”Unicorn” blir Israels tävlingsbidrag i Eurovision 2023

EUROVISION 2023. Årets uttagningssäsong inleddes i juli ifjol då Israel som första land bekräftade sångerskan Noa Kirel som sitt artistval. Först nu i slutet av uttagningsperioden har hennes tävlingsbidrag släppts.

Kolla gärna in den officiella musikvideon till bidraget:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Under de senaste åren har israeliska TV-bolaget KAN som oftast använt sig av en större Idol-liknande uttagning för att välja artist och ibland även tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. Men inför 2023 års tävling gick KAN tidigt under sommaren 2022 ut med uppgifter att så var inte fallet denna gång. Istället kom besked redan mitt i industrisemestern att sångerskan Noa Kirel hade valts ut som landets representant även om det skulle dröja cirka en månad innan artisten själv bekräftade att hon hade accepterat erbjudandet.

Även tävlingsbidraget ”Unicorn” togs fram via en intern process. Låten är gjord av artisten själv tillsammans med Medalie, May Sfadia och Yinon Yahel. Tävlingsbidraget premiärspelades den första gången i en TV-sändning i KAN den 8:e mars.

Att presentera sitt artistval redan under sommaren är inte unikt men det hade senast skett år 2014, med undantag för säsongen 2021 då ett flertal länder valde att behålla artistvalen från inställda Eurovision 2020 (och bekräftade sina artistval redan under samma vår).

 

Vem är Noa Kirel?

Noa Kirel föddes den 10:e april 2001. Under 2015 gjorde sig känd via YouTube då hon publicerade sin första låt och efter det har karriären rullat på och det har blivit fler och fler låtsläpp som t.ex. Thought About You och Bad Little Thing. Men det är ingen av dessa två låtar hon får med sig till Liverpool utan det blir låten ”Unicorn” som du kan se i klippet ovanför.

 


 

Kommentera