« Vitryssland NF 2019

Vitryssland NF 2021 »


VITRYSSLANDS UTTAGNING. TV-bolaget BTRC valde Vitrysslands artist och bidrag till Eurovision 2020 genom en nationell final.

Fram till den 17:e januari tog BTRC emot bidrag varpå en urvalsjury gick igenom alla ansökningar och valde ut de bästa. Tio dagar senare, den 27:e januari, hölls en live-audition där juryn sedan valde ut finalstartfältet. I själva finalen delade jury och tittarna på att utse vinnaren, detta till skillnad från året innan då bara juryn fick rösta.

 

Datum & händelser


 

Finalen

Vitryssland valde åter artist och bidrag till Eurovision genom en nationell final. Denna gång fick tv-tittarna också vara med och bestämma resultatet även om det kommer att vara jurygrupper som är med och hjälper till. Bidragen som tävlade valdes ut efter en nationell antagning som följdes av en live-audition i slutet av januari. Där korade en jury 12 bidrag som får göra upp om segern i den nationella finalen.

 

Fakta

 

Startfält

Startfältet presenteras i startnummerordning.


 1. NAPOLI – Don’t Let Me Down
 2. Sasha Zakharik – Rocky Road
 3. Anastasiya Malashkevich – Invisible
 4. CHАKRАS – La-ley-la
 5. Nastya Glamozda – Burning Again
 6. Nastasea – Hello
 7. Yan Yarosh – Fire
 8. Angelika Pushnоva – True Love
 9. Darya Khmelnitskaya – On Fire
 10. АURА – Barany svajo
 11. KeySi – Chili Pepper
 12. VАL – Da vidna

 

 

Så här tycker vi! 


 1. Angelika Pushnоva – “True Love”
 2. Darya Khmelnitskaya – “On Fire”
 3. Nastya Glamozda – “Burning Again”
 4. Anastasiya Malashkevich – “Invisible”
 5. АURА – “Barany svajo”
 6. VАL – “Da vidna”

Kommentar: Mycket besynnerligt startfält i Vitryssland i år, tyvärr inte speciellt hit-tätt. Framförallt lider man lite av “förra året”-syndromet, då man verkar väldigt mån om att efterlikna förra årets vitryska vinnare. Man gör det med mellantempolåtar, vilket tyvärr gör hela startfältet ganska segt. Språkmässigt blir det dessutom riktigt illa, då flera av artisterna inte kan sjunga ordentligt på engelska. “True love” funkar för mig, men tveksam på dess chanser i ESC… Vad man än väljer så blir det garanterat tufft för Vitryssland! 1. KeySi – “Chili Pepper”
 2. Angelika Pushnоva – “True Love”
 3. Anastasiya Malashkevich – “Invisible”
 4. Nastya Glamozda – “Burning Again”
 5. VАL – “Da vidna”
 6. Yan Yarosh – “Fire”

Kommentar: Den här finalen väcker så många frågor. Var har de hittat dessa artister? Var är alla manliga artister? Finns det ingen riktig kör? Var är scenvanan? Alltså jag har nog aldrig gett så många nollor i hela mitt liv.  För min del får de skicka vilken som, för har ändå svårt att se att något av dessa bidrag kommer nå finalen.


 1. Nastya Glamozda – “Burning Again”
 2. Sasha Zakharik – “Rocky Road”
 3. АURА – “Barany svajo”
 4. Yan Yarosh – “Fire”
 5. Anastasiya Malashkevich – “Invisible”
 6. CHАKRАS – “La-ley-la”

Kommentar: Oj jösses, var ska man börja? Att kvalitén i denna nationella final är avsevärt låg jämfört med mycket annat jag sett i år är nog en grej jag får sammanfatta det. Antingen är startfältet kantat av artister som inte tycks se ut att ha någon scenvana baserat på vad jag såg i tävlingens audition-runda, eller så är det fullt av urvattnade kopior av ett speciellt bidrag som fortsätter vägra släppa taget som myggor på sommaren. Njae Vitryssland, jag vet inte riktigt var ni tagit vägen här…


 1. CHАKRАS – “La-ley-la”
 2. Nastasea – “Hello”
 3. VАL – “Da vidna”
 4. KeySi – “Chili Pepper”
 5. Angelika Pushnоva – “True Love”
 6. АURА – “Barany svajo”

Kommentar: Man skulle kunna sammanfatta startfältet med ettenda ord: Lågbudget. Flera av bidragen låter som bleka kopior av varnadra. Men det finns åtminstone två gudkorn. Poplåten Hello som låter ungefär som något som valfirtt östeuropeiskt land hade kunnat skicka på mitt favoritårtione i musiksammanhang, 00-talet. Det riktiga guldkornet är dock etnoballaden La-ley-la. Jag har dock svårt att avgöra vilket språk låten sjungs på då den inte verkar ha någon riktig text. Påminner  om Belgiens bidrag från 2003  Sanomi, en låt som sjöngs på ett låtsas språk. Om nu Vitryssland skulle få för sig att skicka La-ley-la  så vet jag åtminstone en person här i panelen som kommer ge dem 5 poäng.


 1. Anastasiya Malashkevich – “Invisible”
 2. Angelika Pushnоva – “True Love”
 3. АURА – “Barany svajo”
 4. Yan Yarosh – “Fire”
 5. VАL – “Da vidna”
 6. Darya Khmelnitskaya – “On Fire”

Kommentar: Vitryssland hade 95 inskickade bidrag i sin uttagning. Därefter fick 49 kandidater uppträda i en audition där slutligen de 12 finalisterna utsågs och ikväll är det dags att utse vem som kommer få representera Vitryssland i ESC 2020 i Rotterdam. Här finns en hel del bra bidrag. Samtliga på min topp-6-lista är acceptabla ESC-bidrag åt Vitryssland för mig. Anastasiya Malashkevich härliga låt “Invisible” skriven av b.la tvillingsystrarna Ylva & Linda Persson är min personliga etta och tätt därefter har jag Angelika Pushnоva med låten “True Love“.

 

Resultat


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. I finalen i den vitryska nationella uttagningen som avgjordes den 28:e februari blev det duon VАL med bidraget “Da vidna” som tog hem segern. Därmed blir det de som får representera Vitryssland i Eurovision 2020 som avgörs i Rotterdam senare i maj.

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför vinnarlåten:

 

Så var finalen

Finalen avgjordes i huvudstaden Minsk där 12 artister, vilka hade valts ut efter en nationell uttagning, fick tävla om segern. Till skillnad från ifjol delades makten lika mellan jury och tv-tittarna att avgöra vilket bidrag som skulle vinna. I finalen hade juryn och tittarna varsin poängskala som gav poäng till tio av bidragen. Ens vinnare fick 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7-1 poäng.

Det kan noteras att juryns favorit var Yan Yarosh med bidraget “Fire”, medan tittarnas favorit var CHАKRАS med bidraget “La-ley-la”. Men det blev istället duon VАL med bidraget “Da vidna” som vann, och detta för att bägge parter sänkte varandras vinnare. Både jury- och tittarvinnaren fick 12 poäng men sedan bara 6 poäng av andra part, medan duon VAL kom på andra plats i bägge lägena och tog därför hem segern. Två bidrag blev dessutom helt utan poäng, det handlar om Nastaseas “Hello” och Darya Khmelnitskayas “On Fire”.

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen*:

 1. VАL – Da vidna (10 +10 = 20p)
 2. Yan Yarosh – Fire (12 + 6 = 18p)
 3. CHАKRАS – La-ley-la(6 + 12 = 18p)
 4. KeySi – Chili Pepper (7 + 8 = 15p)
 5. Anastasiya Malashkevich – Invisible (8 + 4 = 12p)
 6. Angelika Pushnоva – True Love (5 + 5 = 10p)
 7. АURА –Barany svajo (3 + 7 = 10p)
 8. Sasha Zakharik – Rocky Road (4 + 2 = 6p)
 9. NAPOLI – Don’t Let Me Down (2 + 3 = 5p)
 10. Nastya Glamozda – Burning Again (1 + 1 = 2p)
 11. Nastasea – Hello (0 + 0 = 0p)
 12. Darya Khmelnitskaya – On Fire (0 + 0 = 0p)

 

* Om två eller fler bidrag hamnade på samma totalsumma räknas juryns rank högre.

 

Tycker du att Vitryssland valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Panelens slutkommentarer

[/restrict]Ännu en konstnärligt bidrag har valts till Eurovision. Första tanken var att det här känns helt chanslöst, för början av låten är ganska seg och tråkig. Men någon minut in i låten ökar man takten lite och då växer låten lite mer. Däremot måste de fixa till en hel del till Rotterdam, för som det såg ut i nationella finalen känns det ändå helt chanslöst. Däremot kan de få pluspoäng för att de inte sjunger på engelska!


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen