Sammanfattade Eurovision-nyheter, september 2023

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i september 2023.

 

Eurovision 2024

Arbetet med den kommande Eurovision-upplagan anno 2024 är i full gång och detta är vad vi hittills vet om produktionen.

 

Hur går det för värdlandet?

Direkt efter att Loreen hade vunnit årets Eurovision i Liverpool i maj med ”Tattoo” gick Sveriges Televisions verkställde direktör Hanna Stjärne ut och bekräftade att arbetet med att ta fram produktionen för 2024 års tävling hade börjat. Enligt uppgifter kommer man att försöka arrangera tävlingen på ett ekonomiskt hållbart sätt.

 

Malmö blir värdstad för tävlingen

Mitt i sommarledigheterna, eller den 7:e juli för att vara exakt, offentliggjorde SVT att det det blir Malmö som blir värdstad för Eurovision Song Contest 2024. Samtidigt stod det klart att de två inplanerade semifinalerna och finalen kommer att hållas den 7:e, 9:e och 11:e maj 2024.

Det blir den tredje gången som Malmö får stå värd för en Eurovision efter de två tidigare arrangemangen åren 1992 och 2013. Att Malmö på nytt fick förtroendet beror enligt EBU framförallt på stadens engagemang och innovationer i kombination med att staden har en närhet och bra infrastruktur. I en artikel som EBU själva har publicerat berättar programmets exekutiva producent Ebba Adielsson att de noggrant gick igenom alla fyra ansökningarna för att se hur de skulle hålla sina arrangemang. Malmö blev vald då staden uppfyllde alla de kriterier som krävs för att kunna producera Eurovision inklusive att det är en stad som är lätt att röra sig i.

Andra städer som sökte (men inte fick) uppdraget var Stockholm, Göteborg och Örnsköldsvik. Både Stockholm och Göteborg har arrangerat Eurovision förut, åren 1975, 2000 och 2016 (Stockholm) respektive 1985 (Göteborg). Hade Örnsköldsvik fått jobbet hade det således blivit premiär för Eurovision i en norrländsk stad!

Enligt uppgifter i tidningen Aftonbladet kommer Malmö stad att lägga 30 miljoner kronor på evenemanget.

 

Värdarenan

Tävlingen kommer att sändas från Malmö Arena, vilket den även gjorde när staden senast stod värd 2013. Arenan kan i dagsläget ta in mellan 12 000 och 15 000 personer, men exakt hur många platser man kan erbjuda ESC-publiken som vill vara där under genrepen och direktsändningarna avgörs först i ett senare skede då biljettsläppet (eller släppen) görs. Under augusti har vi inte fått någon mer information gällande detta utan det lär bli klart först senare i  höst eller i början av nästa år.

 

Annat kring produktionen

I juni och september presenterade SVT vilka personer som ingår i det så kallade Core team, alltså som är nyckelpersonerna i produktionen. Ebba Adielsson blir tävlingens exekutiva producent, Christel Tholse Willers blir chef för kommunikation, press, varumärke och events, Tobias Åberg blir teknisk produktionschef och Johan Bernhagen blir linjeproducent med ekonomiska frågor. Därtill har teamet utökats med Christer Björkman som tävlingsproducent (samma roll hade han vid Eurovision 2013 samt 2016 till 2019), Per Blankens, som även arbetar med TV4-produktionen Idol, blir producent, David Wessén blir produktionschef, Mats Lindgren blir jurist, Madeleine Sinding-Larsen blir mediechef och Linnea Lopez blir Executive Assistant.

 

Preliminär deltagarlista

Här listar vi de länder vars TV-bolag fram till 30:e september hade uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2024. Notera att länderna listas i bokstavsordning** och att listan fylls på kontinuerligt i takt med att länder lämnar besked om sitt eventuella deltagande. Efter varje land anges också hur långt de har kommit i sin produktion:

 • – Namn efter land innebär att ett artistval är gjort
 • – Namn i kursiv stil innebär att landet planerar att välja artist/bidrag genom en uttagning
 • – Om namn efter land saknas innebär det att landet ännu inte har gått ut med information om sitt kommande val.

 

 • Albanien
 • Azerbajdzjan
 • Belgien – Mustii
 • Cypern – Silia Kapsis
 • Danmark – Dansk MGP 2024
 • Estland – Eesti Laul 2024
 • Finland – UMK 2024
 • Frankrike
 • Georgien
 • Grekland
 • Irland
 • Island – Söngvakeppnin 2024
 • Israel – Rising Star 
 • Italien – Festival di Sanremo 
 • Kroatien – Dora 2024
 • Lettland – Supernova 2024
 • Litauen
 • Luxemburg – Nationell final
 • Malta – MESC 2024
 • Moldavien
 • Nederländerna – Internval 
 • Nordmakedonien (comeback preliminärt bekräftad via ett officiellt dokument)
 • Norge – Norsk MGP 2024
 • Polen
 • Portugal – Festival da Canção 2024
 • San Marino –Una voce per San Marino
 • Schweiz – Internval
 • Serbien – Pesma za Evroviziju ’24
 • Slovenien
 • Spanien – Benidorm Fest 2024
 • Storbritannien
 • Sverige – Melodifestivalen 2024
 • Tyskland – Das Deutsche Finale 2024
 • Ukraina – Vidbir 2024
 • Österrike – Internval 

 

Noteringar

* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i många fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2023 eller början av 2024 och först vid det tillfället vet vi exakt hur många länder som kommer att delta i Eurovision Song Contest 2024.

** Tills den officiella deltagarlistan dykt upp gör vi ingen skillnad på om om ett land är en eventuell semifinalist eller direktkvalificerad till finalen.

 

 

Melodifestivalen 2024

Melodifestivalen 2024 blir Sveriges uttagning till Eurovision 2024, där vinnaren i uttagningen får tävla för Sverige på hemmaplan i Malmö i och med att det är Sverige som är värdnation för tävlingen. Uttagningen kommer att pågå genom fem deltävlingar, en semifinal och final som hålls mellan den 3:e februari och 9:e mars 2024.

Det saknas fortfarande information om när biljettsläppet sker samt vem/vilka som kommer att bli programledare. Dessa informationer hade inte offentliggjorts innan sista september.

 

Hur blir tävlingsupplägget 2024?

Enligt det besked SVT gav i somras kommer Melodifestivalen 2024 att utökas med en deltävling jämfört med hur det har varit sedan 2002. Dessutom får hela startfältet två bidrag mer (30 istället för 28 låtar) samtidigt som varje deltävling får ett tävlingsbidrag mindre (6 istället för 7 låtar). En annan förändring är att semifinalprogrammet förändras avsevärt bland annat då den avgörs direkt efter den femte och sista deltävlingen som en förlängd halvtimme.

Fortfarande är det tittarna som kommer att ha den hela makten i deltävlingarna och semifinalen. I varje deltävling får tittarna genom omröstning (hur många det blir per program är oklart) avgöra två bidrag som ska gå direkt till final och två bidrag de vill ge en ny chans till. När alla deltävlingar är avgjorda har finalen fått tio tävlingsbidrag samtidigt som de tio bidrag som röstats vidare som treor och fyror i deltävlingarna får tävla i semifinalen om ytterligare två finalplatser.

I finalen tävlar sedan 12 bidrag där tittarna nu får dela makten med internationella jurygrupper. Vinnaren i finalen representerar Sverige i Eurovision 2024 som denna gång avgörs på hemmaplan i Sverige. Det betyder att Melodifestivalvinnaren slipper kvala till sig en finalplats från semifinalerna.

 

Hur väljs startfältet ut?

Mellan den 25:e augusti och 15:e september 2023 fanns möjlighet att skicka in tävlingsbidrag. När antagningen hade avslutats hade SVT fått in 2 624 låtar, vilket är en minskning med exakt 200 låtar mot antagningen året innan.

Bland de låtar som skickats in via antagningen kommer en urvalsjury att få utse 15 bidrag som de anser ska få tävla i Melodifestivalen 2024. Därefter utser SVT:s Melodifestivalredaktion ytterligare 15 bidrag till startfältet, vilket både kan vara låtar som juryn haft kvar på sin reservlista efter slutomröstningen och/eller genom att skicka förfrågningar till olika låtskrivare och artister. När allt är klart senare under hösten har sammanlagt 30 låtar valts ut. Inför uttagningen startar kommer bidragen även att placeras ut i de fem deltävlingarna.

 

 

Övriga nationella uttagningar

Hur ser planerna ut för länderna som har bekräftat deltagande? Några har, precis som SVT, börjat planera inför vilken slags uttagning de tänker anordna nästa år medan andra redan har valt artist eller inte sagt något än. Det här är vad vi vet just nu om respektive lands planer.

 

Har bekräftat artistbesked


Belgien: Den 30:e augusti meddelade det fransktalande TV-bolaget RTBF i Belgien, som till 2024 arrangerar Belgiens ESC-uttagning, att de internt har valt ut artisten Mustii som sin representant. Belgien blev därmed första landet ut för säsongen att meddela sitt artistval. Vid beskedet redogjordes det dock inte om även tävlingsbidraget kommer att utses internt. Senast som RTBF anordnade en nationell publik uttagning var inför 2011 om man inte räknar in den bidragsfinal man höll 2013.

 

Cypern: Trots att det tidigt såg ut som att det fanns planer på att hålla en nationell uttagning för att utse åtminstone sitt artistval har Cypern än en gång valt artist internt. Valet föll på den 16-åriga sångerskan Silia Kapsis som är född och uppvuxen i Sydney i Australien med grekcypriotiska rötter. Det blir andra året i rad som Cypern väljer att skicka en artist från Australien men med rötter i landet. Det är i skrivande stund inte känt om även tävlingsbidraget utses internt eller om det blir en nationell final av detta, även om bolaget har via Instagram bekräftat att en av låtskrivarna till tävlingsbidraget kommer att vara Dimitris Kontopoulos.

 

Planerar någon slags publik uttagning


Danmark: Redan inför Eurovision 2023 började DR, enligt egna uppgifter, arbeta med produktionen för Danmarks urval till Eurovision 2024 och det talades tidigt om en fortsättning på Dansk Melodi Grand Prix. I slutet av augusti blev det också verklighet då DR öppnade en nationell antagning för intresserade låtskrivare och artister. Vem som helst får skicka in tävlingsbidrag så länge låtskrivarna antingen är danska medborgare och/eller ha starka band till Danmark genom att exempelvis ha bott i landet en längre tid eller vara gift med en dansk medborgare. Även medborgare på Färöarna och Grönland får skicka in tävlingsbidrag. I september meddelade DR att finalen, där det är planerat att åtta bidrag ska tävla, kommer att avgöras den 17:e februari i DR Koncerthuset i Köpenhamn.

 

Estland: TV-bolaget ERR gick tidigare i juli ut med information om att landets ESC-uttagning kommer att genomgå förändringar i format och produktionsteam till nästa säsong. I september, i samband med att antagningen öppnade, stod det klart att det blir en tydlig formatändring. För det första kommer fortfarande 20 bidrag att väljas ut från antagningen, men istället för att dela upp dessa i tio om två semifinaler kommer 15 bidrag behöva tävla i en semifinal där en omröstning avgör fem finalister. Resterande finalister, som också blir fem till antalet, slipper kvala och väljs av urvalsjuryn till finalen. I finalavgörandet tävlar sedan de tio låtarna om att få representera Estland i Eurovision 2024.

 

Finland: Dagen efter Eurovision-finalen i maj gick TV-bolaget Yle ut med information om att de dels tänker tävla i Eurovision 2024, dels att uttagningen UMK fortsätter som uttagningsmetod. Under fyra dagar i augusti pågick en antagning och därefter följer nu arbetet att välja ut startfältet, där startfältet troligen kommer att meddelas efter årsskiftet. Om du vill läsa mer om uttagningen har vi samlat information i denna artikel.

 

Island: De senaste åren har isländska TV-bolaget RÚV som oftast meddelat Islands fortsatta ESC-deltagande till hösten, men den här gången valde RÚV att öppna antagningen till nästa års uttagning Söngvakeppnin redan under sommaren. Mer information om uttagningen hittas här.

 

Israel: I juni gick det israeliska TV-bolaget KAN ut och bekräftade att Israel kommer till start till Eurovision 2024 samt att den nationella uttagningen Rising Star (eller HaKokhav HaBa som den också heter) återkommer som Eurovision-uttagning efter fjolårets internval. Senaste uppgifterna som har dykt upp är att duon Assi Azar och Rotem Sela fortsätter att vara uttagningens programledare samt att programmets jury kommer att utgöras av Aden Hasson, Shiri Maimon, Itay Levy, Assaf Amdorsky, Ran Dankar och Keren Pels. Dessutom har KAN har satt ett preliminärt startdatum för sändningar från och med november i år medan inspelningarna startar någon gång i början av hösten.

 

Italien: TV-bolaget Rai i Italien har meddelat att 2024 års Festival di Sanremo kommer att äga rum mellan den 6:e och 10:e februari. Upplägget blir snarlikt tidigare år med att ett startfält med sammanlagt 26 bidrag varav 23 som väljs in som kända artister (Campioni) medan de tre resterande väljs in som jokrar genom finalen i nykomlingstävlingen Sanremo Giovani. Upplägget är annars att artisterna medverkar i fem kvällar i rad med att framföra sina tävlingsbidrag eller att framföra andra låtar med/utan gästframträdande artister. Vinnaren erbjuds att tävla för Italien i ESC 2024 men om denne inte vill får Rai själva utse en representant.

 

Kroatien: Det kroatiska TV-bolaget HRT bekräftade i september att de avser att tävla även i nästa års Eurovision. Enligt uppgifter kommer artist och tävlingsbidrag att utses genom uttagningen Dora, vars antagning pågår till och med den 30 november. I regelverket för Dora framgår det att den urvalsjury som ska välja ut startfältet kommer att kunna välja som mest 28 låtar och fyra reserver, men det framgår inte än hur många sändningar som avses produceras.

 

Lettland: Det lettiska TV-bolaget LTV bekräftade i september Lettlands deltagande i Eurovision 2024 samt att artist- och bidragsvalet ska göras genom uttagningen Supernova. Den uttagningen har använts alla år sedan 2015, med undantag för 2021 då den vinnande artisten från 2020, Samanta Tina, fick kvarstå som landets val ett år till och hennes låt utsågs också internt. Enligt ett regelverk som tidigare var publicerat är planen att välja ut startfältet från en nationell antagning men exakt hur många låtar som ska väljas ut är inte känt.

 

Luxemburg: Strax innan ESC-finalen i Liverpool i maj bekräftade Eurovision.tv att Luxemburg gör comback till Eurovision 2024 efter att inte ha deltagit under de senaste 30 årens upplagor. Under sommaren öppnade TV-bolaget RTL en antagning för intresserade artister och låtskrivare som pågår till den 1:a oktober. De har även hållit i en audition för artister som ansökte utan ett tävlingsbidrag. Tanken är senare att sätta ihop ett finalstartfält och sända en final i slutet av januari 2024 för att rösta fram en ESC-representant med tillhörande tävlingsbidrag.

 

Malta: I början av sommaren anordnade TV-bolaget PBS på Malta ett s.k. låtskrivarcamp under fyra dagar där ett antal låtskrivare och artister bjöds in för att skapa musik ihop med tonalitet för uttagningen MESC 2024. Enligt uppgifter ska minst ett 20-tal nya låtar ha skapats under dagarna men om några av dessa låtar är aktuella för tävlan återstår att se. Under augusti öppnade PBS sedan en antagning för intresserade låtskrivare och artister som sedan stängdes den 20:e september. Det blir också nya regler i MESC då det blir några slags kvalprogram som inleder uttagningen redan under hösten från vilka 12 bidrag kommer att röstas vidare till en final. Därefter får finalisterna spela in live-on-tape-versioner av sina framträdanden samt varsin officiell musikvideo som sedan är tänkta att spelas upp i finalsändningen. Utifrån dessa röstar sedan jury och tittarna fram Maltas ESC-representant 2024.

 

Norge: Cirka en månad efter Eurovision 2023 avgjordes i Liverpool öppnade NRK antagningen till nästa års Norsk Melodi Grand Prix. Den här gången har man med sig en regelförändring gällande när bidrag tidigast får ha varit publicerade som går ut på att bidrag som ska tävla får ha släppts officiellt efter den 1:a september 2023. Detta istället för att låtarna inte får släppas officiellt före ett visst datum NRK har avgjort. Tidigaste datumet nu är EBU:s datum som gäller för alla tävlingsländer. Själva antagningen var öppen till den 31:a augusti, och mer information om den har vi samlat i denna artikel.

 

Portugal: För första gången sedan 1992 kommer Portugal att delta i Eurovision Song Contest då Sverige arrangerar tävlingen. Landet har nämligen uteblivit från tävlingen både 2000, 2013 och 2016, alla tre år då ESC hölls i Sverige. Till 2024 fortsätter i alla fall RTP med att välja artist och bidrag via uttagningen Festival da Canção som är planerad att ha 20 låtar varav 14 av dessa som skapas av inbjudna låtskrivare medan resterande 6 platser kommer att väljas ut från en nationell antagning. Därefter är tanken att startfältet delas upp i två semifinaler om tio bidrag per program där 6 låtar i varje sändning tar sig vidare till finalen innan vinnaren slutligen röstas fram. Modellen avgörs med hjälp av tittar- och juryröstning.

 

San Marino: I augusti bekräftade det sanmarinska TV-bolaget SMRTV San Marinos fortsatta deltagande i Eurovision Song Contest. Förutom det står det även klart att landet för tredje året i följd kommer att använda sig av uttagningen Una voce per San Marino som nationell uttagning att välja artist och tävlingsbidrag. En nyhet för denna upplaga blir att TV-bolaget kommer att bjuda in några artister som direktkvalificerade akter i finalen, på samma sätt som man gjorde i den första upplagan 2022. Mer tävlingsregler kommer att presenteras senare under säsongen.

 

Serbien: För tredje året i rad planerar Serbiens nationella TV-bolag RTS att välja ut artist och tävlingsbidrag till Eurovision via formatet Pesma za Evroviziju. Detta blev känt i början av augusti. Exakt hur många bidrag som kommer att väljas ut har däremot inte fastställts i det regelverk som presenterats, ej heller om formatet med två semifinaler och en final fortsatt är aktuellt för uttagningen. Däremot är planen att resultatet kommer att avgöras av både tittarröster och juryröster.

 

Spanien: Direkt efter att Eurovision 2023 hade avgjorts öppnade spanska TV-bolaget RTVE ansökningsperioden för att skicka in bidrag till Benidorm Fest 2024. Mer information om antagningen finns sammanställt i denna artikel. Under juli släppte RTVE fler besked om uttagningen, bland annat att det format som använts de två senaste upplagorna (med två semifinaler och en final där en kombination av spansk-internationell jury, demoskopundersökning och tittarröstning som avgör alla resultat) behålls. Tävlingsdatumen är satta till 30:e januari, 1:a februari och 3:e februari 2024.

 

Tyskland: Landet kom sist för andra året i följd men tar nya tag till 2024 och tänker därför vara med och tävla igen. Artist och bidrag kommer att väljas ut genom en nationell final och utifrån presenterad information är det känt att finalen kommer att gå av stapeln i Berlin i Tyskland fredagen den 16:e februari 2024. Finalen har till skillnad från tidigare år fått ett nytt namn som är Eurovision Song Contest – Das Deutsche Finale 2024. Exakt hur många bidrag som ska tävla är inte känt, däremot kan man ansöka om att delta till och med den 5:e oktober. Alla regler finns att läsa i denna frågor-och-svar-guide (på tyska).

 

Ukraina: Det nationella TV-bolag UA:PBC i Ukraina bekräftade under sommaren att de ska fortsätta delta i Eurovision Song Contest. Således kommer Ukraina även till start i Malmö nästa år, och precis som ifjol kommer TV-bolaget att anordna finalen Vidbir som nationell Eurovision-uttagning. Fram till den 22:a oktober kan intresserade artister och låtskrivare skicka in tävlingsbidrag, därefter görs en lista på cirka 20 artister från vilka maximalt tio tar sig vidare till finalen. En av finalisterna kommer att få röstas fram av publiken medan själva avgörandet är den här gången planerat att avgöras i februari 2024 där lika delar jury- och tittarröstning kommer att kora vinnaren som får representera Ukraina i Eurovision 2024.

 

Planerar att välja internt


Nederländerna: TV-bolaget AVRTROS gick ut i maj (strax efter ESC 2023 var avgjord) med uppgifter om att de kommer att vara med i Eurovision 2024 men det dröjde till högsommaren innan de gick ut med en inbjudan till intresserade låtskrivare och artister att skicka in förslag på tävlingsbidrag. Den här gången är modellen att först välja ut ett tävlingsbidrag innan kommittén, under ledning av den nya delegationschefen Twan van de Nieuwenhuijzen, utser en artist. Antagningen avslutades den 30:e september.

 

Schweiz: Sedan 2019 har Schweiz alltid valt ut artist och bidrag internt genom en omröstning mellan en publikpanel och expertjury och varje gång har landet kvalat vidare till ESC-final. Om det blir så även till 2024 låter vi vara osagt, däremot kommer modellen med internvalet att kvarstå även till 2024. I likhet med Finland höll Schweiz sin antagning öppen under en kortare tid i augusti och därmed pågår arbetet med att börja välja ut sin representant. Om du vill läsa mer har vi samlat all information vi vet i denna artikel.

 

Österrike: TV-bolaget ORF har meddelat att Österrike tänker delta i Eurovision 2024 och att artist och bidrag utses internt. Att välja internt är inget nytt för Österrikes del och denna gång sägs detta bero på att man redan har andra underhållningsprogram inplanerade i TV-tablån för nästa vår vilket omöjliggör att ta fram ett uttagningsprogram till Eurovisionen.

 

Oklart med uttagningsform som gäller


Albanien: Fansajten Eurovoix.com har varit i kontakt med det albanska TV-bolaget RTSH gällande om de vill fortsätta tävla i Eurovision eller ej till nästa år. I slutet av augusti fick de svar att RTSH avser att delta i ESC 2024, däremot är det inte bekräftat huruvida uttagningen Festivali i Këngës kommer att användas som uttagning. Det svaret lär dyka upp inom de kommande månaderna.

 

Azerbajdzjan: Det nationella TV-bolaget İTV bekräftade under juli i ett inlägg på Facebook att Azerbajdzjan ska delta i Eurovision 2024 och att de söker tävlingsbidrag. Vem som helst får skicka in låtar, men det framgår ej om processen därefter sker internt eller om det blir någon publik uttagning. Antagningen var öppen till den 30:e september.

 

Frankrike: TV-bolaget France Télévisions bekräftade i början av juni att man avser att tävla i Eurovision 2024. Däremot framgick inte det beskedet hur artist och bidrag ska väljas ut. Ifjol (2023) gjordes processen internt efter två år i rad med nationella finaler.

 

Georgien: TV-bolaget GPB i Georgien har till fansajten ESCToday.com bekräftat deltagande men inte sagt något än hur artist och bidrag ska väljas ut. Ifjol gjordes artistvalet genom en talangtävling medan bidraget valdes ut internt.

 

Grekland: Fansajten Eurovisionfun.com kunde i mitten av september bekräfta att Greklands nationella TV-bolag ERT kommer att delta i Eurovision 2024. Det saknas däremot uppgifter om hur artist och bidrag ska utses. De senaste åren har detta gjorts internt men vi får se om det blir ändring på det den här gången eller ej.

 

Irland: Även irländska RTÉ gick ut tidigt under sommaren med att man vill delta i Eurovision 2024 och öppnade antagningen till det som just nu verkar vara planer på en ny nationell final. Hur omfattande den blir är dock oklart mer än att RTÉ ska överväga olika alternativ till tävlingsbidrag. Vill du skicka in bidrag ska du göra det via denna länk. Deadline var från början satt till 29:e september men bara tre dagar före den skulle ha inträffat uppgav sajten Eurovoix.com att RTÉ hade valt att förlänga ansökningstiden till den 20 oktober.

 

Litauen: I somras meddelade det nationella litauiska TV-bolaget LRT till fansajten ESCToday.com att Litauen avser att delta i Eurovision 2024. Däremot saknas information om uttagningsmetod. Vi återkommer när vi vet mer.

 

Moldavien: TV-bolaget TRM i Moldavien bekräftade i mitten av juni till sajten ESCplus att de vill delta i Eurovision 2024. Vanligtvis brukar landet vara ett av de sista länderna som meddelar sitt fortsatta deltagande (så har varit fallet flera gånger tidigare) men denna gång går de ut med sin bekräftelse under tidiga sommaren. Hur artist och bidrag ska utses är däremot fortfarande inte känt.

 

Polen: Polska TV-bolaget TVP uppgav i september till fansajten ESCToday.com att Polen ska delta i Eurovision i Malmö nästa år. Däremot saknas uppgifter om hur artist och bidrag ska utses.

 

Slovenien: Enligt uppgifter har det slovenska TV-bolaget RTVSLO bekräftat Sloveniens deltagande i Eurovision 2024 men det är först senare under säsongen som TV-bolaget kommer att presentera hur artist- och bidragsvalet ska gå till. Förra året (2023) gjordes det internt men landet har också många gånger använt sig av uttagningsformatet EMA.

 

Storbritannien: Brittiska BBC har enligt uppgifter påbörjat arbetet med hur artist och bidrag ska utses denna gång. I slutet av sommaren stod det klart att det avtal de haft med skivbolaget TaP Music inte kommer att förlängas men mer än det har ännu inte släppts.

 

Övriga preliminära besked


Nordmakedonien: Enligt preliminära besked som har släppts i ett officiellt dokument via TV-bolaget MRT framgår det att Nordmakedonien vill delta i Eurovision 2024 och att man till skillnad från förra året har avsatt pengar till ändamålet. Ifjol deltog landet inte alls, men de sände tävlingen från Liverpool. Beskedet är fortfarande preliminärt och vi får se om det preliminära kan bli mer bekräftat när deltagarlistan släpps. Vi har med Nordmakedonien på vår lista även om det – tills andra besked ges – är med reservation för eventuella förändringar.

 

Rumänien & Australien: Ännu är inte den officiella deltagarlistan till Eurovision Song Contest 2024 officiellt presenterad och därför pågår spekulationer kring vilka länder som ska delta och vilka som kanske hoppar av sin medverkan. I två fall har det i september kommit vissa besked om att diskussioner pågår, i det här fallet handlar det om Rumänien och Australien där fansajten ESCToday.com har varit i kontakt med såväl TVR i Rumänien som SBS i Australien för att få en inblick i hur arbetena går.

I Rumäniens fall verkar det än så länge som att det än så länge inte finns något besked att lämna i och med att ett beslut inte är fattat medan i Australiens fall säger SBS att de för en dialog med EBU om de ska få tillstånd att tävla igen. För Australiens del gäller från och med 2024 att de återigen måste inhämta externt tillstånd av EBU i och med att SBS inte är fullvärdig EBU-medlem. Mellan åren 2019 och 2023 slapp dock SBS göra det då EBU tillät Australien att tävla alla dessa år men nu har det kontraktet gått ut, eller i alla fall har det inte kommit några besked om det har förlängts.

 

Övriga nyheter

Programledarduo i Junior Eurovision Song Contest 2023

Med knappt två månader kvar till sändningsdags har France Télévisions presenterat programledarduon Olivier Minne och Laury Thilleman som programledarna till Junior Eurovision som avgörs i Nice den 26:e november. Båda två är välkända TV-personligheter i landet, där Olivier Minne är mest känd som programledare för franska Fångarna på fortet medan Laury Thilleman är journalist, programledare och modell som bland annat korats till Miss France 2011. Olivier Minne var även programledare senast Junior Eurovision hölls i Frankrike för bara två år sedan.

Förutom att meddela programledarna har det också släppts en skissbild på hur scenen ska se ut i arenan. Det är nu också officiellt att den så kallade öppningsceremonin kommer att äga rum den 20:e november. Vid det tillfället brukar det bli klart med vilken ordning länderna ska starta i under finalsändningen.

 

Monacos nya TV-bolag redan EBU-medlemmar

Den första september 2023 startade det nya officiella TV-bolaget TVMonaco i Monaco och i och med det har den staten nu ett TV-bolag igen sedan det tidigare TCM gick ihop med ett franskt bolag för ett antal år sedan. Nu visar det sig, rapporterar ESCToday.com, att TVMonaco redan är medlem i EBU tack vare att bolaget ingår i MMD, som är en förkortning för Monaco Media Difussion. Det skulle kunna betyda att Monaco kan, om de vill, anmäla sig till att delta i Eurovision 2024. Enligt tidigare nämnda källa ser det dock inte ut som att det blir någon comeback för Monaco till 2024.

 

Slovakien stänger inte dörren för en Eurovision-comeback ett senare år

I en intervju med den slovakiska hemsidan Aktuality.sk säger VD:n för det slovakiska TV-bolaget RTVS, Ľuboš Machaj, att RTVS planerar för att göra en comeback till Eurovision. Det är dock inte aktuellt till 2024 men möjligen vid ett senare tävlingsår. Det som är problemet är bland annat den finansiella biten som på något sätt behöver ordnas samt en planering för hur artist och tävlingsbidrag ska väljas ut.

Det ska noteras att detta är på något sätt ingen bekräftelse på comeback utan att dörren inte är helt stängd för något sådant. Slovakien har deltagit i Eurovision vid åtta tillfällen (1993, 1994, 1996, 1998, 2009, 2010, 2011 och 2012) varav tillfällena på 1990-talet var man klar för final (då det inte fanns några semifinaler) medan åren därefter kvalade man till final men lyckades inte få någon finalbiljett vid försöken som gjordes.

 

Eurovision In Concert har fått datum 2024

Lördagen den 13:e april 2024 kommer artister och fans att samlas i AFAS Live i Amsterdam då det är dags för den årliga Eurovision in Concert. Förutom att arrangörerna ofta bjuder in artister som ska tävla i den kommande Eurovisionen brukar en del gästartister från tidigare ESC-år, nationella uttagningar med mera uppträda. Det blir den 12:e gången i ordningen som eventet genomförs.

 


 

Kommentera