Ellen Benediktson & Simon Peyron: ”Vårt jobb är framförallt att framföra en känsla”

MELODIFESTIVALEN 2020 – INTERVJU. Inför den fjärde deltävlingen i Malmö fick vi oss en pratstund med duon Ellen Benediktson & Simon Peyron, som tävlar med bidraget “Surface”.

 

Duo från två musikaliska hörn

I Melodifestivalen 2020 har artisterna Ellen Benediktson (född 25:e april 1995) och Simon Peyron (född 8:e november 1993) gått ihop till en duo i tävlingen. Lite kort kan man säga att bägge två är artister som på olika håll slagit igenom på olika sätt, Simon som tidigare sångare i metalbandet Outtrigger men numera främst i rollen som låtskrivare och producent medan Ellens karriär startade år 2013 då hon var stand-in-artist för Frankrike inför repetitionerna i Eurovision i Malmö. Hennes insats belönades och redan året därpå fick hon delta i Melodifestivalen med låten Songbird där hon skrällde sig direkt till final. Genom det blev hon signad till ett skivbolag och har fått väldigt mycket erfarenhet, framförallt att hon har tagit sig möjligheten att visa upp andra sidor av sin musikalitet.

– För mig var det att jag behövde på något sätt lite revolt, jag ville visa andra sidor av mig själv och jag var väldigt rädd att jag skulle bli satt i något fack. Och ”Songbird” är en väldigt snäll låt och jag kände kanske att den bilden som togs fram av mig var väldigt mycket att jag var ”en söt liten tjej från skolan”. Och jag kände att jag är så mycket mer än det. Så jag började göra helt andra grejer och startade ett annat projekt under artistnamnet Laura Nox, säger Ellen.

 

Musikbranschen ser inte ut som Melodifestivalen

Att vara ny i musikbranschen kan vara tufft och Ellen fick snabbt lära sig många saker, särskilt hur stor skillnaden är mellan Melodifestivalen och att arbeta med musik till vardags som professionell artist och låtskrivare.

– Melodifestivalen är en liten bubbla där man hålls i handen lite vilket är jätteskönt men det är inte så musikbranschen ser ut, utan det är hårt jobb. I resten av musikbranschen är det du som gör jobbet och ingen annan vilket var ett litet uppvaknande och lite kalldusch i början. Men jag lärde mig svinmycket och fick jättemycket kontakter, började nätverka mycket själv och sakta men säkert tog jag en omväg som jag behövde göra, säger hon.

 

Från metalsångare till låtskrivare till artist

Simon har å sin sida gått från att vara sångare i metalbandet Outtrigger som han spelade ihop i åtta år. De medverkade också i Melodifestivalen 2014 med låten Echo som tog sig till Andra chansen. Det kan vara lätt att tro att hans musikaliska resa bara har handlat om den typen av musik, men för oss berättar han att han hela tiden har arbetat med olika typer av popmusik som han klätt på olika saker beroende på vad han har gjort.

– Det Outtrigger gjorde var inte bara skrik utan det var framförallt melodistrukturer och ackordarrangemang som var mer popinfluerade än vad de var inom någon annan genre. Men de var fortfarande allt var metal är, säger Simon.

Idag i sin roll som framförallt låtskrivare och producent åt andra artister fortsätter han att arbeta med olika typer av pop på olika marknader. Han beskriver själva övergången som okomplicerad.

– För mig kan det verka som ett stort musikaliskt kliv men det är det egentligen inte, för även med Outtrigger har fokuset varit på att melodierna ska vara starka och berörande. Det är mitt mål med mitt artisteri att man ska kunna bli berörd, antingen via texten eller melodin. Så det har inte ändrats, utan bara själva kläderna utanpå. Att gå från tvångströja och mask till att vara mer distanserad, naken och avskalad och kanske visa en mer känsligare sida av sig själv. Det tycker jag bara känns sjukt utvecklande och och roligt att få göra. Speciellt ihop med Ellen som är så fruktansvärt rutinerad och härlig människa att ha omkring sig, säger Simon.

– Har du en stark melodi kan du göra vad du vill med det. Finns det ingen stark melodi så finns inte låten det är lite så jag har resonerat kring det, tillägger han.

 

Skrev låt anpassad för Melodifestivalen

Som tidigare nämnt ställer Ellen och Simon upp i Melodifestivalen 2020 som en duo, och det är första gången som de tävlar i Melodifestivalen i den konstellationen. Detta även om de gjort låtar ihop de senaste två åren. Deras tävlingsbidrag heter ”Surface” som Ellen har varit med och gjort tillsammans med låtskrivarna Paul Rey, Laurell Barker, Anderz Wrethov och Sebastian von Koenigsegg. Själva låten skapades under en låtskrivarcamp som de redan när den gjordes tänktes (eller åtminstone kändes) att passa bra för Melodifestivalen. Från början var det Paul Rey som sjöng in demon, men när Ellen fick frågan att göra låten istället och i en duettformation kände hon att hon behövde någon artist som hon verkligen ville göra det med. Och då kom Simon Peyron på tal.

– Så jag visade låten för Simon och jag hade ingen aning om han hade lust. Men jag kände att det hade kunnat låta bra och jag vet att vi hade gjort den svinbra ihop och att det hade varit roligt att göra den ihop. Så lyssnade Simon på den och spelade in en version. Vi hade inte sjungit ihop innan men jag hörde direkt att våra röster passar bra ihop, säger Ellen.

Samtidigt hade Simon själv siktet på att tävla i Melodifestivalen men då som låtskrivare. Nu fick han inte med ett eget bidrag men tävlar ändå – som artist, vilket han tycker är roligt.

– Det är så sjukt kul att man inte kan se hur mönstret kommer att läggas i slutänden, men det vi på något sätt har varit mån om är att jobba med människor vi tycker om och ser vart saker och ting händer. För det är lite så utelämnade man måste vara när man håller på med det här, säger han.

– Sedan råkade resultatet sammanfalla att bli det absolut bästa det hade kunnat bli. Men vi kunde inte se det när vi började jobba med varandra utan de la sig själv, tillägger han.

 

Går att lyckas i branschen oavsett placering

Oavsett hur det än går resultatmässigt för ”Surface” ser duon till att inte ta tävlingen på ett allt för stort dödligt allvar, eftersom det inte avgör hur det går sedan i fortsatta karriären.

– Detta är inte musikbranschen, utan om du ska lyckas med musiken på riktigt då handlar det inte om var du kom i Mello utan det handlar om vad du gör utanför Mello, hur mycket du jobbar osv. Så man ska bara ha roligt, säger Ellen.

– Men jag var nervösare för några veckor sedan men nu när jag har dragit på mig den här förkylningen så är jag lite mer lugn för jag kan inte göra mer, tillägger hon.

– Jag tänker också lite på den här grejen just med att det är så lätt att fokusera att det är en tävling, men vårt jobb är framförallt det vi gör att framföra en känsla. Det är det vi är här för att göra. Och det ska vi göra så bra som vi bara kan och jag känner mig superlugn och trygg i det. Så jag tror det kommer gå hur bra som helst. Vi känner oss båda väldigt taggade, inflikar Simon.

 

Finns det en tanke att fortsätta samarbetet även efter tävlingen?

– Absolut, säger Simon.

– På ett eller annat sätt, vi skriver ihop så vi kommer definitivt samarbeta ihop. Sedan får vi se om vi gör mer låtar tillsammans eller om vi eller bidrar till varandras projekt, inflikar Ellen.

 

Med det sagt tackar vi för intervjutillfället och önskar Ellen och Simon lycka till i Melodifestivalen!

 


 

Kommentera