« Melodifestivalen 2019

Melodifestivalen 2021 »MELODIFESTIVALEN 2020. Den 60:e upplagan av Melodifestivalen avgörs mellan den 1:a februari och 7:e mars 2020 med trion Lina Hedlund, Linnea Henriksson och David Sundin som programledare. Från början var 28 bidrag med i leken, vilka efter fyra deltävlingar har gallrats ned av tittarna till 16 bidrag.

 

Tävlingsupplägg

För 19:e året på raken åker Melodifestivalen ut på en riksturné i Sverige som omfattas av fyra deltävlingar, ett uppsamlingsheat och final. I varje deltävling tävlade sju bidrag, där tittarna sedan utsåg två bidrag till final och två till Andra chansen per program. I det senare kommer sedan ytterligare fyra bidrag kvala vidare till finalen, där sedan 12 bidrag gör upp om segern.

TV-tittarna kan även det här året rösta genom app- och telefonröstning som är uppdelad i åtta röstningsgrupper. Sju av dessa återfinns i Melodifestivalens app som innehåller ålderskategorier medan telefonröstning räknas som icke-ålder. I alla program rankas respektive röstningsgrupps favoriter från första till sistaplats med att dela ut olika poängsummor.

 

Så utsågs de tävlande

SVT utsåg de 28 tävlingsbidragen genom två olika antagningar. Den första var en allmän nationell bidragsantagning där vem som helst fick skicka in bidrag under augusti och september 2019. Efter att SVT sållat bland bidragen som skickats in fick en urvalsjury lyssna och bedöma och därefter välja ut 14 bidrag till tävlingen. Därefter tillsatte SVT, med tävlingsproducent Karin Gunnarsson och senior producer Christer Björkman i spetsen, ytterligare 14 bidrag till tävlingen. Ett av dessa gick till den inbjudna P4 Nästa-jokern Amanda Aasa.

Hela startfältet meddelades på en presskonferens i SVT-huset i Stockholm den 26:e november 2019.


Fakta


 • Värdstäder
 • Deltävling 1 (Linköping, 1 februari)
 • Deltävling 2 (Göteborg, 8 februari)
 • Deltävling 3 (Luleå, 15 februari)
 • Deltävling 4 (Malmö, 22 februari)
 • Andra chansen (Eskilstuna, 29 februari)
 • Finalen (Stockholm, 7 mars)

 • Röstningssystem
 • I deltävlingar och Andra chansen avgör tittarna vilka bidrag som ska gå vidare i tävlingen.
 • I finalen delar tittarna makten med åtta internationell juryer.

 • Programledare
 • Lina Hedlund, Linnea Henriksson och David Sundin

 • Vinnare
 • Avgörs 7 mars

 

Finalister


Inför den avgörande finalen i Melodifestivalen 2020 kommer tv-tittarna rösta fram tolv finalister, vilket sker via de fyra deltävlingarna och uppsamlingsheatet Andra chansen.

I deltävlingarna tävlar sju bidrag per program, där tittarnas två favoriter går direkt till final. Därefter hålls ett uppsamlingsheat för bidragen som tittarna sätter på tredje och fjärde plats i deltävlingarna, där ytterligare fyra bidrag kommer att utses till finalister. Totalt blir det alltså 12 bidrag som utgör finalen.

Nedan presenteras de bidrag som hittills röstats vidare till finalen. Tills hela startfältet är komplett listas bidragen i bokstavsordning efter artist.

 

 1. Anna Bergendahl – “Kingdom Come”
 2. Dotter – “Bulletproof”
 3. Hanna Ferm – “Brave”
 4. Mariette – “Shout It Out”
 5. Mohombi – “Winners”
 6. Robin Bengtsson – “Take A Chance”
 7. The Mamas – “Move”
 8. Victor Crone – “Troubled Waters”
 9. Finalist från Andra chansen
 10. Finalist från Andra chansen
 11. Finalist från Andra chansen
 12. Finalist från Andra chansen

 

Turnéstoppen 2020


Städerna nedan är de orter som Melodifestivalen 2020 besöker. De gröna städerna representerade Deltävlingarna, röd stad representerar Andra chansen och gul stad representerar Finalen.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Mello 2020

Nationella 2020

Uttagningskalender

Eurovision 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen