« Italien NF 2019

Italien NF 2021 »


 

ITALIENS UTTAGNING. TV-bolaget RAI har bekräftat Italiens deltagande i Eurovision 2020, och bekräftat att man fortsätter välja sin representant via San Remo-festivalen som år 2020 avgörs mellan den 4:e och 8:e februari 2020.

År 2020 firar San Remo-festivalen sitt 70-årsjubileum och då passar RAI på att förfina reglerna lite. Bland annat vill TV-bolaget redan inför tävlingen veta om de utvalda artisterna har för avsikt att tävla i Eurovision eller om de bara vill vara på hemmaplan. Skulle nämligen en artist som inte vill åka till Rotterdam i maj 2020 vinna San Remo ges RAI rätten att välja en annan finalist.

 

Fler förändringar

Förutom det görs förändringar att RAI nu stänger möjligheten för icke-etablerade artister att tävla i den avgörande Campioni-klassen. Istället återinförs Nykomlingsklassen i programmet som får sin egen uttagning á åtta tävlande. Dessutom får tv-tittarna inte vara med och rösta i Campioni förrän under själva finalkvällen. Uttagningen pågår mellan den 4:e och 8:e februari 2020.

Det är oklart när startfältet väljs ut/presenteras.

 

Schemat dag för dag

Så här ser schemat ut för uttagningen dag för dag i februari (med reservation för ev. förändringar):


I första programmet, som sänds den 4:e februari, framförs tio av 20 bidrag i Campioni-kategorin. En omröstning genomförs men ingen åker ut. Samma kväll framförs även fyra bidrag i Nykomlingskategorin, där två bidrag röstas vidare till semifinalprogrammet.


Dagen därpå, den 5:e februari, framförs resterande tio Campioni-bidrag. Även här görs en omröstning men ingen åker ut. Samma kväll framförs även de sista fyra bidragen i Nykomlingskategorin, där två bidrag röstas vidare till semifinalprogrammet.


Under den tredje kvällen, den 6:e februari, framför respektive artist i Campioni-kategorin en cover på valfri tidigare San Remo-bidrag. Det genomförs en omröstning men inte nu heller leder den till någon utslagningsprocess. Samma kväll genomförs semifinalen i Nykomlingskategorin där lika delar jury- och tittarröstning avgör vilka två bidrag som går till Nykomlingsfinalen.


Den fjärde kvällen, 7:e februari, tävlar åter alla 20 Campioni-artister med respektive tilltänkt tävlingsbidrag. Pressens jury får rösta, men även denna afton åker ingen ut. Samma kväll koras också en vinnare i Nykomlingskategorin, men som tidigare nämnt får den vinnaren inte chansen att tävla i Eurovision 2020!


När det så är dags för det femte och avslutande programmet – själva finalen den 8:e februari, då avgörs det på riktigt vilken artist som ska vinna San Remo 2020 i Campioni-kategorin! Med lika delar jury- som tittarröstning avgörs först en topp tre av alla 20 bidrag, sedan utses vinnaren.

Om denna artist/grupp har meddelat sig villig att åka till Eurovision i Rotterdam så är det då klart med artist (och förhoppningsvis också tävlingsbidraget). I annat fall går stafettpinnen över till RAI som får utse en representant internt. Högst sannolikt kommer de då att välja någon av de som tävlat i San Remo, men det kan lika gärna bli någon utomstående artist.


 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen