Christer Björkman: ”Det blir en ruggigt spännande final”

Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2020. Med timmar inför finalen i Melodifestivalen 2020 fick vi en pratstund med senior producer Christer Björkman som berättade mer om tankarna på finalstartfältet, vilka planer som finns inför Melodifestivalen 2021. Men framförallt även om det är riskzon för att Eurovision 2020 ställs in på grund av coronaviruset.

 

Alla är tävlingsinriktade

Christer Björkman beskriver årets Melodifestival som ett speciellt år med många bra låtar och artister, och flera är tävlingsinriktade. Detta ställer ett ännu större krav på produktionen att leverera allt på bästa sätt.

– Vi måste vara på tårna och leverera till hundra procent och vi måste verkligen vara bäst nu ikväll för alla de här 12 så att de känner att de är nöjda med vad vi har levererat, säger Christer.

 

Processen beskriver han som både underbar och samtidigt väldigt jobbig med tanke på leveranskraven som finns. Även de minsta detaljerna kan påverka, även om det främst gäller att produktionen vill att alla 12 nummer ska bli bra.

– Det blir så avgörande om det är någonting litet, något felklipp eller ljus som är fel. Det spelar troligen ingen större roll för de som tittar och röstar, men för de som står där och som har jobbat med det här så minutiöst i detalj så länge så vill de att det ska vara helt perfekt. Och det är vi som ska leverera det. Man vill verkligen att alla ska vara skitstolta när de går härifrån oavsett resultat, säger han.

 

Varje år har sina favoriter

Årets final har 12 bidrag som tävlar och självklart finns det ingen låt som Christer vill byta bort. Däremot är vi nyfikna på om han själv hade fått lägga till ett bidrag, en genre eller ett uttryck som saknas vilket han då hade valt.

– Det är så svårt att säga det för det finns många olika infallsvinklar på det. Som TV-program kan jag väl tycka det hade varit kul med till exempel Drängarna, bara för att de står för något helt annat. Det hade väl varit kul att ha en svensk schlager med hade också varit trevligt, säger han.

– Men det funkar inte så utan varje år har sin unikitet och sina favoriter som människor har. Nu valde de så här och det är ett fantastiskt startfält. Det finns inte någon här som man kan peka på och säga ”den här kan inte vara här”. Alla är verkligen värdiga finalister, tillägger han.

 

Backup-system finns (om appen fallerar)

I finalen i Melodifestivalen 2015 havererade Melodifestivalens då nystartade app, och fem år senare hände det även när Norge hade sin Norsk MGP-final. NRK fick efteråt en del kritik för att appen kraschade i den första röstningsomgången framförallt för att det var en liten jury som fick välja ut de första fyra finalisterna. Christer berättar för oss att Melodifestivalen har backup-system också men att det aldrig går att helt säkerställa sig mot haverier. Däremot kan man ha synpunkter och själv vara besviken på när något fallerar men att om backup-systemet är tillräckligt bra så är det det man får förlita sig på.

– Det är samma sak i Eurovision, varje jurygrupp består av fem personer. Det är också en liten grupp. Men nu är det så det är bestämt och det är så tävlingen ser ut. Jag tycker inte det är så mycket att orda om utan jag tycker de skötte det bra, de löste det, de hade ett backup-system och de fick ett resultat, säger Christer.

 

Då får vi hoppas att det inte händer här i Sverige…

– Ja det får vi verkligen hoppas, för det är väldigt roligt när folkets röst blir avgörande och speciellt ett sådant här år som vi har framför oss nu när det är väldigt ovisst. Så det blir en ruggigt spännande final!, säger Christer.

 

Blir åter delegationschef för Sverige

De senaste fyra Eurovisionerna har vi sett Christer Björkman i rollen som tävlingsproducent för Eurovision, efter att han tidigare varit delegationschef för Sverige. Men 2020 byter han tillbaka till sin gamla roll igen, något han tycker är lika roligt som att vara producent.

– Det är underbart, det är det roligaste som finns att först vara med och ta fram en vinnare och sedan få åka och avsluta arbetet. Nu har mitt arbete att vara tävlingsproducent för Eurovision fyra år i rad varit helt fantastiskt också. Så det är svårt att säga vilket som är roligast. Men det är väldigt härligt att åka med sin artist och avsluta jobbet, säger han.

 

Och så får du även chansen att klaga på producenterna när de inte sköter sig!

Ja det är jätteroligt, ska bli underbart, säger Christer med ett leende.

 

Men fram till nu är det bara producentskapet för Melodifestivalen som gäller, och hittills har han inte velat lyssna ins sig så mycket på övriga länders bidrag för att han inte vill bli allt för påverkad av det.

– Jag har hört en enda låt och det är Litauen. Och den var charmig, säger han.

 

Kan Coronaviruset stoppa Eurovision?

Det har knappast undgått någon att ett nytt coronavirus sprids som en löpeld över hela världen, på vissa ställen i en större omfattning och på andra ställen i en mindre. Sverige har fått en del fall som hittills endast varit människor som varit på semester och insjuknat. Samtidigt krisar det sig här och var med andra evenemang som ställs in. Självklart är vi fans oroliga över att samma sak kan hända även med årets Eurovision. När vi frågar Christer Björkman vill han ändå mana till ett visst lugn.

– Det här är en utveckling som vi får följa och som alla över hela världen följer. Så det är egentligen bara att sitta still i båten och vänta på vad som händer och följa de förordningar och regler som vi får order om helt enkelt av myndigheterna, säger han.

 

Men just nu ser tävlingen ut att bli av (även om det är ett tag kvar)?

Ja, det är i alla fall inget vi har hört, säger Christer.

 

Små förberedelser för Melodifestivalen 2021

Det är ett tag kvar tills det är dags för nästa Melodifestival och även om det är ett tag kvar så har man börjat förbereda sig lite för det. Anledningen till att vi frågar om det är att år 2021 firar Melodifestivalen 20 år på turné och dessutom är det Christers sista år som producent (något han annonserade ut redan under Melodifestivalen 2017). Så vi undrar lite hur det går i planeringen helt enkelt.

– Vi har inte kommit så långt än, men vi har varit väl medvetna om att vi har två jubileum tätt inpå varandra. Det har vi pratat om mycket de senaste två åren i alla fall. Och det är klart att vi har tankar runt det hur vi ska göra. Nu har vi precis instiftat Hall of Fame som vi också ska förvalta och utveckla och fortsätta göra något av. Men det är klart att vi kommer göra något av att det är 20 år på turné det är jag säker på, säger han.

 

En speciell sak som händer 2021 är att också att Melodifestivalbidrag nummer 1000 framförs.

Ja det måste vi absolut nämna. Vi får räkna väldigt noga när vi startar nästa år, säger Christer.

 

Med det tackar vi för intervjutillfället och önskar Christer och teamet lycka till i finalen!

 


 

Kommentera