Tyskland väljer genom nationell final till Eurovision 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. För tredje året i rad planerar det tyska TV-bolaget NDR att välja ut Tysklands artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest genom en nationell final. Exakt hur många bidrag som ska tävla är inte känt, däremot kan man börja ansöka om att delta.

 

Ansök om att delta

För att ansöka om att delta i uttagningen ska man ansöka via denna länk senast den 5:e oktober 2023 (natt mot den 6:e oktober). Man fyller i sina uppgifter samt svarar på några frågor, lämnar ett fotografi samt skickar in ett videoklipp på sig själv/sin grupp där man presenterar sig för NDR genom att antingen framföra sin låt eller en coverlåt. Det funkar således att ansöka som artist utan att ha ett tävlingsbidrag, men om du ansöker endast som kompositör och/eller textförfattare måste bidraget ha en färdig artist. Det är inte tillåtet att skicka in ett bidrag utan artistens vetskap.

Det går att ansöka till uttagningen utan att vara tysk medborgare. Däremot måste man i så fall ha ett EU-uppehållstillstånd som gäller till minst den 17:e maj 2024.

 

Vilka regler har uttagningen?

De regler man måste uppfylla för att få tävla är bland annat att man bara får tävla med ett nyskrivet originalverk som inte har publicerats offentligt före den 1:a september 2023 och som kan framföras på max 3 minuter, att sångaren är minst 16 år gammal (endast personer födda den 11 maj 2008 eller tidigare kan delta i uttagningen) och varje akt får ha som mest 6 personer på scenen samtidigt i vilket ev. bandmedlemmar, dansare och körsångare räknas in. NDR har däremot inga krav gällande bidragets språkval eller genre.

Fler regler finns att läsa i denna frågor-och-svar-guide (på tyska).

 

Hur kommer uttagningen att se ut?

Som tidigare nämnt har NDR inte gått ut med något om hur många akter de har för avsikt att välja ut. Däremot har de presenterat att finalen kommer att gå av stapeln i Berlin i Tyskland fredagen den 16:e februari 2024. Finalen har till skillnad från tidigare år fått ett nytt namn som är Eurovision Song Contest – Das Deutsche Finale 2024.

 

Fakta: Dåliga slutplaceringar sedan 2013

Tyskland tog senast hem Eurovision-segern 2010 med Lena Meyer-Landruts ”Satellite” och hade därefter ytterligare två år med topplaceringar. Sedan har det bara dalat och dalat och från 2015 till 2023 har Tyskland som bäst hamnat på näst sista plats – med undantag för Michael Schultes ”You Let Me Walk Alone” som blev fyra i Lissabon. Under den sämre perioden har landet kommit sist fyra gånger (2015, 2016, 2022 och 2023) och näst sist de andra tre gångerna (2017, 2019 och 2021). Hittills på 2020-talet har landet dessutom bara lyckats samla ihop 27 poäng på tre Eurovisioner till skillnad från övriga kollegor i ”Big Five” som har fått ihop mellan 1142 och 490 poäng, här ska det tilläggas att både Frankrike, Italien, Spanien och Storbritannien har hittills haft minst varsin succé under decenniet.

Så här såg Tysklands senaste Eurovision-framträdande ut:

 


 

Kommentera