Tennessee Tears: ”Vi är så glada att vi får vara med och spela vår nya låt inför så många tv-tittare och fullsatt arena”

Foto & copyright: Anton Frantz / Melodifestivalklubben
Bilden är publicerad med tillstånd.

MELODIFESTIVALEN 2023 – INTERVJU. Inför helgens deltävling i Linköping intervjuar vi artisterna som tävlar. I denna del handlar det om duon Tennessee Tears som Melodifestival-debuterar med låten ”Now I Know”.

 

Duon Tennessee Tears bildades för åtta år sedan och utgörs av de två artisterna Tilda Feuk och Jonas Hermansson. Själva bildandet är story i sig som börjar med en spontanspelning på en efterfest.

– Vi hade en gemensam kompis och så träffades vi på en efterfest jag och Tilda. Och eftersom jag är en sån där tröttsam trubbadur som tar fram gitarren ibland så gjorde jag även det då och så börjar Tilda sjunga och så blev jag helt såld på hur hon sjöng. Då började vi prata ihop oss, berättar Jonas.

– Jag blev lurad till en studio några veckor senare med Jonas och en producent som heter Peter Månsson, inflikar Tilda med ett leende.

– Så fick jag gå ner och sjunga en låt klockan ett på natten efter att vi hade partajat lite och det var faktiskt den första låten som vi gjorde ihop. Efter det fick jag frågan om jag ville fortsätta detta, tillägger hon.

 

Och fortsatt har de gjort, för sedan bildandet för åtta år sedan har de släppt en rad singlar och covers som exempelvis Lucky Tonight och Shallow (se fler exempel på deras Spotifykanal).

 

Gemensam tråd i texterna

Den genre som Tennessee Tears spelar i är country som de själva beskriver som en bred genre där texterna berättar något, att det ofta är det som är det drivande i låtarna som berättar en historia från start till mål. Här finns också många av deras favoritartister.

– Jag fastnade för countrymusik 2006 när jag var i Australien en sväng och blev helt matad med countrymusik som Keith Urban, Brad Paisley och The Road Hammers. Jag var en gammal rockille men så kände jag att det här är min grej, säger Jonas.

– Jag har alltid gillat country. Min första countrypreferens är Johnny Cash, då var jag liten, men nu Alison Krauss och Brad Paisley när de gjorde Whiskey Lulaby det var där och då som jag bestämde mig för att ’den här genren, där jag ska vara’, säger Tilda.

– Sen har jag faktiskt en idol i Sverige som tyvärr inte längre finns längre och det är Marie Fredriksson. Jag älskar henne, tillägger Tilda.

 

Har sin musikaliska bas i Sverige

Duon har idag sin bas i Småland men de har också spelat mycket i Nashville i USA.

– Vi har vår låtskrivarkollega sedan åtta år Billy Burnette som spelade med Bob Dylan och Fleetwood Mac och alla de där. Det var så det började att vi började skriva låtar med honom och kände att det här är helt åt rätt håll. Så nu har han blivit lite som en extrapappa till oss när vi är där borta, berättar Jonas.

 

Även om de gillar båda ställena är deras hemmaplan ändå Sverige. Däremot i början av deras gemensamma musikkarriär var country inte lika stort som det är idag och därför var det enligt de mer naturligt att resa över till USA för att skriva musik.

– Men nu så de senaste tre åren har countryn blivit jättestor i hela Skandinavien så nu känner man inte samma tvång att man måste åka dit för att hålla på med country, säger Tilda.

– Det är mycket tack vare vår kollega och chef Jill Johnson. Hon har öppnat upp så att hela Sverige kan countrymusik, det är tack vare henne och hennes program, inflikar Jonas.

 

Kontakten med Jill Johson

Ja Melodifestivalens egen countrydrottning Jill Johnson, som för övrigt också har tävlat för Sverige i Eurovision Song Contest, lärde Tennessee Tears känna genom en gemensam vän och kollega som var turnébokare som tipsade Jill om duons låtar. Lägligt nog var det i samma veva som Jill Johnson startade skivbolag, och de har också fått skriva låten Head over Heals tillsammans med Jill även om de ännu inte har spelat in en låt där alla tre sjunger. Än i alla fall.

 

Ni var också ute på Jills turné förra året…

– Ja, vi var ute i två månader här i våras och fick öppna för henne varje kväll på hennes konserthusturné, berättar Jonas.

– Det var innan hon hade signat oss. Det var roligt, inflikar Tilda.

 

Förbereder sig i Linköping inför deltävlingen

Just nu är det dock ett helt annat fokus för denna countryduo som befinner sig på plats i Linköping för repetitioner inför denna veckas deltävling i Melodifestivalen 2023. Och allt verkar just nu gå som planerat. Tävlingsbidraget som de ska framföra heter ”Now I Know” som de har skapat ihop med Anderz Wrethov och Thomas Stengaard. Duon berättar att de skriver musik själva och tillsammans med andra och vid det här tillfället skrev de tillsammans med de två tidigare nämnda låtskrivarna med lite i bakhuvudet tanke på just Melodifestivalen.

– Vi kände direkt när vi skrev den här låten att den här skulle passa bra för tävlingen, berättar Jonas.

– Efter en timme kände vi att ’nu kan vi söka till Melodifestivalen’. Nu har vi något som vi verkligen älskar, tillägger Tilda.

 

I samma veva började de också prata om hur numret skulle se ut på scenen, alltså innan de ens visste om de hade kommit med eller ej. Och det finns vissa planer på hur numret kommer att bli även om de inte vill avslöja allt för många detaljer innan lördag. Men de utlovar att de kommer att ha ett band på scenen.

 

Vad skulle ni säga att låten handlar om?

– Man kan säga att det är en kärlekslåt och att man har haft något framför sig hela livet och så har man inte insett det och så plötsligt en dag så faller allt på plats, säger Tilda.

 

Vad har ni för förväntningar på ert deltagande?

– Först och främst försöker man tänka bort att det är en tävling, för vi är så glada att vi får vara med och spela vår nya låt inför så många tv-tittare och fullsatt arena, det är en vinst bara att vara med här. Sedan blir det en bonus om det går bättre än så. Och att försöka njuta och ha kul och träffa kollegor, band och hela personalen, säger Jonas.

 

Vill gärna åka till Liverpool i maj

Om det nu skulle gå hela vägen för Tennesse Tears till Eurovision i Liverpool skulle de inte ha något emot, inte minst för att det finns fans i bandet till just Liverpool.

– En kille i vårt band han är jättestort Liverpool-fans och jag har lovat honom en resa till Liverpool. Så det är bäst att vi vinner annars blir det dyrt för mig 🙂 säger Jonas med ett leende.

– Det hade varit otroligt kul om vi hade sånt flyt att vi fick representera Sverige i det här, tillägger Jonas.

 

Annars förutom detta sammanhang väntar mer live-spelningar när schemat tillåter, skriva ny musik och släppa ny musik. Så håll gärna utkik i duons i sociala medier på deras Facebooksida och Instagramkonto för mer information om kommande spelningar.

Med det sagt önskar vi Tennessee Tears stort lycka till i Melodifestivalen 2023!

 


 

Kommentera