« Melodifestivalen 2019

Melodifestivalen 2021 »MELODIFESTIVALEN 2020. Den 60:e upplagan av Melodifestivalen kommer att avgöras mellan den 1:a februari och 7:e mars 2020 med trion Lina Hedlund, Linnea Henriksson och David Sundin som programledare. Totalt kommer 28 bidrag att tävla om segern.

 

Tävlingsupplägg

För 19:e året på raken åker Melodifestivalen ut på en riksturné i Sverige och besöker totalt 6 städer. De fyra första stoppen är grundomgångar, kallad deltävlingar, där de 28 bidragen delats upp på sju per deltävling. I varje deltävling kommer några bidrag att röstas vidare direkt till den avgörande finalen medan några bidrag får tävla om finalplatser via uppsamlingsheatet Andra chansen. I finalen koras sedan vinnaren som blir Sveriges första Eurovision-representant på det nya decenniet 2020-talet!

 

Så utsågs de tävlande

SVT utsåg de 28 tävlingsbidragen genom två olika antagningar. Den första var en allmän nationell bidragsantagning där vem som helst fick skicka in bidrag under augusti och september 2019. Efter att SVT sållat bland bidragen som skickats in fick en urvalsjury lyssna och bedöma och därefter välja ut 14 bidrag till tävlingen.

När urvalsjuryn var klar tog Melodifestivalredaktionen, med tävlingsproducent Karin Gunnarsson och senior producer Christer Björkman i spetsen, över och fick tillsätta ytterligare 14 bidrag. Dessa bidrag kunde komma från både specialinbjudningar men också från urvalsjuryns ratade hög.

En av SVT:s 14 platser har tilldelats Amanda Aasa, som var en av finalisterna i Sveriges Radios musiktävling P4 Nästa 2019. Inför tävlingen har hon däremot varit tvungen att ta fram ett nytt tävlingsbidrag eftersom P4-låten framförts offentligt innan Melodifestivalen vilket inte är tillåtet enligt regelboken.

Hela startfältet meddelades på en presskonferens i SVT-huset i Stockholm den 26:e november 2019.

 

Mer information

Det är inte känt om SVT tänker göra några större/mindre regeländringar utöver det regelverk som presenterades under sommaren 2019. Skulle det komma att hända kommer vi såklart att uppdatera er om det.


Fakta


 • Värdstäder
 • Deltävling 1 (Linköping, 1 februari)
 • Deltävling 2 (Göteborg, 8 februari)
 • Deltävling 3 (Luleå, 15 februari)
 • Deltävling 4 (Malmö, 22 februari)
 • – Andra chansen (Eskilstuna, 29 februari)
 • – Finalen (Stockholm, 7 mars)

 • Röstningssystem
 • Inte presenterat

 • Programledare
 • Lina Hedlund, Linnea Henriksson och David Sundin

 • Vinnare
 • Avgörs 7 mars

 

Turnéstoppen 2020


Städerna nedan är de orter som Melodifestivalen 2020 kommer att besöka. De gröna städerna representerar Deltävlingarna, röd stad representerar Andra chansen och gul stad representerar Finalen.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Mello 2020

Nationella 2020

Uttagningskalender

Eurovision 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen