Dotter: ”Jag är sjukt tacksam och glad att folk tog till sig min låt”

Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2020. Inför finalen i årets Melodifestival träffade vi finalisten Dotter för en pratstund om bland annat hur hennes uppladdning sett ut inför finalen, om några ändringar har gjorts i numret och hur hon ser på att vara oddsens stora förhandsfavorit.

 

Förra gången som Johanna Jansson, eller Dotter som hon kallar sig som artist, var med i Melodifestivalen 2018 med bidraget ”Cry” åkte hon ut direkt i sin deltävling. Därför chockade hon nog alla, inklusive sig själv, när hon gick direkt till final med årets låt ”Bulletproof”.

– Det känns helt sjukt alltså! Det kunde jag aldrig tro! Det känns overkligt. Jag trodde jag skulle hamna som bäst femma i år eftersom jag hamnade sexa förra gången. Så ett steg bättre liksom. Men det känns galet och jag är sjukt tacksam och glad att folk tog till sig min låt den här gången och tyckte den var bra helt enkelt och ville rösta, säger Dotter med ett leende.

 

Och nu går du in i finalen som storfavorit. Känns det som en extra press eller kör du ditt egna race?

– Nej jag kör på i mitt egna race. Alltså jag tänker inte så mycket på det här med oddsen utan det är bara en kul grej, säger hon.

– Men sen vet man aldrig hur det blir i verkligheten, så det enda jag kan göra är att jobba hårt, fokusera på mitt nummer och göra så bra ifrån mig som möjligt, tillägger hon.

 

Bjuder på mer ljusshow i finalen

Bidraget ”Bulletproof”, som Dotter har gjort tillsammans med Dino Medanhodzic och Erik Dahlqvist, har en spännande story bakom sig. Dotter berättar att det handlar om att hon inte är skottsäker och att hon får pistolskott mot sig, vilket laserstrålarna på scenen ska föreställa.

Idén till scenframträdandet kom fram när hon spelade in en video till singeln ”I Do” (ej att förväxla med Arvingarnas Melodifestivallåt ifjol). När de satt och spånade idéer började hennes creative director berätta om en idé han haft till ett framträdande i Melodifestivalen som han gått och spånat på ett tag.

– Han berättade att han ville göra ett nummer med en röd laserstråle som man går in på med speglar på sin topp och så blir det reflektioner som studsar ut mot publiken. När han berättade det här blev jag helt ställd och sa att ”alltså vet du vad, jag har precis skrivit en låt som heter ”Bulletproof” som handlar om att jag inte är skottsäker och får som pistolskott mot mig”. Så det passar så himla bra med det här numret. Sedan dess har vi försökt utveckla det här tillsammans och göra ett nummer av det. Så det är väldigt häftigt, säger Dotter.

 

En spontan fundering där, har du i så fall finputsat numret och hur?

– Ja det har jag, men jag vill inte spoila redan nu utan det får man se lite. Men jag kan säga att det kommer bli ännu mer ljusshow av det hela, säger hon hemlighetsfullt.

 

”Skulle det vara den sjukaste känslan ever”

Även om finalen i Melodifestivalen innebär att någon ska vinna och representera Sverige i Eurovision, och även om Dotter i skrivande stund har som tidigare nämnt bäst odds för det vill hon inte fokusera för mycket på det nu. Men att representera Sverige har hon inget emot.

– Alltså det är så svårt för mig och tänka så långt. Jag tar ett steg i taget men om jag ska försöka föreställa mig det så skulle det vara den sjukaste känslan ever, säger hon.

– Jag har så svårt att gå in i den känslan när jag aldrig har varit med om det förut och jag vet inte heller om det kommer att hända så jag har ingen aning om vad jag kommer känna men det skulle vara väldigt kul. Det vet jag i alla fall, tillägger hon.

 

Om det däremot inte blir seger blir det inte packa ihop och göra annat, utan Dotter har planer på gång. Framförallt är nästa singel redan planerad och även ett framträdande till med den låten. Det finns även planerat en tredje och fjärde singel som är tänkta att släppas i år samt ett album.

– Så jag kommer fortsätta jobba på de här sakerna och sen får vi se när de här grejerna kommer att släppas, men sedan framförallt håller jag på att jobba med min live-scen hur jag ska utveckla den för jag kommer gigga mycket i år, säger Dotter.

 

Till sist

Om du hade tävlat i finalen med någon av de andra finalisternas bidrag, vilken låt hade du valt?

– Svår fråga för jag tycker verkligen om ”Trouble Waters”, som min kille också har varit med och skrivit. Den har fastnat på min hjärna. Annars tycker jag Annas låt är väldigt fin så kanske hennes låt, säger Dotter.

 

Och om du hade fått byta genre på din egen låt, vilken hade du valt?

– Rent spontant skulle den kunna bli en mer upptempolåt om man speedade upp tempot lite och la på en lite mer modern produktion så att det blir en featuring-låt, att man släpper den som en featuring, säger hon med ett leende.

 

Med det tackar vi för intervjun och önskar Dotter lycka till i finalen!

 


 

Kommentera