Méndez feat. Alvaro Estrella: “Vamos Amigos, vi kan göra det tillsammans”

MELODIFESTIVALEN 2020 – INTERVJU. Inför den andra deltävlingen i Göteborg fick vi oss en pratstund med duon Méndez feat. Alvaro Estrella, som tävlar med bidraget ”Vamos Amigos”.

 

Duon Méndez feat. Alvaro Estrella ställer upp tillsammans i Melodifestivalen med låten “Vamos Amigos” som Méndez varit med och gjort tillsammans med låtskrivarna Palle Hammarlund, Jimmy Jansson och Jakke Erixson. Både Méndez och Alvaro har tidigare tävlat i Melodifestivalen men då inte som en duo. Méndez har t.ex. medverkat tre gånger tidigare i Melodifestivalen: 2002 kom han tvåa med låten “Adrenaline”, 2003 med låten “Carneval” som inte gick till final och 2018 med låten “Everyday” som slutade på sista plats i finalen (trots ett enormt stöd från tv-publiken), medan Alvaro debuterade som artist i Melodifestivalen 2014 med låten “Bedroom”. Den gången tog han sig inte vidare från sin deltävling.

 

Ville gå tillbaka till hur det var från början

Det är första gången som Méndez och Alvaro ställer upp i Melodifestivalen som en duo, och det finns vissa skäl till varför Méndez ville sjunga tillsammans med någon annan.

– Vi behövde någon till låten, för idén var att gå tillbaka till hur jag började 1999 med en mix av sång, rap och latinomelodier. Så jag ville gå tillbaka till det efter att jag gick en helt annan väg med ”Everyday” där jag inte rappade eller gjorde det jag ville göra. Även om jag inte var rädd för att pröva på och det gick väldigt bra. Men det här är min grej där jag känner mig mest bekväm, säger Méndez

– Så de berättade om Alvaro, och jag visste lite om honom via min ex-fru som älskade hans musik. Och jag lyssnade på hans låtar och han sjunger riktigt bra, och hans sångröst passar perfekt här. Så vi prövade inte ens med någon annan, så Alvaro var förstahandsvalet och han tackade ja, tillägger han.

 

Hur skulle ni beskriva låten ni tävlar med?

– Låten är ursprungligen gjord av Jimmy (Jansson, reds.anm.) och Palle (Hammarlund, reds.anm.) som gav mig själva melodin så att jag kunde göra min grej av det. Och då tänkte jag på den situation som är i mitt hemland Chile, det är kaos där, så jag ville göra en bättre stämning av det på tre minuter. Jag vet att det är omöjligt, men man måste göra det man kan göra, säger Méndez.

– Jag är en positiv kille och kände den positiva stämningen från sången som säger att du är inte ensam och ”Vamos Amigos, vi kan göra det tillsammans”. Så det finns ett meddelande i låten som inte bara handlar om Chile utan alla länder har sina problem just nu så vi försöker få människor att samlas och försöker göra något på tre minuter. I Chile försöker jag säga till att vi ska förändra tillsammans att vi inte ska dela upp oss utan att vi står enade tillsammans. Och det är kärlek. Det är så vi löser problem, tillägger Mendez.

 

Arbetar med Dannys koreograf

För att få till det bästa scennummer i årets Melodifestival hämtades koreografen från bäst tänkta källa – Danny Saucedo.

– Hon har gjort ett riktigt bra jobb där hon satt samman dansen, färgerna och känslorna som jag och Méndez vill visa i tre minuter. Det är så lång tid vi har på oss att få publiken att känna det vi känner. Vi är så tacksamma att ha henne med oss på denna resa, så vi känner oss välsignade, säger Alvaro.

– Hela grejen med vårt scennummer är Alvaros idé, vi samlade tankarna tillsammans och fick ut ett jättebra resultat i att ”det här är vi”, inflikar Méndez.

 

Vad ger er energi att ge energi till andra?

– Ända sedan jag föddes har jag rört mig och har aldrig kunnat sitta still. Och jag har behövt showa, prata och röra mig hela tiden, säger Méndez med glädje.

– Méndez ger mig en hel del energi, sången och dansarna ger varandra energi och ger oss energi. Alla på scenen ger sitt allt för att göra ett så bra framträdande som möjligt med glädje och det är det vi själva känner. Så det är lätt att känna det och det är det som är målet. Och då gör vi vårt jobb och vi mår som bäst, säger Alvaro.

 

”Vi behöver något som gör det mer hetare i Eurovision”

Om det skulle bli Méndez och Alvaro som skulle tävla för Sverige skulle de se till att komma med något som Sverige aldrig skickat förut. Och de ser det som en ära.

– Åh herregud, det skulle vara något det, säger Méndez med ett leende.

– Jag tycker att vi behöver något som gör det mer hetare i Eurovision. Det har funnits spanska artister som gjort väldigt bra ifrån sig i Eurovision, så det hade varit häftigt att göra något från Sverige att ha vår färgglada show. Det är som J-Lo och Shakira i Superbowl. Det är mitt mål och motto när jag står på scenen att jag vill göra det som de gör, jag vill vara där och göra det och representera det de representerar som är latino, det heta och stoltheten, säger Alvaro.

– Och vi har aldrig skickat en latinoakt från Sverige till Eurovision, så nu är det dags. Om du tänker på det så är latino riktigt stort i hela världen, säger Méndez.

 

Till sist, finns det några konkreta planer på ett fortsatt samarbete mellan er två?

– Just nu har vi valt att bara fokusera på att göra det bästa på scenen och göra det vi älskar att göra och det är att uppträda. Men det är något vi kommer att prata om även om jag självklart fortsätter samarbetet. För Méndez har varit en stor del av mitt liv, den första stora latinostjärnan som blev stor i Sverige. Och för mig som är latino hade ingen sådan Idol i Sverige under uppväxten utan jag fick söka mig till andra stjärnor som Ricky Martin. Så när Méndez blev känd i Sverige öppnade det upp mycket för oss. Så för mig är det en ära att stå på scenen med honom, säger Alvaro.

– Jag är tacksam för de orden. Jag tänker inte på min karriär utan bara på vad vi gör nu. Det är en bra start för latinocommunityt i Sverige, vi älskar att vara här och vill vara en del av latinosverige, säger Méndez.

 

Med det sagt tackar vi för intervjun och önskar Méndez och Alvaro Estrella lycka till i årets Melodifestival!

 


 

Kommentera