Sammanfattade Eurovision-nyheter, juli 2023

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i juli 2023.

 

Eurovision 2024

Arbetet med den kommande Eurovision-upplagan anno 2024 är i full gång och detta är vad vi hittills vet om produktionen.

 

Hur går det för värdlandet?

Direkt efter att Loreen hade vunnit årets Eurovision i Liverpool i maj med ”Tattoo” gick Sveriges Televisions verkställde direktör Hanna Stjärne ut och bekräftade att arbetet med att ta fram produktionen för 2024 års tävling hade börjat. Enligt uppgifter kommer man att försöka arrangera tävlingen på ett ekonomiskt hållbart sätt.

 

Malmö blir värdstad för tävlingen

Den 7 juli offentliggjorde SVT att det det blir Malmö som blir värdstad för Eurovision Song Contest 2024. De två inplanerade semifinalerna och finalen kommer att hållas den 7:e, 9:e och 11:e maj 2024.

Det blir den tredje gången som Malmö får stå värd för en Eurovision efter de två tidigare arrangemangen åren 1992 och 2013. Att Malmö på nytt fick förtroendet beror enligt EBU framförallt på stadens engagemang och innovationer i kombination med att staden har en närhet och bra infrastruktur. I en artikel som EBU själva har publicerat berättar programmets exekutiva producent Ebba Adielsson att de noggrant gick igenom alla fyra ansökningarna för att se hur de skulle hålla sina arrangemang. Malmö blev vald då staden uppfyllde alla de kriterier som krävs för att kunna producera Eurovision inklusive att det är en stad som är lätt att röra sig i.

Andra städer som sökte värdstadsuppdraget var Stockholm, Göteborg och Örnsköldsvik. Både Stockholm och Göteborg har arrangerat Eurovision förut, nämligen åren 1975, 2000 och 2016 (Stockholm) respektive 1985 (Göteborg). Hade Örnsköldsvik fått jobbet hade det blivit premiär för Eurovision i en norrländsk stad!

 

Värdarenan

Tävlingen kommer att sändas från Malmö Arena, vilket den även gjorde när staden senast stod värd 2013. Arenan kan i dagsläget ta in mellan 12 000 och 15 000 personer, men exakt hur många platser man kan erbjuda ESC-publiken som vill vara där under genrepen och direktsändningarna avgörs först i ett senare skede då biljettsläppet (eller släppen) görs.

 

Annat kring produktionen

I juni presenterade SVT vilka personer som ingår i det så kallade Core Team, alltså som är nyckelpersonerna i produktionen. Teamet kommer att utgöras av Ebba Adielsson som blir exekutiv producent (hon är annars nöjeschef på SVT men kliver tillfälligt av den chefsrollen för att vara helt ansvarig för ESC-produktionen), Christel Tholse Willers som blir chef för kommunikation, press, varumärke och events, Tobias Åberg som blir teknisk produktionschef samt Johan Bernhagen som blir linjeproducent med ansvar för ekonomiska frågor.

Utöver dessa fyra kommer såklart en hel del andra nyckelpersoner att tillkomma inklusive ett antal tjänster som ska tillsättas i olika roller för att kunna hantera Eurovision-produktionen

 

Preliminär deltagarlista

Här listar vi de länder vars TV-bolag fram till 31:a juli hade uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2024. Notera att länderna listas i bokstavsordning** och att listan fylls på kontinuerligt i takt med att länder lämnar besked om sitt eventuella deltagande. Efter varje land anges också hur långt de har kommit i sin produktion:

 • – Namn efter land innebär att ett artistval är gjort
 • – Namn i kursiv stil innebär att landet planerar att välja artist/bidrag genom en uttagning
 • – Om namn efter land saknas innebär det att landet ännu inte har gått ut med information om sitt kommande val.

 

 • Azerbajdzjan
 • Cypern – Fame Story
 • Danmark
 • Estland – Eesti Laul 2024
 • Finland – UMK 2024
 • Frankrike
 • Irland
 • Island – Söngvakeppnin 2024
 • Israel – Rising Star 
 • Italien – Festival di Sanremo 
 • Litauen
 • Luxemburg – Nationell final
 • Malta
 • Moldavien
 • Nederländerna – Internval 
 • Norge – Norsk MGP 2024
 • Serbien
 • Spanien – Benidorm Fest 2024
 • Sverige – Melodifestivalen 2024
 • Tyskland
 • Ukraina
 • Österrike – Internval 

 

Noteringar

* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i många fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2023 eller början av 2024 och först vid det tillfället vet vi exakt hur många länder som kommer att delta i Eurovision Song Contest 2024.

** Tills den officiella deltagarlistan dykt upp gör vi ingen skillnad på om om ett land är en eventuell semifinalist eller direktkvalificerad till finalen.

 

Melodifestivalen 2024

Inför nästa års Melodifestival har SVT meddelat en rad förändringar i upplägget, däribland att en femte deltävling införs och att två fler bidrag väljs ut till startfältet. Detta var nyheter som släpptes i slutet av juni.

 

Grundupplägget är kvar men med förändringar

För det första vill vi berätta att grundupplägget med 6 veckors tävlande genom deltävlingar och semifinal inför finalen är kvar. Det är detaljer inom detta som nu justeras, bland annat att antalet tävlingsbidrag ökar från 28 till 30 bidrag, att en femte deltävling införs och att varje deltävling får 6 istället för 7 tävlande. Nytt är också att semifinalen avgörs i samband med att den sista deltävlingen har sänts istället för att bli ett eget program.

Det är första gången sedan 2015 som SVT gör så här pass stora förändringar i upplägget. Den gången handlade det om att antalet bidrag sänktes från 32 till 28 och att varje deltävling gick från 8 till 7 tävlande samt att dåvarande Andra chansen skulle generera fyra finalister istället för tidigare två.

 

Hur väljs startfältet ut?

Själva antagningen kommer att pågå digitalt mellan den 25 augusti och 15 september. När den har avslutats kommer först en urvalsjury att lyssna igenom och bedöma ett urval av de inskickade låtarna och sedan välja ut 15 bidrag som de gillat mest. Därefter kompletterar SVT:s Melodifestivalredaktion de resterande 15 bidragen. Någon gång senare under hösten beräknas hela startfältet presenteras.

Läs mer om reglerna i denna sammanfattade artikel.

 

Det nya upplägget i detalj

Deltävlingarna

Enligt det besked SVT har gett får Melodifestivalen 2024 hela fem deltävlingar med 6 bidrag i varje deltävling. Inom varje deltävling framförs tävlingsbidragen varpå tittarna får rösta vidare två favoriter direkt till final och ytterligare två favoriter som de vill höra igen i semifinalen medan bidragen på femte och sjätte plats åker ut.

 

Semifinalen

När alla fem deltävlingar har avgjorts kommer finalen ha fått tio finalister, och i det läget ska tittarna välja vidare ytterligare två finalister bland de sammanlagt tio låtarna som kom på tredje och fjärde plats i deltävlingarna.

För första gången sedan 2006 blir inte uppsamlingsprogrammet/semifinalen en egen direktsändning utan den sänds som en förlängd halvtimme av den femte deltävlingen. På grund av den förkortade sändningstiden kommer bidragen inte ges någon möjlighet till att framföras på nytt, utan de spelas upp som bandade inslag från deltävlingarna på samma sätt som SVT gjorde i Andra chansen mellan 2002 och 2006.

En ytterligare nyhet för själva semifinalen är att de tio bidragen tar med sig sina röster från respektive deltävling vilka adderas samman med de nya röster som inkommer under direktsändningen av semifinalen. De två bidrag som efter sammanställningen har fått flest röster går vidare till finalen medan övriga åtta låtar åker ut.

 

Finalen

I finalen kommer 12 bidrag att tävla där publiken tillsammans med internationella jurygrupper röstar fram vinnaren av Melodifestivalen 2024. Den här gången kommer vinnaren att få tävla i Eurovision på hemmaplan i och med att det är Sverige som är arrangörsland för ESC 2024. Det innebär att bidraget ej behöver genomgå tävlan om finalplats i de två semifinalprogram som hålls inför finalen i nästa års Eurovision.

 

 

 Övriga nationella uttagningar

Hur ser planerna ut för länderna som har bekräftat deltagande? Några har, precis som SVT, börjat planera inför vilken slags uttagning de tänker anordna nästa år. Det här är vad vi vet just nu om dessa planer.

 

Azerbajdzjan: Det nationella TV-bolaget İTV bekräftade under juli i ett inlägg på Facebook att Azerbajdzjan ska delta i Eurovision 2024 och att man söker tävlingsbidrag. Vem som helst får skicka in låtar, men dessa ska vara TV-bolaget tillhanda senast den 30:e september 2023 via mejladressen song@eurovision.az

 

Cypern: Inför Eurovision 2023 slöt cypriotiska TV-bolaget CyBC ett avtal med skivbolaget Panic Records att de skulle välja artist och bidrag internt till 2023 men låta en större talangtävling avgöra valet till 2024. Planerna har landat i formatet Fame Story som är planerat att pågå från slutet av september till december det här året. I uttagningen är det sagt att 15 artister kommer att väljas ut som får coachning under sin resa innan en av artisterna står som vinnare av uttagningen. Programledare blir Nikos Koklonis. Det ska tilläggas här att i dagsläget framgår det inte om även ett tävlingsbidrag förväntas väljas via uttagningen eller om det sker i en separat process.

 

Danmark: Redan inför Eurovision 2023 började DR, enligt egna uppgifter, arbeta med produktionen för Danmarks urval till Eurovision 2024. Det var då något oklart vilken slags uttagning som man planerade för även om mycket tyder på att det blir en fortsättning på något slags publikt urval exempelvis en ny upplaga av Dansk MGP. DR har sedan den nyheten inte kommenterat något kring uttagningen för 2024 så vi avvaktar fler besked.

 

Estland: TV-bolaget ERR gick tidigare i juli ut med information om att landets ESC-uttagning kommer att genomgå förändringar i format och produktionsteam till nästa säsong. Anledningen till varför detta görs än så länge oklar samt vilka förändringarna blir i själva formatet. Däremot berättar ERR detta nu under sommaren för att förbereda alla låtskrivare att starta processen med att ta fram tävlingsbidrag även om regler släpps vid ett senare tillfälle.

 

Finland: Dagen efter Eurovision-finalen i maj gick TV-bolaget Yle ut med information om att de dels tänker tävla i Eurovision 2024, dels att uttagningen UMK fortsätter som uttagningsmetod. En antagning kommer att pågå mellan den 21:a och 24:e augusti i år innan startfältet sedan väljs ut. Om du vill läsa mer om uttagningen har vi samlat information i denna artikel.

 

Frankrike: TV-bolaget France Télévisions bekräftade i början av juni att man avser att tävla i Eurovision 2024. Men det framgår inte hur artist och bidrag ska väljas ut.

 

Irland: Även irländska RTÉ gick ut tidigt under sommaren med att man vill delta i Eurovision 2024 och öppnade antagningen till det som just nu verkar vara planer på en ny nationell final. Hur omfattande den blir är dock oklart mer än att RTÉ ska överväga olika alternativ till tävlingsbidrag. Vill du skicka in bidrag ska du göra det via denna länk.

 

Island: De senaste åren har isländska TV-bolaget RÚV som oftast meddelat Islands fortsatta ESC-deltagande till hösten, men den här gången valde RÚV att öppna antagningen till nästa års uttagning Söngvakeppnin redan under sommaren. Mer information om uttagningen hittas här.

 

Israel: I juni gick det israeliska TV-bolaget KAN ut och bekräftade att Israel kommer till start till Eurovision 2024 samt att den nationella uttagningen Rising Star (eller HaKokhav HaBa som den också heter) återkommer som Eurovision-uttagning efter fjolårets internval. Senaste uppgifterna som har dykt upp är att duon Assi Azar och Rotem Sela fortsätter att vara uttagningens programledare samt att programmets jury kommer att utgöras av Aden Hasson, Shiri Maimon, Itay Levy, Assaf Amdorsky, Ran Dankar och Keren Pels. Dessutom har KAN har satt ett preliminärt startdatum för sändningar från och med november i år medan inspelningarna startar någon gång i början av hösten.

 

Italien: TV-bolaget Rai i Italien har meddelat att 2024 års Festival di Sanremo kommer att äga rum mellan den 6:e och 10:e februari. Upplägget blir snarlikt tidigare år med att ett startfält med sammanlagt 26 bidrag varav 23 som väljs in som kända artister (Campioni) medan de tre resterande väljs in som jokrar genom finalen i nykomlingstävlingen Sanremo Giovani. Upplägget är annars att artisterna medverkar i fem kvällar i rad med att framföra sina tävlingsbidrag eller att framföra andra låtar med/utan gästframträdande artister. Vinnaren erbjuds att tävla för Italien i ESC 2024 men om denne inte vill får Rai själva utse en representant.

 

Litauen: Det nationella litauiska TV-bolaget LRT har till fansajten ESCToday.com bekräftat Litauens deltagande i Eurovision 2024. Däremot saknas information om uttagningsmetod vilket kommer att meddelas vid ett senare tillfälle under säsongen.

 

Luxemburg: Strax innan ESC-finalen i Liverpool i maj bekräftade Eurovision.tv att Luxemburg gör comback till Eurovision 2024 efter 30 års frånvaro. Under sommaren har TV-bolaget RTL öppnat en antagning för intresserade artister och låtskrivare samt hållit en audition för artister som ansökte utan ett tävlingsbidrag. Tanken är senare att sätta ihop ett finalstartfält och sända en final i slutet av januari 2024 för att rösta fram en ESC-representant med tillhörande tävlingsbidrag.

 

Malta: I juni anordnade TV-bolaget PBS på Malta ett s.k. låtskrivarcamp under fyra dagar där ett antal låtskrivare och artister bjöds in för att skapa musik ihop med tonalitet för uttagningen MESC 2024. Enligt uppgifter ska minst ett 20-tal nya låtar ha skapats under dagarna tillsammans med både lokala och internationella låtskrivare men om alla dessa låtar sedan är aktuella för tävlan i MESC 2024 eller ej återstår att se senare under säsongen!

 

Moldavien: TV-bolaget TRM i Moldavien bekräftade i mitten av juni till sajten ESCplus att de vill delta i Eurovision 2024. Vanligtvis brukar landet vara ett av de sista länderna som meddelar sitt fortsatta deltagande (så har varit fallet flera gånger tidigare) men denna gång går de ut med sin bekräftelse under tidiga sommaren. Hur artist och bidrag ska utses är däremot inte känt.

 

Nederländerna: TV-bolaget AVRTROS gick ut i maj (strax efter ESC 2023 var avgjord) med uppgifter om att de kommer att vara med i Eurovision 2024. Först under högsommaren 2023 gick TV-bolaget ut med en inbjudan till intresserade låtskrivare och artister att skicka in förslag på tävlingsbidrag. Den här gången är modellen att först välja ut ett tävlingsbidrag innan kommittén, under ledning av den nya delegationschefen Twan van de Nieuwenhuijzen, utser en artist.

 

Norge: Cirka en månad efter Eurovision 2023 avgjordes i Liverpool öppnade NRK antagningen till nästa års Norsk Melodi Grand Prix. Den här gången har man med sig en regelförändring gällande när bidrag tidigast får ha varit publicerade som går ut på att bidrag som ska tävla får ha släppts officiellt efter den 1:a september 2023. Detta istället för att låtarna inte får släppas officiellt före ett visst datum NRK har avgjort. Tidigaste datumet nu är EBU:s datum som gäller för alla tävlingsländer. Själva antagningen är öppen till den 31:a augusti, och mer information om den har vi samlat i denna artikel.

 

Serbien: Enligt uppgifter från den serbiska OGAE-klubben (motsvarighet till Melodifestivalklubben) har det serbiska TV-bolaget RTS bekräftat Serbiens fortsatta Eurovision-deltagande. Uppgifterna gör även gällande att RTS planerar att återigen anordna någon slags publik uttagning för att välja ut artist och bidrag, något som man har gjort nu de två senaste tävlingarna. Mer information följer under säsongen.

 

Spanien: Direkt efter att Eurovision 2023 hade avgjorts öppnade spanska TV-bolaget RTVE ansökningsperioden för att skicka in bidrag till Benidorm Fest 2024. Mer information om antagningen finns sammanställt i denna artikel. Under juli släppte RTVE fler besked om uttagningen, bland annat att det format som använts de två senaste upplagorna (med två semifinaler och en final där en kombination av spansk-internationell jury, demoskopundersökning och tittarröstning som avgör alla resultat) behålls. Tävlingsdatum är satta till 30:e januari, 1:a februari och 3:e februari 2024.

 

Tyskland: Landet kom sist för andra året i följd men tar nya tag till 2024 och tänker därför vara med och tävla igen. Exakt hur artist och bidrag ska utses är däremot inte känt, det blir således en senare fråga under säsongen.

 

Ukraina: Det nationella TV-bolag UA:PBC i Ukraina har nu under sommaren beslutat att fortsätta delta i Eurovision Song Contest. Således kommer Ukraina även till start i Malmö nästa år, men hur artist och bidrag ska väljas ut är ännu inte bekräftat.

 

Österrike: TV-bolaget ORF har meddelat att Österrike tänker delta i Eurovision 2024 och att artist och bidrag utses internt. Att välja internt är inget nytt för Österrikes del och denna gång sägs detta bero på att man redan har andra underhållningsprogram inplanerade i TV-tablån för nästa vår vilket omöjliggör att ta fram ett uttagningsprogram till Eurovisionen.

 

Övriga nyheter

Eurovision Young Musicians tillbaka 2024

EBU har officiellt bekräftat att nästa år (2024) kommer nästa upplaga av musiktävlingen Eurovision Young Musicians (EYM) att produceras efter den föregående upplagan 2022. Den här gången blir det final i Bodø i Norge och själva finaldatumet är satt till den 17:e augusti 2024.

 


 

Kommentera