Inför Heat 2 i Maltas MESC 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter föregående veckas första heat i MESC 2024 har det nu blivit dags för Maltas andra heat som sänds på fredag kväll (3:e november). Där kommer nio av de 36 artister som deltar i uttagningen att uppträda med respektive tävlingsbidrag på en mindre scen till förinspelad musik.

Alla framträdanden sker live-on-stage i programmet XOW som sänds med start klockan 21:00 lokal tid. Det genomförs också en omröstning i programmet där tittarna får chansen att rösta på sina favoriter, men hur det går i omröstningen presenteras först när alla 36 bidrag har framförts, vilket blir tidigast om ett par veckor från skrivande stund.

 

Startfältet i det andra heatet


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!
 • Notera att bidragens röstningsnummer har nr 10, 11, 12 osv. Vi har istället valt att börja om från 1, 2, 3 osv. då det är vår standard för alla uttagningar.

 • 1. Marie Claire – ”Fading”
 • Låtskrivare: John-Emil Johansson, Marie Claire, Matheus Augusto da Silva, Toby Farrugia

 • 2. Franklin Calleja – ”Puppet”
 • Låtskrivare: Franklin Calleja, Matheus Augusto da Silva, Michael Joe Cini

 • 3. Desirei Grech – ”Watch Me”
 • Låtskrivare: ?

 • 4. Sopranique – ”Empire”
 • Låtskrivare: Gerard James Borg, Mark Masri, Patrick Hamilton

 • 5. Janvil – ”Man”
 • Låtskrivare: Edward Abela, Ian Vella

 • 6. Haley Azzopardi – ”Tell Me That It’s Over”
 • Låtskrivare: Haley Azzopardi, Leire Gotxi Angel, Matthew James Borg, Sebastian Pritchard-James

 • 7. Denise Mercieca – ”Mara”
 • Låtskrivare: ?

 • 8. Mark Portelli – ”Just Be”
 • Låtskrivare: Kimberley Cortis

 • 9. Maria Christina – ”Moving On”
 • Låtskrivare: Emil Calleja Bayliss, Janne Hyöty, Linda Persson, Ylva Persson

 

Återkommande artister (i detta heat)

Bland de återkommande artisterna i programmet finns ett flertal artister som tävlat i Maltas tidigare ESC-uttagningar men ännu inte vunnit somFranklin Calleja, Haley Azzopardi, JAnvil, Maria Christina och Marie Claire.

Startfältet bjuder också på Ylva & Linda Perssons andra tävlingsbidrag samt på en melodi där John-Emil Johansson (som även har varit med och gjort årets Junior Eurovision-låt för Malta) har varit med på upphovet.

 

Vilka tävlar kommande veckor?

18 artister har fördelats ut i två heats samtidigt som det återstår ytterligare 18 artister till det tredje och fjärde heatet. Exakt hur dessa platser fördelas är ännu inte känt varför vi listar dessa tävlande i alfabetisk ordning efter artist.

 • Christian Arding – ”Bellus”
 • Cosette Baldacchino – ”Free Fall”
 • Dan – ”Baraxx”
 • Erba – ”Sirena”
 • Greta Tude – ”Topic (Bla Bla)”
 • Jessica Micallef – ”Tagħna Tnejn”
 • Karin Duff – ”Breaking Bad”
 • Kyle George – ”Arrows”
 • Lisa Gauci – ”Breathe”
 • Martina Cutajar – ”Miles Away”
 • Matt Blxck – ”Banana”
 • Michela Galea – ”Let’s Talk About Love”
 • Miguel Bonello – ”Better Off Alone”
 • Miriana Conte – ”Venom”
 • Moira Stafrace – ”Feather Flight”
 • Ryan Hili – ”Karma”
 • Stefan Galea – ”Numb”
 • Thea Aquilina – ”Blood Stream”

 

Återkommande artister (i heat 3 och 4)

Bland de återkommande artisterna i de kommande heaten finns en tidigare maltesisk ESC-representant, nämligen Moira Stafrace som representerade Malta i Eurovision 1994. Utöver henne bjuder startfältet på ett flertal artister som tävlat i Maltas tidigare ESC-uttagningar men ännu inte vunnit som Christian Arding, Dan, Greta Tude, Miriana Conte och Stefan Galea. Dessutom har även fjolårstvåan Ryan Hili och fjolårstrean Matt Blxck fått en ny chans att den här gången få representera Malta i Eurovision – men då måste de såklart ta sig till final.

Flera svenska låtskrivare finns med på upphovet här däribland Sean Banan, Patrik Jean, Andreas Stone Johansson, Andreas Lindbergh, Maria Broberg, Joy Deb och Linnea Deb.

 

Tävlingsupplägget

Sedan tidigare har det varit känt att Malta fortsätter med uttagningskonceptet MESC som uttagning till Eurovision 2024, men till skillnad från ifjol blir det ett lite annorlunda tävlingsupplägg. Till att börja med kommer MESC att ha ett antal uppvisningsprogram inför finalen under hösten med start den 27:e oktober som därefter leder till flera omröstningar som slutligen avgör vilka 12 bidrag som ska gå vidare till finalen.

Inför finalavgörandet kommer varje finalist att dels spela in en musikvideo, dels göra ett så kallad live-on-tape-framträdande. Dessa kommer sedan att spelas upp i finalen och blir det underlag som tv-tittarna och juryn har att utgå ifrån när de sedan ska utse Maltas Eurovision-representant till Malmö. Finalen är preliminärt planerad till januari 2024.

 

Sammanfattning av heat 1

Den 27:e oktober visades det första av fyra heats i MESC 2024 upp där de första nio artisterna framförde respektive tävlingsbidrag. Som tidigare nämnt vet vi inte hur omröstningarnas resultat har fördelat sig men tills vi vet det finns i alla fall huvudsändningen att se på igen för den som är intresserad av det. Cirka 25 minuter in i programmet framförs det första bidraget.

Förutom tävlingsbidragen gästades programmet av artisterna Glen Vella & Kurt Calleja vilka båda tidigare tävlat för Malta i Eurovision, 2011 respektive 2012.

Här nedan är de låtar som tävlade, listade i alfabetisk ordning efter artist.

 • Dominic Cini – ”Bewsa”
 • Eliana Gomez Blanco – ”There’s Only Flowers”
 • Gail Attard – ”Wild Card”
 • Kurt Calleja – ”Misunderstood”
 • Lyndsay Pace – ”Fire Proof”
 • Mark Anthony Bartolo – ”Condition or Fiction”
 • Nathan – ”Ghost”
 • Oxygyn – ”Cloudmaker”
 • Sarah Bonnici – ”Loop”

 


 

Kommentera