Startfältet till Melodifestivalen 2024 presenteras i december

MELODIFESTIVALEN 2024. Efter en lång väntan och en hel del rykten och spekulationer har SVT gått ut med att den 1 december 2023 blir datumet för när startfältet till nästa års Melodifestival ska presenteras.

Sedan Melodifestivalen 2021 har presentationen alltid skett digitalt men den här gången kommer det att bli en gemensam presskonferens där ackrediterad media bjuds in för att ge möjlighet att fotografera och intervjua startfältet.

Presskonferensen är planerad att starta klockan 11.00 och lär kunna följas via liveuppdateringar, åtminstone kommer vi att göra det. Däremot får vi inte höra några tävlingsbidrag förrän det är dags för sändningar i februari och mars nästa år.

 

Fakta: Så blir Melodifestivalen 2024

Melodifestivalen 2024 kommer att äga rum under sammanlagt 6 program där tittarna har ensam makt i de fem första programmen.

 

Fem deltävlingar med totalt 30 bidrag

Till att börja med genomförs fem deltävlingar à 6 bidrag per deltävling där tittarna röstar vidare två favoriter till final och ger ytterligare två bidrag varsin semifinalplats. Totalt går tio bidrag vidare till finalen från deltävlingarna och ytterligare tio bidrag ges en andra chans i semifinalen.

 

Semifinalen väljer ut de sista två finalisterna

Direkt efter att den femte deltävlingen har fått sitt resultat genomförs semifinalen som en slags förlängd halvtimme. I semifinalen får tittarna rösta fram två av de tio semifinalbidragen (treor och fyror i deltävlingarna) till finalister, men den här gången får tittarna inte se nya framträdanden utan man erbjuds bara sammandrag från deltävlingarna. Det blir således lite som Andra chansen var fram till 2006.

 

Vinnaren representerar Sverige på hemmaplan i Eurovision 2024

I finalen tävlar sedan de 12 framröstade finalbidrag om vinsten där tittarna nu får dela makten med ett antal internationella jurygrupper. Finalens vinnare kommer att få representera Sverige i Eurovision 2024, och då Sverige är arrangörsland slipper Melodifestivalens vinnare kvala sig till en finalplats genom Eurovisions två semifinaler den 7:e och 9:e maj. Vederbörande kan därför redan efter Melodifestivalfinalen göra sig redo för finalframträdandet den 11:e maj.

 

Vilka städer besöker Melodifestivalen?

Så här ser turnéplanen ut för 2024, notera att deltävling 5 OCH semifinalen sänds från samma stad och tidpunkt. Biljetter finns att köpa via Ticketmaster.

– Deltävling 1: Malmö, 3 februari

– Deltävling 2: Göteborg, 10 februari

– Deltävling 3: Växjö, 17 februari

– Deltävling 4: Eskilstuna, 24 februari

– Deltävling 5: Karlstad, 2 mars

– Semifinalen: Karlstad, 2 mars

– Finalen: Stockholm, 9 mars

 


 

Kommentera