ISLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2020 valde det isländska TV-bolaget RÚV ut Islands artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Söngvakeppnin 2020. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


TV-bolaget RÚV använde sig åter av uttagningen Söngvakeppnin för att utse Islands artist och bidrag till Eurovisionen, och även 2020 års upplaga avgjordes genom två semifinaler och en final. I varje semifinal tävlade fem bidrag där tittarna fick rösta vidare två bidrag till finalen. Sedan fick en jury möjlighet att lägga till ett wildcard bland de utslagna låtarna, vilket de också gjorde. Själva finalen avgjordes i två rundor där tittarna och juryn röstade fram två bidrag till en duell där tittarna fick rösta fram sin vinnare.

Finalens jury bestod av tio personer varav sju var personer från andra länder än Island, däribland Edward af Sillén från Sverige, Alexandra Rotan från Norge och Christina Schilling från Danmark. De tre medlemmarna från Island var Klemens Nikulásson Hannigan (från gruppen Hatari, Islands Eurovision-representant 2019), Regína Ósk Óskarsdóttir (tävlade för Island i Eurovision 2008 med Friðrik Ómar) och Unnsteinn Manuel Stefánsson.

 

Språkvalen

RÚV höll hårt i sina språkregler i programmet som innebar att alla bidrag skulle framföras på isländska i tävlingen. Först i finalen fick finalisterna välja språk, där alla utom två, bytte till engelska.

 

Eurovision-resultat 2020

Vinnare i Islands uttagning blev Daði og Gagnamagnið med bidraget ”Think About Things”, som Daði Freyr Pétursson stod bakom på upphovssidan.

Dessvärre blev det ingen tävlan i Eurovision till följd av den vid tiden rådande coronapandemin som gjorde att EBU fick ställa in. Om tävlingen hade ägt rum som planerat hade Island fått kvala genom semifinal 2.

 

Semifinaler

Semifinal 1

Fakta


 • Datum:
 • 2020-02-08

 • Programledare:
 • Fannar Sveinsson, Benedikt Valsson och Björg Magnúsdóttir

 • Plats:
 • Háskólabíó

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Länkarna går till bidragens studioversioner*.

 1. Kid Isak – Ævintýri
 2. Elísabet – Elta þig (Haunting)
 3. Brynja Mary – Augun þín (In Your Eyes)
 4. Ísold & Helga – Klukkan tifar (Meet Me Halfway)
 5. DIMMA – “Almyrkvi

* Inom parentes står bidragens ev. engelska version, som däremot inte användes i denna semifinal.

 

Panelen tyckte till!


 1. Elísabet – “Elta þig“
 2. Kid Isak – “Ævintýri“
 3. Ísold & Helga – “Klukkan tifar“
 4. Brynja Mary – “Augun þín“
 5. DIMMA – “Almyrkvi“

Kommentar: Spännande semi på Island, även om det sällan bjuds på storslagna scenshower i isländska uttagningen. Startfältet verkar dock klara sig hyfsat utan större scenshower, då man faktiskt verkar viga sig åt mer modern pop i år – jämfört med tidigare år. Produktionsnivån är hög – vilket förvånar mig! Kanske har RÚV äntligen fått uttagningen på rätt köl? Iallafall känns just nu “Elta þig“ med Elísabet som en stark utmanare till Rotterdam-biljetten, men startfältet är jämnt och det kan mycket väl komma att svänga innan sändning.

 1. Elísabet – “Elta þig“
 2. DIMMA – “Almyrkvi“
 3. Ísold & Helga – “Klukkan tifar“
 4. Kid Isak – “Ævintýri“
 5. Brynja Mary – “Augun þín“

Kommentar: Trots att jag älskar det isländska språket så är min favorit bättre på engelska. Brukar vara tvärtom men i det här fallet så känns låten mer ”riktig” på engelska och jag älskar den. Den kommer jag lyssna på länge. Sen är det alltid kul att DIMMA kör lite hårdrock men det enda jag gillar med den är refrängen. I övrigt så låter den ganska ointressant tyvärr.


 1. DIMMA – “Almyrkvi“
 2. Ísold & Helga – “Klukkan tifar“
 3. Kid Isak – “Ævintýri“
 4. Brynja Mary – “Augun þín“
 5. Elísabet – “Elta þig“

Kommentar: Island har nu i år lyckats få en rätt så bra bredd på sitt startfält noterar jag. Både avseende genres och språkval. Här anser jag att de andra nordiska tv-bolagen har mycket att lära sig utav! I alla fall, om vi ska beta av första semifinalen noterar jag att den som blir min favorit är ju såklart DIMMA med deras ”Almyrkvi”, och det överlägset. Även om jag förvisso hade föredragit en starkare refräng till den låten så knäcker den övriga startfältet här rätt så övertygande.

Det verkar som att efter att de vågade gambla ifjol med Hatari och sen se det betala sig så bra att man nådde topp 10 så känner nog Island att de är tillräckligt bekväma med att ta ut svängarna, och det gillar jag.


 1. Kid Isak – “Ævintýri“
 2. DIMMA – “Almyrkvi“
 3. Elísabet – “Elta þig“
 4. Brynja Mary – “Augun þín“
 5. Ísold & Helga – “Klukkan tifar“

Kommentar: Kvaliteten på startfältet varierar i den första semifinalen. Lägsta nivån är dock hög jämfört med de flesta andra uttagningarna och jag skulle nog säga att jag tycker om alla de fem låtarna. Favoriterna är dock Ævintýri samtAlmyrkvi.


 1. Elísabet – “Elta þig“
 2. DIMMA – “Almyrkvi“
 3. Ísold & Helga – “Klukkan tifar“
 4. Brynja Mary – “Augun þín“
 5. Kid Isak – “Ævintýri“

Kommentar: Island har självförtroende efter succén med Hatari i Eurovision ifjol. Här är jag enig med min panelkollega Adrian om att bäst av dessa fem bidrag är “Elta þig“ med Elísabet. Jag vill även se att rockgruppen DIMMA tar sig till final också för att bredda genrerna, så det inte bara blir popmusik i finalen.


 

 

Resultat: Semifinal 1


Den första semifinalen i Islands Söngvakeppnin 2020 är avklarad och vi har ett resultat. Efter att bidragen framförts och tittarna hade röstat klart blev resultatet att musikgruppen DIMMA med bidraget Almyrkvioch duon Ísold & Helga med bidraget Klukkan tifarblev de två akter som röstats vidare till finalen.

Det här betyder också att nedanstående tre bidrag är utslagna från tävlingen (ingen av dem blev erbjuden juryns jokerplats i finalen):

 

 

Semifinal 2

Fakta


 • Datum:
 • 2020-02-15

 • Programledare:
 • Fannar Sveinsson, Benedikt Valsson och Björg Magnúsdóttir

 • Plats:
 • Háskólabíó

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Länkarna går till bidragens studioversioner*.

 1. Daði & Gagnamagnið – Gagnamagnið (Think About Things)
 2. Hildur Vala – Fellibylur
 3. Iva – Oculis Videre” (“Oculis Videre“)
 4. Nina Dagbjört – Ekkó (Echo)
 5. Matti Matt – Dreyma

* Inom parentes står bidragens ev. engelska version, som däremot inte användes i denna semifinal.

 

Panelen tyckte till!


 1. Nina – “Ekkó“
 2. Iva – “Oculis Videre”
 3. Daði & Gagnamagnið – “Gagnamagnið“
 4. Matti Matt – “Dreyma“
 5. Hildur Vala – “Fellibylur“

Kommentar: Fortsätter att vara imponerad av den isländska uttagningen i år, som verkligen erbjuder hög nivå. I den andra semifinalen så har jag 3 (!!!) favoriter, som jag har svårt att rangordna sinsemellan. Bäst chans på avancemang har dock troligen ”Ekkó” som är en mer strömlinjeformad mellantempolåt som går i linje med mycket annat. Den är dock så väldigt snyggt gjord att den absolut skulle passa i finalen. ”Oculis Videre” är den mest intressanta låten i startfältet, och kommer troligen att bli väldigt uppmärksammad, vilket är nyckeln till framgång. Solklar finalist om scenshowen sitter! Och till sist, en guilty pleasure, ”Gagnamagnið” vars retrostuk är ren balsam för mig. Underbart!

 1. Nina – “Ekkó“
 2. Daði & Gagnamagnið – “Gagnamagnið“
 3. Iva – “Oculis Videre”
 4. Matti Matt – “Dreyma“
 5. Hildur Vala – “Fellibylur“

Kommentar: Stor blandning på låtarna i detta heat men ser ingen klar vinnare i detta startfält. Visst är min trea, operasången, vacker men den har alldeles för lång inledning innan det händer nåt. De två första funkar både på isländska och engelska vilket är bra.


 1. Iva – “Oculis Videre”
 2. Hildur Vala – “Fellibylur“
 3. Daði Freyr & Gagnamagnið – “Gagnamagnið“
 4. Matti Matt – “Dreyma“
 5. Nina – “Ekkó“

Kommentar: Vi var inne på snacket med hur Island lyckades bredda ut sitt startfält med fler olika genres, och det tycker jag mig se här också. Jazzballad, technopop, mörk etnisk ballad med operainslag är några utav de saker vi får höra i denna semi. Den låt som tar min topplats här blir Oculis Videre, som jag är mäkta nyfiken hur den kommer se ut på scen.


 1. Iva – “Oculis Videre”
 2. Matti Matt – “Dreyma“
 3. Nina – “Ekkó“
 4. Hildur Vala – “Fellibylur“
 5. Daði & Gagnamagnið – “Gagnamagnið“

Kommentar: Njae, nog håller andra semifinalen en lägre nivå en den föregående. Här har jag ingen tydlig favorit, Min etta är visserligen Oculis Videre men jag är inte säker på om den ens skulle ha kvalat in i min topp 3 i semifinal 1.


 1. Matti Matt – “Dreyma“
 2. Nina – “Ekkó“
 3. Daði & Gagnamagnið – “Gagnamagnið“
 4. Iva – “Oculis Videre”
 5. Hildur Vala – “Fellibylur“

Kommentar: Nu har vi fått höra samtliga isländska bidrag för i år och sammanfattningsvis är det en rätt medioker uttagning överlag. Det är egentligen inget fel på bidragen, men det finns inget som sticker ut. I den andra semin håller jag främst på Matti Matt, som har en riktigt skön röst och Eurovision-erfarenhet då han var en av sångarna i Sjonnis Friends som representerade Island i ESC 2011.


 

 

Resultat: Semifinal 2


Den andra semifinalen i Islands Söngvakeppnin 2020 är nu avklarad och vi har ett resultat. Efter att bidragen framförts och tittarna hade röstat klart blev resultatet att artisten Daði & Gagnamagnið med bidraget Gagnamagnið och sångerskan Iva med bidraget Oculis Videreblev de två akter som röstats vidare till finalen. Därefter utsåg juryn även sångerskan Nina med bidraget Ekkó till wildcard i finalen.

Det innebär att nedanstående två bidrag samt de tre utslagna bidragen i första semin inte längre har chans på Eurovision-platsen:

 

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2020-02-29

 • Programledare:
 • Fannar Sveinsson, Benedikt Valsson och Björg Magnúsdóttir

 • Plats:
 • Laugardalshöll

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: Delad jury- och tittarröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Första länken går till isländska framträdandet, andra länken är engelsk studioversion.

 1. Ísold & Helga – Klukkan tifar (Meet Me Halfway)
 2. Daði & Gagnamagnið – Gagnamagnið (Think About Things)
 3. Nina Dagbjört – Ekkó (Echo)
 4. Iva – Oculis Videre” (“Oculis Videre“)
 5. DIMMA – “Almyrkvi

 

Panelen tyckte till!


 1. Iva – “Oculis Videre”
 2. Nina – “Echo“
 3. Daði & Gagnamagnið – “Think About Things“
 4. Ísold & Helga – “Meet Me Halfway“
 5. DIMMA – “Almyrkvi“

Kommentar: Nej, det här är inget startfält för mig, tvärtom känns det som att den isländska finalen blir en ny bottennotering för landet. Det enda bidrag som överhuvudtaget skulle ha potential att inte hamna sist i Eurovision är ”Oculis videre”, som sticker så pass mycket ut att det skulle kunna fungera internationellt. Emellertid är det en chansning, och jag tror ändå inte att Island når så långt i år. Man måste höja ambitionsnivån några snäpp till, och fokusera på lite mer uppdaterade låtproduktioner.

 1. Daði & Gagnamagnið – “Think About Things“
 2. Nina – “Echo“
 3. Iva – “Oculis Videre”
 4. DIMMA – “Almyrkvi“
 5. Ísold & Helga – “Meet Me Halfway“

Kommentar: Tyvärr nådde inte min favorit finalen men Daði är en helt klar tvåa i alla fall så i detta fall hoppas jag han vinner. Verkar ju vara en lite udda kuf på scenen och det är kul att se på. Svårt för Island att göra lika stort intryck som förra året med Hatari. Kanske inte ens blir final för Island i år…


 1. DIMMA – “Almyrkvi“
 2. Iva – “Oculis Videre”
 3. Ísold & Helga – “Meet Me Halfway“
 4. Daði & Gagnamagnið – “Think About Things“
 5. Nina – “Echo“

Kommentar: Plötsligt står Island för en ganska så stark final sett till låtarna om jag får säga det själv! De två favoriter jag haft i vardera semi är alltså hårdrockbandet Dimma med deras starka ”Almyrkvi”, tätt följt av Ivas ”Oculis videre”. Den sistnämnda låten berörde mig också betydligt mer nu när jag förstått vad den faktiskt handlar om – i takt med att jag också lärt mig att sångerskan tydligen är blind. I korta drag så hoppas jag att vinnaren blir antingen hon eller Dimma.


 1. Iva – “Oculis Videre”
 2. DIMMA – “Almyrkvi“
 3. Daði & Gagnamagnið – “Think About Things“
 4. Nina – “Echo“
 5. Ísold & Helga – “Meet Me Halfway“

Kommentar: Jag håller inte med min panelkollega Lukas om att det här skulle vara en stark final, det är förstås bara min åsikt. Bortsett från min etta Oculis Videre kan jag inte påstå att jag har någon större favorit i finalen. Jag kanske ändrar angående den kommande vinnarlåten efter finalen, vi får se.


 1. Nina – “Echo“
 2. DIMMA – “Almyrkvi“
 3. Iva – “Oculis Videre”
 4. Daði & Gagnamagnið – “Think About Things“
 5. Ísold & Helga – “Meet Me Halfway“

Kommentar: Islands uttagning har varit ovanligt svag och ointressant. Känns inte som jag kommer vara något större fan av deras ESC-bidrag till 2020 och ingen av dessa bidrag lär bräcka succén med Hatari från ifjol. Min personliga favorit i årets isländska final är den som förmodligen lär hamna sist, eftersom den utsågs till juryns wildcard bland de utslagna bidragen. Det finns två bidrag som sticker ut i det här finalstartfältet och det är opera-låten ”Oculis videre” och rocklåten ”Almyrkvi”. Båda bidragen är dessutom de enda som framförs på isländska. Av dessa två bidrag tror jag att det skulle gå bäst för Island i Rotterdam om man skickar Iva, men min personliga smak går till rocklåten av DIMMA. Tydligen är Daði & Gagnamagnið förhandsfavoriten till segern och det förstår jag inte alls.


 

 

Resultat


Efter juryns och tittarnas omröstning i årets isländska Söngvakeppnin blev det Daði & Gagnamagnið med bidraget “Think About Things“ som tog hem segern och som därmed kommer att få representera Island i Eurovision 2020. Så här såg finalframträdandet ut:

 

Mer finalfakta

Efter att tittarna och juryn röstat vidare fyra av tio bidrag till final (och sedan fick ett femte bidrag gå vidare som wildcard) var det så dags att avgöra vilket bidrag som skulle vinna. När alla fem bidragen framförts röstade jury och tv-tittarna, och deras gemensamma topp två gick vidare till en avgörande duell. Nu överlämnades allt i tv-tittarnas händer att rösta fram vinnaren. Själva finalen sändes från Laugardalshöll.

Observera att i finalen fick artisterna avgöra om de skulle sjunga på isländska eller något annat språk. Två av fem valde isländska, resterande valde engelska.

 

Totaltabellen

Så här placerade sig bidragen i finalen:

 

Duellen

 1. Daði & Gagnamagnið – Think About Things
 2. DIMMA – “Almyrkvi

 

Utslagna bidrag efter första omgången (i resultatordning)

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera