Christer Björkman: ”Det är oerhört visuellt och jättefina nummer”

MELODIFESTIVALEN 2020. Inför den första deltävlingen i Melodifestivalen 2020 fick vi oss en pratstund med programmets senior producer, Christer Björkman.

Tufft. Det är ordet som Christer Björkman använder för att beskriva startfältet och konkurrensen i första deltävlingen i Linköping.

– Det är skitbra verkligen och det finns otroligt mycket olika uttryck och temperaturer på de här låtarna. Det är oerhört visuellt och jättefina nummer. Det är häftigt, modernt och bra, säger Christer.

I en fördjupning går Christer bland annat in på att startfältet är spretigt och innehåller lite av allt. Sedan finns det också en tanke i att dynamiken i startfältet är som den är.

– Det börjar där det slutar kan man säga med ett fantastiskt härligt bejakande gospel och slutar med ett ybermodernt popnummer. Däremellan har vi den traditionella schlagerballaden, ung pop och svensk hip-hop, säger han.

 

Inget Big Five i Melodifestivalen

Grannlandet Norges uttagning Norsk MGP har i år valt att ha vissa bidrag som går direkt till final utan att behöva delta i några kvalprogram för att vinna tittarnas röster. Vi var nyfikna på vad Christer tycker och om detta är något som även Sverige skulle kunna ta efter.

– Det finns någonting som är väldigt bra med det, det är skönt för produktionen att veta att man ”säkrar upp” vissa saker som man verkligen tror på och vill ha i en final, säger Christer.

– Nackdelen är att de inte får chansen att växa in i tävlingen på samma sätt som de som står på scenen. Och det tycker jag alltid är en nackdel för ”Big Five” (i Eurovision, reds.anm.). Att de får inte den möjligheten, tillägger han.

I Eurovision har det förekommit artister som kommit upp som underdogs i tävlingen, förmodligen för att de som Christer beskriver som att de har fått ”växa på publiken”, till exempel Cyperns Eleni Foueira (2018), Österrikes Conchita (2014) och Belgiens Loïc Nottet (2015)

– Det finns ju en kraft i att få växa på publiken och så plötsligt bara kommer de, säger han.

 

Måste vinna över alla för att vinna

Till sist var vi också nyfikna över vad Christer tycker om resultatet av semifinallottningen som arrangerades dagarna före första deltävlingen. Även här använder Christer ett ord för att beskriva vad han känner: getingbo!

– Det kommer bli fantastiskt för tittarna, det blir en skitbra semifinal. Och vi vet ju det att tio av de 17 länderna är sådana som storsatsar på Eurovision. Och det blir spännande, säger han.

 

Så de som hamnade i andra semin fick räkmacka då eller?

– Nej man kan inte säga så för pappret är en sak och verkligheten är en helt annan. Men utifrån vad vi vet sedan tidigare år om vi tittar historiskt på och hur vi levererar så är mycket av de som levererar starkt i första semin.

 

Är Sveriges chanser goda då?

– Så här är det, vi måste vinna över alla för att vinna. Så det är lika bra att börja i semin, säger Christer med ett leende.

 

Med det tackar vi för pratstunden och önskar Christer och hans kollegor lycka till i sändningen.

 


 

Kommentera