Vi tycker till: Inför finalen i Mello 2020

MELODIFESTIVALEN 2020. Vem kommer bli den 60:e vinnaren av Melodifestivalen som förutom äran även får representera Sverige i Eurovision 2020 i Rotterdam? Svaret på frågan vet vi inte än, men innan vi har facit tänkte vi skribenter tycka till och tippa!

 

Så här går det till

Varje skribent får först ta fram en önskelista på tre favoritbidrag som tävlar i finalen. Denna lista kompletteras sedan med en gissning om vilka tre bidrag som skribenten tror blir topp 3 i slutresultatet. Eftersom vi inte är några orakel blir själva gissningen ingen sanning utan mer vår egen spekulation om hur det går. Både önskelista och gissning kan innehålla samma bidrag men behöver nödvändigtvis inte göra det.

Du får jättegärna lämna en kommentar här nedan om vilka favoriter du har respektive vilka bidrag du tror kommer ha med toppstriden att göra!

Nu kör vi 🙂

 

Panelen tycker till!


Mina tre favoriter är

 1. Hanna Ferm – “Brave”
 2. Dotter – “Bulletproof”
 3. Anna Bergendahl – “Kingdom Come”

 

Gissad topp 3 i finalen

 1. Dotter – “Bulletproof”
 2. Hanna Ferm – “Brave”
 3. Anis Don Demina – “Vem är som oss?”

Kommentar: Jag är fortfarande imponerad över hur starkt startfältet är i årets Mello, men jag ser heller inte någon verkligt stark vinnare. Inget av bidragen i finalen verkar kunna kandidera till ESC-vinsten, men jag håller personligen Hanna Ferms ”Brave” som det bidrag med mest chans till ESC-trofén. Det är en väldigt typisk ESC-låt, med en stark kvinnlig diva – sådant som brukar vara lätt att nå ut med i Eurovision. Dock så är den snyggaste låten och likaledes bästa scenshowen Dotters ”Bulletproof” som är otroligt snyggt gjord både visuellt och ljudmässigt. Det är dock en lite för mörk och sorglig låt för att kunna slå internationellt, det är ingen vinnarlåt vilket jag sörjer! Dotter har störst chans att vinna Mellon, men fruktar att Sverige med henne landar på sin sämsta ESC-placering på länge. Anis Don Demina känns som årets ”Nano” och kommer troligen, om inte vinna, så åtminstone gå väldigt bra hem hos TV-tittarna. Det är ett jämnt startfält – så jag tror det kommer märkas mest på tv-tittarnas röstning. Jurygrupperna kommer förmodligen fokusera på Dotter, Hanna Ferm och Victor Crone – de lär ha bäst chans hos juryn. Folket lär gå på Anis, The Mamas, Anna Bergendahl och Dotter. I slutändan är det därför Dotter som jag tror vinner. Med 1,5 i odds så verkar spelbolagen hålla med om det!


Mina tre favoriter är

 1. Dotter – “Bulletproof”
 2. Robin Bengtsson – “Take A Chance”
 3. Paul Rey – “Talking In My Sleep”

 

Gissad topp 3 i finalen

 1. Dotter – “Bulletproof”
 2. Anna Bergendahl – “Kingdom Come”
 3. Hanna Ferm – “Brave”

Kommentar: Då var det dags för final. Jag har inte varit med så mycket denna säsong, men jag har följt Melodifestivalen. Överlag tycker jag det har varit ett ok år. Det började starkt, men gick sedan utför. ”Bulletproof” var låten som jag fastnade för direkt och den förblir min favorit. Det är en stark låt med en snygg scenshow. Den kan göra gott ifrån sig i Eurovision också. Robins låt har växt på mig sedan den deltog i deltävlingen. Och Paul Rey har en snygg ballad.
Dock tror jag detta blir tjejernas kamp. Tror även att The Mamas kan komma att blanda sig i topp 3 striden. Men jag har en känsla att Dotter kommer ta hem detta efter en jämn kamp med Anna Bergendahl.

 


Mina tre favoriter är

 1. Anna Bergendahl – “Kingdom Come”
 2. Hanna Ferm – “Brave”
 3. The Mamas – “Move”

 

Gissad topp 3 i finalen

 1. Anna Bergendahl – “Kingdom Come”
 2. Dotter – “Bulletproof”
 3. Felix Sandman – “Boys With Emotions”

Kommentar: Årets final är låtmässigt den starkaste på många år, och alla låtar är värda minst 3+ i betyg. För det finns ingen som är dålig och ingen som sjunger bort sig, utan alla är väldigt jämnstarka. Även i år har jag fått förmånen att vara på plats i arenan med min kollega Lukas under alla repetitioner och vi har även fått se första genrepet inför sändningen. Och det ger en bättre bild av hur läget är, samtidigt som det är svårt att tippa. Jag tror t.ex. inte att Dotter vinner för jag får inga vinnar-vibbar av hennes framträdande. Det är varken fel på låt, artist eller framträdande. Det luktar bara inte vinnare om den låten. Istället tror jag Anna Bergendahl tar hem det, inte med någon stor segermarginal men jag tror och framförallt hoppas det. Annars kan både The Mamas, Paul Rey eller till och med Felix Sandman som jag tippar som trea skrälla i toppen. Felix tror jag kan få en del röster även om numret har gjorts förut. Men som sagt det är svårtippat och det skulle lika gärna kunna sluta med att någon som ingen tippat till seger vinner. Vad som helst kan hända i år.Mina tre favoriter är

 1. Dotter – “Bulletproof”
 2. Anna Bergendahl – “Kingdom Come”
 3. Mohombi – “Winners”

 

Gissad topp 3 i finalen

 1. Anna Bergendahl – “Kingdom Come”
 2. Dotter – “Bulletproof”
 3. The Mamas – “Move”

Kommentar: Jag har faktiskt lite svårt att bestämma mig vilken jag vill ska vinna. Det svänger lite beroende på vilket humör jag är på. Vi som är stora fans av ESC lyssnar ju på låtarna många gånger innan men om man ska se till den stora publiken som bara får en lyssning innan det är dags för röstning tror jag nog Anna har mer kraft i rutan. Många bra låtar i finalen har vi i år och det är vi inte bortskämda med så det blir nog inte vinnare med stor marginal. Spännande är det i alla fall.


Mina tre favoriter är

 1. Anis Don Demina – “Vem är som oss?”
 2. Anna Bergendahl – “Kingdom Come”
 3. Paul Rey – “Talking In My Sleep”

 

Gissad topp 3 i finalen

 1. Anna Bergendahl – “Kingdom Come”
 2. Dotter – “Bulletproof”
 3. Hanna Ferm – “Brave”

Kommentar: Det verkar alltså som att vi kommer stå inför en ganska så svårgissad final jämfört med tidigare år. Även detta år får jag sitta och bevaka finalen live i pressrummet på Friends tillsammans med Hollac16, och det kommer förhoppningsvis bli en rolig upplevelse denna gång med. Sett till mina personliga åsikter så har jag förvisso Anis Don Demina som min nummer ett, men på det stora hela så hoppas och tror jag att segern kommer gå till Anna Bergendahl. Den mest kompetent skrivna låten, med den hoppfulla känslan som den ger, i kombination med en klistrig refräng. Tänk också hur roligt det skulle bli om Anna gick och vann, och dessutom går till final i Rotterdam. Hennes revansch skulle minst sagt bli fullbordad. Om några dagar vet vi till sist vem vi skickar. Hoppas verkligen det blir denna låt, så att jag kan känna att jag till 110% kan stå bakom Sveriges låt i år.


Mina tre favoriter är

 1. Dotter – “Bulletproof”
 2. Mohombi – “Winners”
 3. Anis Don Demina – “Vem är som oss?”

 

Gissad topp 3 i finalen

 1. Dotter – “Bulletproof”
 2. Anna Bergendahl – “Kingdom Come”
 3. The Mamas – “Move”

Kommentar: Så var det dags för Melodifestivalfinal. Årets final blir något speciell för mig personligen. Jag har nämligen ingen favorit. Jag hade tre favoriter i årets startfält. Moves, Ballerina samt Piga & Dräng. Och alla åkte ut… Vilken megabesvikelse. Men jag måste ju ändå sätta ihop en topp 3 in för finalen. Baserat på min topp 28 så är min topp 3 Bulletproof, Winners samt Vem E Som Oss. Jag var inget större fan av Dotters bidrag när hon tävlade i andra deltävlingen men kunde efter att ha hört låten tre gånger ändå sträcka mig till ett betyg på 3,5 poäng. Nu har det gått en tid och Bulletproof har vuxit mycket för mig, tycker även att Dotter gjorde ett snyggt framträdande nu när jag sett det igen. Winners & Vem E Som Oss tyckte jag mycket om redan när de tävlade i tredje deltävlingen. Men de är inga storfavoriter hos mig. I slutändan så kvittar det för mig vem som inte vinner. Så länge inte vinnaren heter Sandman, Rey eller Crone. Dessa tre får en stor fet nolla vardera av mig. Punkt.

Så vem tror jag vinner? Dotter har klart lägst odds. Bergendahl ligger dock inte långt efter. Båda bidragen har snygga nummer som skulle kunna fungera i Eurovision. Även The Mamas har goda chanser att vinna då jag är övertygad att de kommer att få höga poäng av juryn. Men Move är just det, en jurylåt. Jag är osäker på en tittarna är lika förtjusta. Min gissning är att dessa tre bidrag kommer att sluta topp 3 i finalen. Vem som vinner återstår dock att se. Spontant tippar jag att Dotter vinner.


Mina tre favoriter är

 1. Anna Bergendahl – “Kingdom Come”
 2. Dotter – “Bulletproof”
 3. Mendez feat. Alvaro Estrella – “Vamos Amigos”

 

Gissad topp 3 i finalen

 1. Anna Bergendahl – “Kingdom Come”
 2. Dotter – “Bulletproof”
 3. Hanna Ferm – “Brave”

Kommentar: Mello-finalen stundar och det kommer bli en riktigt bra final vi har att se fram emot med många bra bidrag som förtjänat sin plats här. Jag har från allra första stund jag såg och hörde Anna Bergendahls framträdande i Deltävling 2 i Göteborg varit klar med min slutgiltiga favorit som jag vill se som vinnare och Sveriges nästa representant i Eurovision. ”Kingdom Come” med Anna Bergendahl är så himla bra. Oddsen säger att Dotter kommer ta hem det hela med sin effektfulla show och snygga låt ”Bulletproof”och inte mig emot, då hon är mitt andra-hands-val. Det kommer förmodligen stå mellan dessa två sångerskor och visst är det väl på tiden att vi skickar en kvinna i år då vi de senaste fem åren har tävlat med manliga sångare. Oavsett vem som tar hem det känns det som jag kommer vara nöjd. Det finns som tidigare nämnt en massa andra bra kandidater som exempelvis Hanna Ferm, Felix Sandman, Paul Rey, The Mamas och Robin Bengtsson. Dessa fem hamnar alla strax utanför min topp 3-lista. De bidrag jag gillar minst är de från Mariette och Victor Crone.


Mina tre favoriter är

 1. Mohombi – “Winners”
 2. Dotter – “Bulletproof”
 3. The Mamas – “Move”

 

Gissad topp 3 i finalen

 1. Dotter – “Bulletproof”
 2. Anna Bergendahl – “Kingdom Come”
 3. Mendez feat. Alvaro Estrella – “Vamos Amigos”

Kommentar: Många uttrycker sig att ”det är dags för en kvinnlig Mello-vinnare”! Jag själv höjde ögonbrynen för detta – sen när har könet med tävlingen att göra, ska det inte bara bäst låt att representera Sverige? Det heter Melodifestival och Song Contest, inte Gender fest! För mig är det tråkigt att en tävling som innebär så mycket kärlek och glädje ofta hänger upp sig allt annat än just det. Kan man egentligen tävla i musik så här? Nej – det är som att jämföra stavhopp med längdhopp! Då skulle man behöva kategorisera tävlingen på ett helt annat sätt. Detta är en tävling om vad som går hem hos de flesta lyssnare och tittare. Det är som curry – inte bara en parameter i kryddan för att få allt att stämma! Ljud, ljus, scenframträdande, tv-produktion, låtproduktion tillsammans med giftermålet med låt och artist.

Nu har jag streamat låtarna och lyssnat på alla flertal gånger och vissa låtar har verkligen växt hos mig jämfört med vad jag tyckte vid deltävlingarna. Har fler gjort det kan jag tänka mig att slutresultaten kan bli annorlunda. Felix Sandman är en, som för mig var bottennoterad, men nu har det blivit en topp 5. Men då gäller det att han sätter tonerna bra i de låga partierna. Samma sak gäller det The Mamas. De var mellanmjölk för mig i början, men de har seglat upp de också.

Lärde mig nåt nytt när jag var och rapporterade från en deltävling, ”arenadopad”. Därför förstår jag varför bidraget ”Vem är som oss” blivit så högt rankad när man genomfört en publikundersökning från repetitionen. Men, jag är inte så säker att man kommer tillräckligt högt för att ta hem tävlingen via tv-rutan.

Min favorit i tävlingen blev direkt Mohombi med ”Winners” . Den fastnade omedelbart och den Känns hos mig i hela kroppen. En låt där jag blundar och njuter! Därefter kommer Dotter med ”Bulletproof”. Den är cool, catchy och rätt i tiden. Därefter har jag lite svårt att bestämma mig för om jag sätter The Mamas eller Anna Bergendal på tredje plats i önskelistan.

De jag Tror kommer ligga högst är Dotter, Anna Bergendal och Mendez feat. Alvaro Estrella i den ordningen. Tror att Anna tar vuxenpoängen medan kidsen gillar Dotter och Mendez – beroende på vilken åldersgrupp man befinner sig i.

 


 

Kommentera