Sammanfattade Eurovision-nyheter, april 2023

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i april 2023.

 

Inför Eurovision 2023

Under april månad har vi tyckt till och betygsatt årets 37 tävlingsbidrag i Eurovision Song Contest, och i tillägg har vi också spekulerat vad vi tror att resultaten kommer att bli utan att ha facit. Nedan är alla publicerade delar i serien:

 

Direktkvalificerade till finalen

Frankrike: La Zarra – Évidemment

Italien: Marco Mengoni – Due vite

Spanien: Blanca Paloma – Eaea

Storbritannien: Mae Muller – I Wrote A Song

Tyskland: Lord of the Lost – Blood and Glitter

Ukraina: Tvorchi – Heart of Steel


Semifinal 1

Startfältet presenteras enligt startordningen. Bidragslänkarna går till de officiella musikvideorna.

01. Norge: Alessandra – Queen of Kings

02. Malta: The Busker – Dance (Our Own Party)

03. Serbien: Luke Black – Samo mi se spava

04. Lettland: Sudden Lights – Aijā

05. Portugal: Mimicat – Ai coração

06. Irland: Wild Youth – We Are One

07. Kroatien: Let 3 – Mama šč!

08.Schweiz: Remo Forrer – Watergun

09. Israel: Noa Kirel – Unicorn

10. Moldavien: Pasha Parfeny – Soarele și luna

11. Sverige: Loreen – Tattoo

12. Azerbajdzjan: TuralTuranX – Tell Me More

13. Tjeckien: Vesna – My Sister’s Crown

14. Nederländerna: Mia Nicolai & Dion Cooper – Burning Daylight

15. Finland: Käärijä – Cha Cha Cha

 

 

Semifinal 2

Startfältet presenteras enligt startordningen. Bidragslänkarna går till de officiella musikvideorna.

01. Danmark: Reiley – Breaking My Heart

02. Armenien: Brunette – Future Lover

03. Rumänien: Theodor Andrei – D.G.T. (Off and On)

04. Estland: Alika – Bridges

05. Belgien: Gustaph – Because of You

06. Cypern: Andrew Lambrou – Break a Broken Heart

07. Island: Diljá – Power

08. Grekland: Victor Vernicos – What They Say

09. Polen: Blanka – Solo

10. Slovenien: Joker Out! – Carpe Diem

11. Georgien: Iru – Echo

12. San Marino: Piqued Jacks – Like an Animal

13. Österrike: Teya & Salena – Who the Hell is Edgar?

14.Albanien: Albina & Familja Kelmendi – Duje

15. Litauen: Monika Linkytė – Stay

16. Australien: Voyager – Promise

 

Andra Inför-serier

Norge kör i år sin Adresse-serie kallad Adresse Liverpool i fyra delar. Den första, andra och tredje episoden släpptes i april medan den fjärde episoden släpps den 5:e maj. Upplägget är även i år att en expertpanel med tre fasta medlemmar (i alla fall i de två första programmen) och en eller två gästtyckare (som byts ut mellan varje program) tillsammans med en s.k. folkets jury lyssnar och poängsätter alla tävlingsbidrag, utom det egna landets bidrag.

 

Finland fortsätter också med sitt koncept Viisukupla – Eurovisionsbubblan där fyra inbjudna gäster i två sändningar tycker till om alla tävlingsbidrag. Det första avsnittet släpptes den 30:e april medan det andra avsnittet släpps veckan därpå, den 7:e maj. Det visas också en tredje episod den 13:e maj som blir en slags önskekonsert inför avgörandet i finalen.

 

Även andra länder som t.ex. Island, Estland och Tyskland har genomfört egna Inför-serier till årets tävling. I Sverige har det däremot varit skralt med sådana även om t.ex. Schlagervännerna har sin poddserie där de tycker till med inbjudna gäster som i år har varit Niclas Blyh, Sophia Ahlin, Christer Björkman, Karin Gunnarsson, Frida Green och Thomas Lundin.

 

Eurovision Pre Partyn

Följande fester hölls under denna säsong, länkarna sammanfattar framträdanden och intervjuer.

 

 

Vad väntar i maj?

Runt hörnet väntar en spännande månad där mycket händer på kort tid och därför är det nog bäst att sammanfatta hur allt ser ut. Till att börja med inleds årets Eurovision Song Contest med enskilda artistrepetitioner. Dessa kommer att pågå från söndagen den 30:e april till lördagen den 6:e maj. Nytt för i år är att presskåren stängs ute helt från dessa repetitioner och blir därmed hänvisade till de stillbilder och TikTok- och YouTube-klipp som EBU själva publicerar under repetitionsdagarna. Från och med genrepen den 8:e maj kommer vi och annan ackrediterad media kunna bevaka tävlingen mer noggrant.

 

Hur ser repetitionsupplägget ut?

Varje artist får möjlighet att repetera två gånger inför genrepen. Vid det första repetitionstillfället får varje lands artist möjlighet att scenrepetera sitt framträdande under 30 minuter. Utöver det görs konsultationer backstage med såväl in-earing, Viewing room och hår- och sminkavdelningen. Det brukar även göras en hel del sociala medier-inspelningar med Eurovision.tv. Vid det andra tillfället är scenrepetitionstiden förkortad till 20 minuter per land och konsultationerna backstage är inte lika många.

Schemat för vem som repeterar när har inte lagts ut och troligen lär det bli så att de rörliga bilderna respektive stillbilder som publiceras läggs ut vartefter under varje repetitionsdag.

Mellan repetitionerna kommer artisterna att få delta vid dels intervjuserien Be My Guest med Clara Amfo och Rylan som värdar, dels ett live-tillfälle på TikTok tillsammans med den ukrainska programledaren Timour Miroshnychenko. De senare görs vid den andra repetitionsomgången som pågår från den 3:e till 6:e maj.

 

Invigningsfesten på turkosa mattan

På eftermiddagen under söndagen den 7:e maj invigs Eurovision 2023 officiellt då alla 37 artister inklusive en rad andra personligheter får gå längs med den turkosa mattan för att bli intervjuade av fans och övrig media. Efteråt väntar en fest för delegationerna.

 

Vad händer i Liverpool stad?

I värdstaden Liverpool har det utlovats fest varje dag till och med finaldagen den 13:e maj. Som vanligt kommer ett Eurovision Village att byggas upp för allmänheten där både artister uppträder och det kommer att finnas olika saker att göra och se på från den 5:e maj till och med natten mot den 14:e maj. Mer info om evenemang finns samlat här. Det ska också vara gratis att besöka platsen förutom på själva finaldagen då det är inträde som gäller.

Staden bjuder in alla till fest redan från den 1:a maj via EuroFestival. Se mer info om det här.

 

Hur ser det ut under sändningsveckan?

Mellan den 8:e och 14:e maj pågår Eurovision 2023 för fullt. Inför varje direktsändning genomförs inte mindre än tre genrep: dagen före direktsändningen hålls först ett produktionsgenrep på eftermiddagen och därefter ett publikgenrep samma kväll och timmarna före respektive direktsändning genomförs ett sista publikgenrep. Under dessa genrep testas sändningen som om det vore en direktsändning, dvs. artisterna uppträder och det genomförs öppnings- och mellanakter, men inga resultat avgörs.

I år är det ju också som så att jurygrupperna är bara med och röstar i finalen (de röstar som backup i semifinalerna om ett lands telefonresultat inte går att använda och om ett s.k. aggregerat resultat inte heller går att använda). Det gör att semifinalernas alla genrep kan användas till att artisterna får tre extra repetitionstillfällen inför de avgörande direktsändningarna.

Den första semifinalen hålls tisdagen den 9:e maj, den andra semifinalen torsdagen den 11:e maj och finalen hålls lördagen den 13:e maj. Alla tre sändningar startar klockan 21.00 CEST (centraleuropeisk sommartid). Sverige får rösta i den första semifinalen samt i finalen, detta då Sverige tävlar i den första semin och att alla 37 länder får vara med och rösta i finalen oavsett om man kvalar in eller ej. Man kan dock inte rösta på Loreen om man röstar från Sverige.

 

Nya regler i Eurovisions omröstningar

Inför sändningarna har EBU valt att förtydliga vissa saker kring omröstningarna. Bland annat har man förtydligat att om ett land inte kan avlämna ett validerat tittarrresultat kommer man i första hand att använda ett s.k. aggregerat resultat. Det innebär att man kollar i vilken för-grupp som landet befann sig i inför lottningen och därefter görs ett sammanställt snitt hur länderna i samma grupp har röstat. Först om det aggregerade resultatet inte går att använda kommer landets backup-jury (som även röstar i finalen) att få avlägga det landets poäng.

Om t.ex. Sveriges röstning skulle haverera i semi 1 kommer EBU således att sammanställa hur Finland och Norge röstat (som var i samma för-grupp vid lottningen) och utifrån det avge Sveriges poäng. Skulle samma sak hända i finalen används hela för-gruppen som referens.

 

Så blir jurygruppperna sammansatta

EBU har också gått ut med att varje lands jury kommer att bestå av fem personer som alla arbetar med musik i någon form. Varje jurymedlem kommer att indidivuellt rangordna alla bidrag från första till sista plats (undantag för det egna landets bidrag som juryn ej kan rösta på). Det som juryn ska utgå ifrån är låtens originalitet, framträdandets kvalité, artistens röstkapacitet och alla dessa tre saker i en helhet som akt. Deras röster sammanställs sedan och blir juryns resultat – men om EBU anser att juryns resultat inte är validerat så kan de välja att stryka den jurygruppen och istället använda sig av hur tittarna i samma land har röstat. Det landets juryresultat får då således samma rangordning som tittarna.

 

Vilka länder kommer att ingå i onlineröstningen?

EBU har meddelat att de kommer att gå ut med en lista över länder som ingår i onlineröstningen, alltså varifrån man kan rösta. Däremot krävs det att man har ett registrerat kreditkort i det landet i och med att man måste logga in med det kreditkortet.

Om du har ett kreditkort registrerat i Sverige kan du således inte vara med och rösta i onlineröstningen, däremot kan du rösta i semi 1 och i finalen då Sverige får rösta.

 

 

Senaste Eurovision-nyheterna till 2023 års tävling

Biljettsläpp

Under måndagen den 24:e april genomfördes ett sista officiellt biljettsläpp via den officiella biljettpartnern Ticketmaster UK. Enligt uppgift finns det i skrivande stund (30 april) enstaka biljetter kvar men mycket är slutsålt. Det framgår av en skissbild allt Eurovision i år kommer att återinföra ståplatser på parkett framför scenen, något som senast användes i Eurovision 2019. Åren däremellan har det nämligen inte varit möjligt p.g.a. coronapandemin och publikrestriktioner även om det fanns sittande publik på parkettplatser i fjolårets tävling i Turin.

 

Sveriges kommentatorer

I slutet av april bekräftade SVT att det blir Edward af Sillén och Måns Zelmerlöw som kommer att vara SVT:s kommentatorer för årets Eurovision. Sedan tidigare har det varit bekräftat att Carolina Norén fortsätter i samma roll för Sveriges Radio (ett uppdrag hon har haft årligen sedan 1999).

 

Öppningsnummer och mellanakter

BBC har gått ut med uppgifter om vilka artister som kommer att gästa de tre sändningarna i maj. Den första semifinalen inleds med gruppen The Hardkiss, vars sångerska Julia Sanina också är en av programledarna. Som mellanakter bjuds världsstjärnan Rita Ora in för att framföra ett medley och i väntan på att resultatet ska sammanställas kommer artisterna Alyosha (ukrainsk ESC-representant 2010) och Rebecca Fergusson (brittisk artist, ej den svenska skådespelerskan med samma namn) att göra ett gemensamt framträdande.

Det är ännu oklart om den andra semifinalen får ett öppningsnummer eller ej, däremot blir det en mellanakt med sångerskan Mariya Yaremchuk, som tävlade för Ukraina i Eurovision 2014 med låten Tick-Tock, gör ett nummer med montage av ukrainsk musik tillsammans med rapparen OTOY och 14-åriga Zlata Dziunka (som tidigare har representerat Ukraina i Junior Eurovision).Det är faktiskt det första scenframträdandet som Mariya kommer att göra på flera år efter att ha satt sin musikkarriär på paus för fem år sedan. Den andra mellanakten har fått namnet Be Who You Wanna Be som kommer att framföras av tre drag-artister vars namn ännu inte har gjorts kända.

Själva finalen inleds med att förra årets ESC-vinnare Kalush Orchestra får uppträda och i den flaggparad där de 26 finalisterna går in på scenen kommer det att bli uppträdanden från fyra tidigare ukrainska ESC-representanter: Go_A (2020 & 2021), Jamala (ESC-vinnare 2016), Tina Karol (2006) och Verka Serduchka (2007). Mellanakterna efter alla 26 scenframträdanden blir fjolårstvåan Sam Ryder och The Liverpool Songbook som framförs av fem inbjudna tidigare ESC-representanter (Cornelia Jakobs, Mahmood, Netta, Duncan Laurence, Daði Freyr och Sonia).

 

Inför-omröstningarnas resultat

OGAE Poll

Efter att alla 42 OGAE-anslutna Eurovision-klubbar hade röstat i åets OGAE-undersökning blev det förhandstippade Loreen med bidraget ”Tattoo” som hade fått högst totalpoäng och därmed vunnit omröstningen. På andra plats hamnade Finlands Käärijä med ”Cha Cha Cha” som länge var en utmanare till Loreen och han ledde också mot slutet, men då fick Loreen fler höga poäng och Finland några lägre summor varför det blev Sverige som vann. Trea blev Frankrikes La Zarra med ”Évidemment”. Här har vi sammanställt alla totala resultat.

 

Euro Jury

I samband med att OGAE:s undersökning fick sitt resultat offentliggjordes också jury- och publikresultatet i Euro Jury. Där visade det sig också att Sverige var favorit och tog hem segern, i alla fall i juryröstningen. Hade bara de som röstat online fått välja hade Sverige blivit trea medan Finland hade vunnit och Österrike blivit trea. När alla poäng slogs samman blev det samma trio som i OGAE-röstningen som hamnade i topp 3 med skillnaden att Frankrike blev tvåa och Finland trea. Sverige vann som sagt i totala läget.

 

INFE Poll

Vid denna publicering var INFE-undersökningen inte avslutad men efter att det senaste landet hade röstat leder Sverige på 131 poäng före Finland på 107 poäng och Norge på 93 poäng.

 

Wiwi jury

Även hos Wiwi Jury blev det i år en svensk seger där Loreen lyckades få in ett snitt på 9,31 av 10 möjliga. Det är enligt Wiwibloggs (som anordnar den undersökningen) nytt rekord. Tidigare rekordet sattes också av Loreen men för 11 år sedan med ”Euphoria”.

 

 

Övriga nyheter

Malta anordnar ett låtskrivarcamp inför MESC 2024

I juni i år kommer PBS på Malta att anordna ett s.k. låtskrivarcamp för intresserade låtskrivare och artister att skriva musik ihop med tanke på MESC 2024 (Maltas ESC-uttagning). För att delta har man kunnat ansöka via ett formulär (deadline är 30 april) medan själva låtskrivarcampet pågår mellan den 12-15 juni. Mer regler för detta ändamål finns att läsa här.

 

Monaco startar upp nytt TV-bolag i september

Sedan tidigare har det varit känt att Monaco ska starta upp ett nytt TV-bolag, men starten hade då blivit försenad. Enligt uppgifter kommer starten att ske den 1:a september i år under ledning av Salim Zegdhar och Nathalie Biancolli men redan under sommaren kommer en flytt att ske till sändningslokalerna. Bolaget kommer att finaniseras av dels den monegaskiska staten, dels av franska TV5MONDE.

Monaco har inte deltagit i Eurovision sedan 2006 och med ett nytt bolag skulle det vara möjligt, så länge det nya bolaget blir medlemmar i EBU. Ifall man vill hinna med en comeback till 2024 måste det nya bolaget ha blivit godkänd av EBU senast i december i år, annars kan comebacken tidigast göras från och med Eurovision 2025.

 

Låtskrivarcamp till Norsk MGP 2024

Trots att Eurovision 2023 inte är avgjord gick norska NRK ut i april med en tidig uppstart för 2024 års Norsk Melodi Grand Prix. Även om få detaljer är släppta kunde man se på bilder hur musikchefen Stig Karlsen via Instagram lagt ut att produktionen just då anordnade ett så kallat låtskrivarcamp i Oslo där man samlar artister och låtskrivare som får göra musik tillsammans. Sedan återstår det såklart att se om någon eller några av låtarna som skapas den här gången sedan blir utvalda att delta vid nästa års uttagning. Mer information om uttagningen följer under året.

 

Datum klara för två Pre Partys 2024

Under våren har det hållits olika Eurovision Pre Partyn i olika europeiska städer. I och med dess popularitet har två städer hunnit meddela att deras fester återkommer till nästa säsong. Det handlar dels om Barcelona Eurovision Party som är schemalagt till den 25:e, 26:e och 27:e april 2024, dels Israel Calling som är tillbaka den 11:e april 2024. Det är däremot inte officiellt än om festerna i London, Amsterdam, Warszawa och Madrid får en fortsättning nästa år, mer information om det följer vid senare uppdateringar.

 

Frankrike blir värd för Junior Eurovision 2023

Efter att senast stått värd 2021 och sedan vunnit tävlingen igen 2022 kunde EBU i början av april bekräfta att 2023 års Junior Eurovision Song Contest ska äga rum i Frankrike med France Télévisions som värdbolag. Finaldatumet är satt till söndagen den 26:e november och värdstad blir den här gången Nice som ligger på Franska rivieran!

Noteras bör att Frankrike fick uppdraget efter tillfrågan och inte tack vare sin seger ifjol (i och med att JESC-reglerna säger att en finalseger inte per automatik ger värdskap året därpå som det ju annars är i stora Eurovision – med undantag).

Det ska tilläggas att det finns ännu ingen officiell slogan/tema presenterat och det är troligt att deltagarlistan för tävlingen dyker upp först tidigast i slutet av sommaren eller början av hösten.

 


 

Kommentera