Malmö blir värdstad för Eurovision 2024

EUROVISION 2024. Ungefär två månader har gått sedan Loreen tog hem Sveriges sjunde ESC-vinst, och redan nu står det nu klart att det blir Malmö som blir värdstad för Eurovision Song Contest 2024. De två inplanerade semifinalerna och finalen kommer att hållas den 7:e, 9:e och 11:e maj 2024.

 

Därför fick Malmö uppdraget

2024 blir den tredje gången som Malmö får stå värd för en Eurovision efter de två tidigare arrangemangen åren 1992 och 2013. Att Malmö på nytt fick förtroendet beror enligt EBU framförallt på stadens engagemang och innovationer i kombination med att staden har en närhet och bra infrastruktur.

Tävlingen kommer att sändas från Malmö Arena, vilket den även gjorde när staden senast stod värd 2013. Arenan kan i dagsläget ta in mellan 12 000 och 15 000 personer, men exakt hur många platser man kan erbjuda ESC-publiken som vill vara där under genrepen och direktsändningarna avgörs först i ett senare skede då biljettsläppet (eller släppen) görs.

Enligt uppgifter fortsätter tävlingen i formatet med två semifinaler och en final där semifinalerna kommer att sändas tisdagen den 7:e och torsdagen den 9:e maj medan finalen sänds lördagen den 11:e maj 2024.

 

Andra städer som sökte

Sverige har tidigare arrangerat Eurovision Song Contest vid 6 tillfällen. Förutom de tidigare två nämnda tillfällena i Malmö har Stockholm arrangerat tre gånger (1975, 2000 och 2016) och Göteborg en gång (1985). Både Stockholm och Göteborg ansökte även den här gången men fick således inte uppdraget. Även Örnsköldsvik gjorde en ansökan men blev heller inte vald.

I artikeln som EBU själva har publicerat berättar programmets exekutiva producent Ebba Adielsson att de noggrant gick igenom alla fyra ansökningarna för att se hur de skulle hålla sina arrangemang. Malmö blev vald då staden uppfyllde alla de kriterier som krävs för att kunna producera Eurovision inklusive att det är en stad som är lätt att röra sig i.

 

Mer information om tävlingen

All aktuell information om Eurovision 2024 har vi samlat på vår egen sida om tävlingen. Där hittar du också vilka länder som hittills har anmält sig för att delta i tävlingen och annan fakta. Notera att allt som står där uppdateras kontinuerligt i takt med att mer information tillkännages. Vi kommer även fortlöpande informera om tävlingens olika faser.

 

De senaste ESC-värdstäderna

Följande städer har stått värd för Eurovision de senaste fem upplagorna:

2023: Liverpool, Storbritannien

2022: Turin, Italien

2021: Rotterdam, Nederländerna

2020: Eurovision skulle ha ägt rum i Nederländerna men ställdes in p.g.a. coronaviruspandemin

2019: Tel Aviv, Israel

2018: Lissabon, Portugal

 


 

Kommentera