Sonja Aldén: ”Jag vill ingjuta hopp, styrka och förtröstan”

MELODIFESTIVALEN 2020 – INTERVJU. Inför den första deltävlingen i Linköping fick vi oss en pratstund med Sonja Aldén, som tävlar med bidraget ”Sluta aldrig gå”.

Sonja Aldén har gjort sig ett välkänt namn i Melodifestivalen trots att det bara är den fjärde gången hon medverkar. Med den erfarenhet hon har av att tävla i musik finns det ändå en anspänning när hon sitter i Green room och nervöst inväntar resultatet av tittarnas dom. För även om det viktigaste är att nå ut med låten och dess budskap finns det också en tävlingsnerv.

– Ja det är inget annat än nervkittlande. Det är pirrigt, och även om man redan innan som jag känner är så glad att låten är med och jag vill verkligen framföra den som är det viktigaste för mig att komma ut med låten och budskapet, det är det viktigaste för mig, så vet jag att när man väl sitter där i Green room då vaknar den här tävlingsmänniskan till liv och vill så gärna att den här låten ska få komma vidare såklart. Så är det, säger hon.

 

En låt med en större styrka

Vid de tre tillfällen som Sonja Aldén har tävlat i Melodifestivalen har det varit med olika genrer. Första försöket 2006 var med etnopoplåten Etymon, som fick stanna i sin deltävling medan försöken 2007 med För att du finns (sexa i final) och 2012 I din himmel(sexa i deltävling) med var ballader. Den här gången utlovar Sonja att man kommer att känna igen soundet men att det är andra stämningar och nyanser.

– Låten är lugn men det finns en ännu större styrka än tidigare, det finns en passion i den här låten och en stark vilja att dra upp folk från marken som går igenom skit, säger hon.

– Jag vill ingjuta hopp, styrka, förtröstan, tillit och folk att känna att ”jag klarar det här”. Och att man ska orka gå vidare, tillägger hon.

 

Starkt startfält

Sonja ser på startfältet som ett väldigt starkt startfält som innehåller många tidigare vinnare och artister som varit nära att vinna. Men att bara tänka så ger inte så mycket.

– Tävlingsmässigt blir det tufft om man ska tänka så, men samtidigt känner jag som jag tänkt hela tiden att man kan göra ”det bästa man kan göra” och det är det man kan göra. Tävlingsmässigt blir det som det blir, säger hon.

 

Och om det går hela vägen för dig i Sverige i år, hur skulle det kännas att få tävla i Eurovision?

– Oj, så långt har jag inte tänkt. Jag vet faktiskt inte hur det skulle kännas. Men jag har ju körat i Eurovision till ett annat bidrag en gång (Litauen 2005) så jag har fått känna på den enorma häftiga känsla att vara i den arenan med folk från hela världen. Det är mäktigt alltså! Det hade varit fantastiskt roligt!, säger Sonja med ett leende.

 

Med det tackar vi för intervjun och önskar Sonja lycka till i Melodifestivalen 2020!

 

Fakta: Sonja Aldén


Sonja Aldén föddes den 20:e december 1977 i St Albans i Storbritannien. Hon växte upp i Huddinge utanför Stockholm och har hållit på med musik mer eller mindre hela livet i olika sammanhang. Bland annat har hon varit låtskrivare till sig själv och andra artister, och i framförallt Melodifestivalen har hon gjort sig ett känt namn. Där har hon tävlat totalt tre gånger: 2006 med etnopoplåten Etymon (femma i deltävling), 2007 med balladen  För att du finns (sexa i final, gick via Andra chansen) och 2012 med balladen I din himmel (sexa i deltävling). Förutom dessa bidrag har Sonja också tävlat som låtskrivare för Shirley Clamps Att älska dig (2005) och The Poodles Night of Passion (2006). Dessutom var hon en del av Litauens körsång i Eurovision 2005. Nu är hon alltså tillbaka igen i Melodifestivalen för ett fjärde försök!

 

Av alla de låtar du tävlat med tidigare vilken av dem tror du hade funkat bäst i Eurovision?

På ett sätt kanske ”Etymon” för att den är upptempo och på engelska, så på ett sätt kanske den hade haft störst chans. Samtidigt så fick ”För att du finns” en sådan enorm impact, så någonstans tror jag att jag skulle ha sjungit den på engelska i Eurovision och då tror jag att den hade gått bäst, säger Sonja.

 


 

Kommentera