Startordningen till finalen i Junior Eurovision 2023 presenterad

JUNIOR EUROVISION 2023. På söndag (den 26:e november) avgörs det vilket av de 16 tävlingsbidrag i årets Junior Eurovision Song Contest som ska vinna. Inför sändningen har tävlingsproduktionen meddelat startordningen.

 

Startfältet med startordning

Nedan listar vi tävlingsländerna i startordning tillsammans med respektive lands artist och tävlingsbidrag. Om du vill läsa mer om varje artist och låt har vi sammanställt det i denna artikel.


1. Spanien
Sandra Valero – Loviu


2. Malta
Yulan – Stronger


3. Ukraina
Anastasia Dymyd – Kvitka


4. Irland
Jessica McKean – Aisling


5. Storbritannien
Stand Uniqu3 – Back to Life


6. Nordmakedonien
Tamara Grujeska – Kaži mi, kaži mi koj


7. Estland
Arhanna – Hoiame kokku


8. Armenien
Yan Girls – Do It My Way


9. Polen
Maja Krzyżewska – I Just Need a Friend


10. Georgien
Anastasia & Ranina – Over the Sky


11. Portugal
Júlia Machado – Where I Belong


12. Frankrike
Zoé Clauzure – Cœur


13. Albanien
Viola Gjyzeli – Bota ime


14. Italien
Melissa & Ranya – Un mondo giusto


15. Tyskland
Fia – Ohne Worte


16. Nederländerna
Sep & Jasmijn – Holding On to You

 

Se även alla bidrag i nedanstående sammanfattning (klippet lades ut innan startordningen presenterades och därför visas länderna i alfabetisk ordning efter land):

 

Så togs startordningen fram

Under den sena måndagseftermiddagen lokal tid (20 november, reds.anm) hölls en öppningsceremoni för tävlingen där man bland annat genomförde en lottning för att bestämma vilket bidrag som ska öppna respektive avsluta finalen samt vilket startnummer Frankrike som värdland skulle ha. Därefter fick tävlingsproducenterna själva avgöra resterande länders startpositioner.

 

Tävlingsupplägget

Efter förra årets vinst är det Frankrike som återigen blev tillfrågad nation att stå värd för årets Junior Eurovision. Finalen går av stapeln i Nice i södra Frankrike där 16 länder deltar, med Estland som debutant och Tyskland som gör comeback efter ett års frånvaro. Från föregående upplaga är 14 länder med och tävlar medan Kazakstan och Serbien lämnade återbud.

Precis som i vuxna Eurovision tävlar länder med varsitt tävlingsbidrag och i likhet med de senaste årens Junior Eurovisions avgörs resultatet av å ena sidan nationella jurygrupper och å andra sidan en publikomröstning där hela världen bjuds in att rösta.

Varje lands jurygrupp delar ut 12 poäng till sin vinnare, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea osv. 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. De kan rösta på 15 av 16 bidrag (dvs. inte sitt eget lands tävlingsbidrag). Till skillnad från juryröstningen är Onlineröstningen inte knuten till specifikt land utan är öppen över hela världen. Det går att rösta minst och max tre gånger och man får även rösta på sitt eget lands tävlingsbidrag. Omröstningen kommer att vara öppen i två etapper: mellan den 24 november kl. 20.00 CET till den 26 november kl. 15.59 CET samt i en kortare stund när alla 16 bidrag har framförts. När omröstningen sedan stängt omvandlas alla röster till procent och delas ut i klumpsummor.

Tävlingsbidraget som har högst totalpoäng efter det att både jurygrupperna och onlineröstningen sagt sitt vinner den 21:a upplagan av Junior Eurovision Song Contest.

 


 

Kommentera