR tillbaka uttagningsformatet med att låta publiken vara med och rösta fram Tysklands representant till Eurovision Song Contest och så blir fallet även i år, något som NDR officiellt presenterade den 9 november 2022 samtidigt som en allmän antagning öppnade. Därefter har en urvalsjury bestående av personer från både musikbranschen, ESC-fans, den tyska ESC-delegationen och ARD-radiopersoner fått välja ut vilka bidrag de vill ska tävla i finalen. Totalt utsåg de åtta bidrag från 548 inskickade förslag samt 6 bidrag bland över 900 inskickade förslag vilka tävlar om att bli TikTok-wildcard.

Finalen är planerad att sändas den 3:e mars klockan 22.20 från Köln med Barbara Schöneberger som programledare. Resultatet avgörs i år av 50 procent internationell juryröstning och 50 procent tittarröstning i form av online-, telefon- och SMS-röstning.

 

Direktkvalificerad till finalen i Liverpool

Som känt är Tyskland tillsammans med Frankrike, Italien, Spanien och Storbritannien alltid garanterade en finalplats i Eurovisionen i och med att dessa länder betalar mer pengar till EBU. Dessa fem länder behöver således ej genomgå kvalprogrammen innan finalen.

Tysklands resultat i de senaste sju ESC-upplagorna har varit minst sagt katastrofala då landet inte har lyckats nå högre placering än 25:e plats, med undantag för Michael Schultes You Let Me Walk Alone som blev fyra i Lissabon 2018. Under dessa sju upplagor har landet också hunnit komma sist tre gånger och blivit nollade flera gånger av såväl tittarna (i finalerna 2019 och 2021) som juryn (i finalen 2022). Vi hoppas såklart att årets upplaga innebär ett trendbrott i bottenplaceringarna.

Senaste representanten var Malik Harris som ifjol kom på sista plats i Turin med sin ”Rockstars”. Så här såg hans framträdande ut:

 


 

Kommentera