Bekräftat: Nordmakedonien kommer INTE att tävla i Eurovision Song Contest 2023

EUROVISION 2023. Då har vi fått ytterligare en bekräftelse på ett land som tävlade 2022 men där det inte blir någon fortsättning till 2023. Det handlar om Nordmakedonien vars nationella TV-bolag MRT under fredagen den 14:e oktober officiellt bekräftade att man hoppar av tävlingen efter att ha tävlat varje år sedan 2004.

Det är alltså första gången på 20 år som Nordmakedonien inte kommer att finnas med på startlistan i en Eurovision Song Contest.

 

Vad har hänt?

Natten mot den 14:e oktober bekräftade Montenegros nationella TV-bolag RTCG att de inte tänker delta i Eurovision Song Contest 2023. Anledningen sägs bero på ekonomiska orsaker samt att bolaget vill prioritera nationella program. Bara timmar senare kom nordmakedonska MRT med samma budskap – även här blir det ingen tävlan i Liverpool nästa år, också det av ekonomiska skäl. Här nämns de för tillfället höga energipriserna i kombination med höga kostnader som tillkommer för Eurovision-deltagandet.

Det innebär att vi redan nu kan konstatera att startfältet i Eurovision 2023 kommer att bli minst två länder färre jämfört med 2022 års upplaga – om det nu inte skulle tillkomma comebacker eller debutanter. Dock är det fem länder som tävlade i Eurovision 2022 (Armenien, Australien, Bulgarien, Moldavien och Tjeckien) som ännu inte officiellt har meddelat hur de vill göra till 2023 års tävling – medan övriga som tävlade i den upplagan, med undantag för Montenegro och Nordmakedonien, har bekräftat deltagande. Vi inväntar besked med spänning!

 

Fakta: Nordmakedonien i Eurovision

Nordmakedonien debuterade som självständig stat i Eurovision 1998, även om den riktiga debuten skulle ha skett med Kaliopi två år tidigare (men den gången åkte landet ut i den tillfälligt införda semifinalrundan). På grund av dåliga slutplaceringar fick Nordmakedonien avstå tävlan vartannat år och de medverkade därför endast åren 2000 och 2002. Från och med 2004 har landet tävlat varje år och med varierande resultat. Bland annat lyckades landet ta sig från semifinal till final alla åren fram till 2007, därefter blev det finalmissar alla gånger förutom åren 2012 och 2019. Totalt sett har Nordmakedonien tagit sig från semi till final 6 gånger på 17 försök, med den bästa slutplaceringen år 2019Tamara Todevska vann juryröstningen och hamnade sedan på sjunde plats när tittarpoängen hade adderats med jurypoängen.

Ifjol, 2022, var det sångerskan Andrea som representerade Nordmakedonien i tävlingen med bidraget ”Circles”. Låten hamnade slutligen på elfte plats, bara 21 poäng från att gå till final. Så här såg framträdandet ut i semifinal 2:

 


 

Kommentera