« Melodifestivalen 2019

Melodifestivalen 2021 »Melodifestivalen 2020 kommer att bli Sveriges uttagning till musiktävlingen Eurovision Song Contest 2020. Det är den 60:e svenska Eurovision-uttagningen som anordnas (sedan Sveriges debut år 1958) och den 19:e i rad som genomförs som en längre turné runt om i Sverige.

Turnén innebär att uttagningen kommer att bestå av ett antal deltävlingar (och ev. även ett uppsamlingsheat). Totalt kommer 28 tävlingsbidrag att väljas ut, vilka sedan tävlar om att få tävla i den slutgiltiga finalen där Sveriges representant till Eurovision 2020 kommer att väljas ut.

 

Antagningsprocessen

För att utse tävlingsbidragen kommer SVT använda sig av två olika antagningsprocesser. Den första är en nationell antagning där vem som helst får skicka in tävlingsbidrag och där sedan en urvalsjury (som tillsätts av SVT) väljer ut 14 bidrag till tävlingen. Därefter utser SVT själva 14 bidrag vilka dels kan komma från bidrag som juryn ratade i första antagningen men även från specialinbjudningar. Den nationella antagningen kommer att vara öppen via Melodifestivalens officiella hemsida mellan den 26:e augusti och 13:e september.

Läs mer om antagningen och reglerna i regelverket.

 

Artisterna

Eftersom att antagningen inte har öppnat ännu har processen kring att välja ut artister och bidrag inte påbörjats. Det enda som är känt är att SVT kommer att erbjuda en plats i startfältet till en av finalisterna i Sveriges Radios musiktävling P4 Nästa. Det blir åttonde gången gillt som SVT går ut med ett sådant erbjudande. Den artisten/gruppen kommer dock inte få tävla i Melodifestivalen med det tävlingsbidrag som den/de haft i P4 Nästa, utan kommer att få göra ett nytt bidrag till Melodifestivalen. Detta för att tävlingsbidraget varit publicerat före den 1:a september, vilket bryter mot såväl EBU:s som Melodifestivalens regelverk.

SVT beräknar att presentera startfältet under senhösten 2019.

 

Mer information

Det är inte officiellt vilka städer som kommer att få besök av Melodifestivalen 2020, när biljetterna släpps, vem/vilka som blir programledare samt om det blir några större regeländringar. Alla sådan information kommer vi att uppdatera om här.

Har ni några frågor så kan ni mejla till SVT-redaktionen på följande adress: mello20@svt.se

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av sju personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen