ITALIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2020 valde det italienska TV-bolaget RAI ut Italiens artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen San Remofestivalen. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


2020 års San Remofestival var den 70:e i ordningen och ägde som vanligt rum på Teatro Ariston di Sanremo. Med firandet gjordes också ett par regeljusteringar, bland annat att RAI ville veta inför uttagningen vilka artister som var intresserade att tävla i Eurovision om de vann San Remo-uttagningen. Om en icke-intresserad artist hade vunnit skulle RAI ha valt bland någon av de som ville åka.

Andra nyheter i programmet var att RAI stängde möjligheten för de så kallade icke-etablerade artisterna att tävla i den avgörande Campioni-klassen. Istället återinfördes Nykomlingsklassen i programmet som fick egen uttagning á åtta tävlande. Dessutom fick tv-tittarna inte vara med och rösta i Campioni förrän under själva finalkvällen.

 

Tävlingsupplägget

Inför finalen sände RAI program fyra dagar i rad, där finalisterna fick uppträda med sina låtar i olika former. I programmen genomfördes inofficiella juryomröstningar men det var först i finalen som alla röster räknades på riktigt. Initalt stod det mellan 24 bidrag men innan finalen blev en akt diskvalificerad och därför blev det 23 akter i finalen. Finalupplägget var annars att publikens och juryns gemensamma topp tre gick vidare till den avgörande omgången där sedan samma jury och tittarna fick rösta fram vinnaren.

 

Eurovision-resultat 2020

Vinnare i Italiens uttagning blev sångaren Diodato med bidraget ”Fai rumore”, som han själv stod bakom på upphovssidan tillsammans med Edwyn Roberts.

Dessvärre blev det ingen tävlan i Eurovision till följd av den vid tiden rådande coronapandemin som gjorde att EBU fick ställa in. Om tävlingen hade ägt rum som planerat hade Italien redan varit klar för finalen (i och med att de tillhör de direktkvalificerade länderna).

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2020-02-08

 • Programledare:
 • Amadeus (Amedeo Sebastiani)

 • Plats:
 • Teatro Ariston di Sanremo

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Achille Lauro – Me ne frego
 2. Alberto Urso – Il sole ad est
 3. Anastasio – Rosso di rabbia
 4. Bugo feat. Morgan – Sincero
 5. Diodato – Fai rumore
 6. Elettra Lamborghini – Musica (E il resto scompare)
 7. Elodie – Andromeda
 8. Enrico Nigiotti – Baciami adesso
 9. Francesco Gabbani – Viceversa
 10. Giordana Angi – Come mia madre
 11. Irene Grandi – Finalmente io
 12. Junior Cally – No grazie
 13. Le Vibrazioni – Dov’è
 14. Levante – Tiki Bom Bom
 15. Marco Masini – Il confronto
 16. Michele Zarrillo – Nell’estasi o nel fango
 17. Paolo Jannacci – Voglio parlarti adesso
 18. Piero Pelù – Gigante
 19. Pinguini Tattici Nucleari – Ringo Starr
 20. Rancore – Eden
 21. Raphael Gualazzi – Carioca
 22. Riccardo “Riki” Marcuzzo – Lo sappiamo entrambi
 23. Rita Pavone – Niente (Resilienza74)
 24. Tosca – Ho amato tutto

 

 

Resultat


I finalen i Italiens San Remo-festival 2020 blev det sångaren Diodato med bidraget ”Fai rumore” som tog hem segern, och som därmed kommer att representera Italien i Eurovision 2020. På grund av att det saknas officiella framträdanden har vi lagt in bidragets officiella musikvideo som släpptes under tävlingsveckan:

 

Mer finalfakta

Inte mindre än 23 bidrag gjorde upp om segern i finalen där två jurygrupper avgjorde resultatet tillsammans med tittarna. Deras gemensamma topp tre tog sig vidare till en ny omgång där vinnaren korades.

Strax bakom vinnaren Diodato hamnade hamnade den tidigare Eurovision-representanten (2017) Francesco Gabbani och på tredje plats hamnade Pinguini Tattici Nucleari. I samband med att vinnaren korades blev det inte klart om han hade för avsikt att också tävla i Eurovision. Enligt uppgifter hade 16 av de 24 artisterna visat intresse men vilka dessa var gick inte RAI ut med. Först på den efterföljande presskonferensen blev det klart att Diodato tänkte tävla för Italien i Eurovision 2020.

 

Totaltabellen

Så här blev alla placeringar:

 

Topp 3

 1. Diodato – ”Fai rumore” (39,3%)
 2. Francesco Gabbani – ”Viceversa” (33,9%)
 3. Pinguini Tattici Nucleari – ”Ringo Starr” (26,8%)

 

Övriga placeringar i finalen

 • 4. Le Vibrazioni – ”Dov’è”
 • 5. Piero Pelù – ”Gigante”
 • 6. Tosca – “Ho amato tutto”
 • 7. Elodie – ”Andromeda”
 • 8. Achille Lauro – ”Me ne frego”
 • 9. Irene Grandi – ”Finalmente io”
 • 10. Rancore – ”Eden”
 • 11. Raphael Gualazzi – ”Carioca”
 • 12. Levante – ”Tiki Bom Bom”
 • 13. Anastasio – ”Rosso di rabbia”
 • 14. Alberto Urso – ”Il sole ad est”
 • 15. Marco Masini – ”Il confronto”
 • 16. Paolo Jannacci – ”Voglio parlarti adesso”
 • 17. Rita Pavone – “Niente (Resilienza74)”
 • 18. Michele Zarrillo – ”Nell’estasi o nel fango”
 • 19. Enrico Nigiotti – ”Baciami adesso”
 • 20. Giordana Angi – ”Come mia madre”
 • 21. Elettra Lamborghini – ”Musica (E il resto scompare)”
 • 22. Junior Cally – ”No grazie”
 • 23. Riccardo “Riki” Marcuzzo – ”Lo sappiamo entrambi”

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!På ett första plan tycker jag Italien skickar en fin låt till Eurovision, en låt som behövs. På ett andra plan däremot känns den väldigt inspirerad av ”Arcade” i det att det är en ensam kille som vandrar omkring i ett blått landskap och sjunger en hoppfull sång. Det jag hoppas på är att de nu arrangerar om låten något (det kommer de behöva göra ändå eftersom den är nästan 4 minuter lång i videon ovanför) så att de långsamma partierna blir något färre. Då kan detta bli bra. Sedan tror jag idag inte att Italien kommer att ha något med vinsten att göra i Rotterdam, men med tanke på att italienarna alltid får till sina nummer på Eurovisionscenen trots att de inte behöver delta i semifinalkvalet så utesluter jag inget. Men jag kan inte se idag att detta ska toppa det ”Soldi” gjorde 2019 (även om jag personligen föredrar Diodato före Mahmoods tråkiga låt).

 1. Francesco Gabbani – ”Viceversa”
 2. Rita Pavone – ”Niente (Resilienza 74)”
 3. Diodato – “Fai rumore”
 4. Achille Lauro – ”Me ne frego”
 5. Le Vibrazioni – ”Dov’è”

Italien brukar alltid bjuda på ett högkvalitativt startfält varje år, och brukar allt som oftast bjuda på fina, välskrivna låtar med djupa filosofiska texter. Det är nog kanske en förklaring till varför de kommit att bli lite av ett av mina favoritländer i tävlingen. Inför San Remo så hade jag förvisso en annan favorit där med återkommande Francesco Gabbani som nu bjöd på en härlig visa med ett schysst gung. Han blev däremot ”bara” tvåa, men den vinnande låten ”Fai rumore” hade jag också ganska högt upp i en ranking jag jag gjorde lite löpande för mig själv. Så med andra ord fortsätter Italien att hålla hög klass på sina låtar. Nu när jag skriver detta är det förvisso inte avgjort om det verkligen blir ”Fai Rumore” som Diodato skickar, så mycket kan nog kanske ändras.


 


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera