Nu startar Eurovision-säsong 2024

PANELEN TIPSAR. Nu med start den 1 september säger vi Gott Nytt År – i alla fall till att det är från och med nu som Eurovision-säsongen 2024 kan börja på riktigt. Detta då det är från och med nu som tävlingsbidrag till startfältet kan börja offentliggöras.

 

Vad handlar det här om?

Jo, sedan många år har EBU haft regel om att inga tävlingsbidrag som ska delta i den kommande Eurovisionen får ha varit offentligt publicerade förrän den 1:a september året innan. För ESC 2024 innebär det att datumet är 1:a september 2023, vilket infaller idag (i alla fall i skrivande stund). Det innebär alltså teoretiskt sett att länder från och med nu och ett antal månader framåt har rätt att börja publicera låtar som är tilltänkta Eurovisiontävlan, även om det med stor sannolikhet lär dröja ett tag till de första uttagningarna äger rum.

Däremot lär det nog dröja många månader till innan de första bidragen släpps då flera länder som har nationella uttagningar brukar vilja hålla låtarna hemliga inför tävlan, däribland i Sverige. Men vi vet sedan tidigare att NRK har ändrat sina regler för Norsk MGP vilket gör att låtar som släpps under hösten 2023 i Norge kan vara aktuella för tävlan i Melodi Grand Prix nästa år. Håll gärna utkik efter dessa!

 

Några fler Eurovisionregler som är bra att känna till

För att ett bidrag och en artist ska få tävla i Eurovision 2024 måste det uppfylla ett antal krav som EBU ställer:

– Tävlingsbidraget måste vara ett nyskrivet originalverk som aldrig tidigare har offentliggjorts för allmänheten (i alla fall inte före 1 september året innan Eurovision äger rum).

– Tävlingsbidraget ska kunna framföras på scenen på maximala tre (3) minuter. Någon minsta gräns finns dock inte (den låt som har framförts på kortats tid var 1 minut och 27 sekunder).

– Alla former av politiska, kommersiella och religiösa budskap inklusive sådana scenkläder och gestikuleringar är totalförbjudna i ESC-sammanhanget.

– Varje bidrag får ha max 6 personer på scenen (räknat per framträdande). Detta inkluderar alla som befinner sig på scenen såsom huvudsångare, eventuella bandmedlemmar, live-körsångare och dansare. Övrig personal som rör sig på scenen under framträdandet, exempelvis kamerapersoner, inräknas ej.

– Tävlande artist måste vara minst 16 år gammal, vilket ska senast vara uppfyllt det datum då Eurovisions final äger rum. För Eurovision 2024 innebär det att artisten måste vara född senast i maj 2008 eller tidigare. Det kan noteras att tävlingsländerna får ha egna åldersgränser både när det gäller yngsta respektive äldsta åldersgräns, men yngsta får inte vara yngre än det EBU själva satt upp.

– En artist får bara representera ett land vid samma Eurovision.

All musik är förinspelad, dvs. ingen liveorkester medverkar. Instrument får däremot förekomma på scenen men endast som rekvisita.

Alla huvudsånginsatser ska göras live-on-stage. Förinspelad körsång får bara förekomma i mindre mån, annars är regeln att även körsången ska vara live antingen på eller bakom scenen.

 


 

Kommentera