Dotter: ”Jag är så peppad och glad att vara med igen”

Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2020 – INTERVJU. Inför den andra deltävlingen i Göteborg fick vi oss en pratstund med artisten Dotter, som tävlar med bidraget ”Bulletproof”.

Sångerskan Johanna ”Dotter” Jansson började sin bana i musikens värld redan som tioåring då hon skrev sin första låt ”Nobody Knows Me” som hon spelade upp för sina vänner. Där och då bestämde de sig för att starta en musikgrupp, vilket de också gjorde. Idag är hon däremot soloartist som både skriver och sjunger egna låtar men gör även musik till andra. Hennes artistnamn Dotter kommer av en mycket personlig anledning.

– För mig betyder Dotter Moder Jord, för samma år som jag kom på namnet blev jag vegan och ville hitta ett namn som passade den livsstilen. Min pojkvän letade upp äldre svenska namn och när han hittade Dotter tänkte jag direkt att Dotter känns coolt, säger hon.

 

Var nöjd förra gången

Vi har tidigare fått se Dotter tävla i Melodifestivalen. Året var 2018 och då hette låten ”Cry”, en låt som var mycket intim och nära. Även om hon åkte ut redan i sin deltävling kände hon sig nöjd med sin insats.

– Det kändes bra för jag var så himla närvarande. Jag njöt av varje sekund på scenen, säger hon.

Att vara med i Melodifestivalen kan också vara väldigt pressande med tanke på startfält och allas tyckande, men någon större nervositet kände hon inte då och inte denna gång heller.

– Jag var inte nervös den gången och nu känner jag mig inte nervös heller. Jag tycker bara det är roligt, säger Dotter med ett leende.

 

Tillbaka med en ny typ av låt

Nu 2020 är Dotter alltså tillbaka i tävlingen igen och den här gången beskriver hon det att det är en helt annan typ av låt som hon tävlar med. Låten heter ”Bulletproof” och den har hon gjort tillsammans med Dino Medanhodzic och Erik Dahlqvist.

– Den är mycket mer fartfylld än ”Cry” och den är ganska stor och mer upptempo. Det handlar om att stå upp för dig själv mot andra, till exempel någon som retar dig eller någon i familjen som säger saker du inte gillar. Så att du ställer dig upp och säger att ”det här är inte okej, det känns inte bra när du säger sådana här saker till mig”, säger Dotter.

Hon ger oss även en liten hint om hur själva scenframträdandet kommer att bli.

– Jag kommer bära speglar och sedan kommer vi ha laserstrålar som träffar speglarna som strålar ut ljuset, säger hon mystiskt.

– Det känns fantastiskt roligt, jag är så peppad och glad att vara med igen, tillägger hon.

 

Hur ser du på konkurrensen i startfältet?

– Det är så grymma artister, verkligen ett starkt startfält. Jag vet inte alls hur det kommer att gå, men det är väldigt kul att se så många bra artister, säger Dotter.

 

Skriver låtar till andra artister

Förutom att Dotter själv är sångerska skriver hon också låtar till andra artister. 2017 var hon en låtskrivarna till Mariettes låt “A million years” och 2019 var hon en av låtskrivarna till Lina Hedlunds låt “Victorious”. Bägge dessa låtar tog sig till final sina år där de slutade på fjärde respektive elfte plats. Vi är såklart nyfikna på om Dotter själv hade velat tävla med dessa låtar, men där blev svaret negativt.

– Bägge låtarna skrevs inte för någon speciell artist i tanke, deras namn (Mariette och Lina Hedlunds, reds.anm.) kom till oss när de ville sjunga in låtarnas slutversioner, säger Dotter.

 

Hur ser processen ut när du skapar låtar till andra?

– Det är svårt att säga, men jag känner av när det är en låt som passar mig eller en annan artist. När jag skriver till andra försöker jag skriva något som inte är min egen story, utan mer något jag kommer på själv. Men när jag skriver till mig själv vill jag skriva om sånt jag upplevt själv så att jag kan känna det när jag sjunger det och produktionen runt låten, säger hon.

 

Samarbete med Måns Zelmerlöw

En av de stora händelserna i Dotters karriär är samarbetet med Eurovision-vinnaren Måns Zelmerlöw, som Dotter spelade in en duett med som hette ”Walk with me”. Hon berättar lite mer om hur deras samarbete kom till.

– Det var han som frågade mig om jag ville sjunga en duett med honom. När jag hörde låten första gången skrek jag av lycka för det var låten jag väntat på så länge. För jag ville verkligen göra en duett. Jag tycker den låten är så himla bra, säger hon med ett leende.

 

Vill gärna tävla i Eurovision

Till sist undrar vi den självklara frågan om hur Dotter ställer sig till att representera Sverige i Eurovision vid en eventuell seger i Melodifestivalen 2020.

– Oh, det har jag inte ens hunnit tänka på. Men vi får se det hade varit jätteroligt, säger hon.

 

Med det sagt tackar vi för pratstunden och önskar Dotter lycka till i Melodifestivalen 2020!

 


 

Kommentera