Mohombi: ”Hade jag inte haft den här låten så hade jag nog inte varit med”

MELODIFESTIVALEN 2020 – INTERVJU. Inför den tredje deltävlingen i Luleå fick vi oss en pratstund med Mohombi, som tävlar med bidraget “Winners”.

2019 gjorde artisten Mohombi storstilad comeback i Melodifestivalen med låten “Hello” som tog honom direkt till final och sedan en fin femteplats. Han hade gjort ett ytterligare försök i Melodifestivalen fast 14 år tidigare och den gången åkte han och gruppen Group Avalon med bidraget “Big Up”  ut direkt så det blev verkligen en revansch för honom. Nu ett år efter comebacken gör Mohombi ännu en comeback i tävlingen och denna gång med bidraget ”Winners” som kanske antyder något om vad han satsar på. Eller?

– Njae, när man hör låten kommer man förstå varför den heter ”Winners”. Det kanske är ett litet sätt också lite tävlingsteknik att få alla att tänka till lite att ”varför heter den där låten Winners?”. Men jag kan med gott samvete säga att det handlar om gemenskap och tillsammans är man starkast. Tillsammans är vi vinnare, säger Mohombi.

 

Vad fick dig att komma tillbaka? Vilken var din huvudsakliga motivation?

– Jag har velat väldigt länge och fått frågan ganska mycket typ ”ska du vara med nästa år?”. Så det var ganska mycket sånt. Då låste jag in mig i mig själv och ställde frågan vad det handlar om och det är att hitta en låt som är tillräckligt stark. Och sedan hade jag så kul ifjol och jag kände då att det här måste jag göra om någon gång. Och här är jag nu, snabbare än jag räknat med, säger han med ett leende.

 

Bidrag i en annan genre än ifjol

Bidraget ”Winners” har Mohombi gjort tillsammans med låtskrivarna Jimmy Jansson och Palle Hammarlund. Själva låten beskrevs vid artistpresskonferensen i november som “en rytmisk upptempolåt med influenser av hans kongolesiska rötter”. För oss utvecklar han det hela lite till.

– Jag har försökt toucha en annan genre, för det är lite mer tempo, lite mer poppigare och dansant, lite mer kärlek och värme. Jag är väldigt nöjd och glad över den här låten. Det är därför jag är med, hade jag inte haft den här låten så hade jag nog inte varit med, säger han.

 

Så kan man säga att ”Winners” är lite mer lättsam i jämförelse med ”Hello”?

– Japp, absolut och mer 2020-popstil, tillägger han.

 

Blivande vänner i startfältet

På frågan om hur han ser på konkurrensen i startfältet tar han det hela med väldigt god ro, och han ser alla som blivande vänner.

– Det är en otroligt härlig stämning redan idag, många vänner från ifjol och många nya blivande vänner, så det här är jätteskoj och alla är på bra humör. Det är bara början så det kan bara bli bättre, säger Mohombi.

 

Bland annat kommer du få möta Anis Don Demina igen i samma deltävling.

– Absolut och vi kommer att mötas i Luleå och ni kan vara beredda på en riktig intensiv armbrytning, tillägger han skämtsamt.

 

Slutligen, vad ser du mest fram emot i årets upplaga?

– Jag ser fram emot att stå på scenen och framföra den här låten framför alla fina människor som bara väntar på att den här tävlingen ska börja, säger Mohombi.

 

Med det tackar vi så mycket för intervjutillfället och önskar Mohombi lycka till i Melodifestivalen!

 

Fakta: Mohombi


Mohombi föddes den 17:e oktober 1986 i Kananga, Demokratiska republiken Kongo, han är dock uppvuxen i Norsborg tillsammans med sin familj. Som vi tidigare berättat om inledde han sin musikaliska karriär med gruppen Group Avalon, där bland annat hans bror Djo Moupondo ingick. De tävlade tillsammans i Melodifestivalen 2005 men åkte ut direkt i sin deltävling. Samarbetet fortsatte sedan en tid innan Mohombi valde att gå solo. 2010 fick han en världshit med låten “Bumpy Ride”, och genom åren har han fått ett antal utmärkelser b.la. 2016 när han fick en Grammy Award för att ha medverkat i Pitbulls album Dale.

2019 gjorde Mohombi comeback i Melodifestivalen där han bokstavligt talat sa ”Hello” till publiken och gick direkt till final. Nu ett år senare är han tillbaka igen och säger ”Winners” till publiken.

 


 

Kommentera