Eftersnack: första deltävlingen i Mello 2020

MELODIFESTIVALEN 2020. Det blev en skrällarnas kväll i den första deltävlingen i Linköping den 1:a februari. Förhandstippade Felix Sandman hade enligt bettingbolagen nästan 80% vinstchans inför deltävlingen, men han tog sig bara till Andra chansen! Istället blev det Robin Bengtsson och The Mamas som gick vidare direkt till final.

Efter sändningen träffade vår reporter Hollac16 alla artister och de var alla nöjda och glada med sina framträdanden. Mest glada var såklart Robin Bengtsson och The Mamas som nästan hade svårt att förstå att de är direkt i final.

– Det känns helt magiskt jag kan knappt tro att det är sant faktiskt. Det är en lättnad och häftig känsla, säger Robin Bengtsson.

– Alla känslorna kom på en och samma gång, man är både tom och full på alla känslor samtidigt, säger The Mamas.

 

Hattrick av Robin

Robin Bengtsson tävlar för tredje gången i Melodifestivalen och för lika många gånger har han tagit sig direkt till final. Men det såg inte ut som att det skulle bli så denna gång. Under veckans repetitioner har inte allt fungerat som det ska med numret och de tekniska bitarna har varit svåra att få till.

– Men nu satt det när det gällde. Och jag kände också att jag gjorde som bäst ifrån mig, säger Robin.

Nu får både The Mamas och Robin Bengtsson några veckors vila innan finalen väntar i Friends Arena. Och har de några planer på hur de ska göra för att nå hela vägen till Rotterdam?

– Vi ska fortsätta vara oss själva, fortsätta ha roligt och sprida kärlek, säger The Mamas.

– Oj, jag ska nog inte ändra på så mycket. Bara köra på det här så får vi se hur långt det räcker. Det är många starka låtar. Så vi får se, säger Robin Bengtsson.

 

Favorittippade bidraget till Andra chansen

Även Felix Sandman deltar i Melodifestivalen för tredje gången, och precis som för Robin Bengtsson har han också tagit sig till final varje gång han tävlat, fast alltid via Andra chansen. Samma sak hände även denna lördagsafton och det trots att han lett i alla mätningar sedan långt i förväg.

– Jag tror så här att oddsen är baserade på att de inte vet låten och att de inte har sett allting. Så jag tror när folk såg det så behövde de lyssna på den mer och ta in den mer. Så i Andra chansen får jag en till chans att visa min låt och förhoppningsvis växer den av det, säger Felix Sandman.

Samtidigt är han inte besviken att han inte gick direkt till final även om han självklart hade velat sitta säkert.

– Men nu får jag chansen att släppa min låt, jag har chansen att köra mitt framträdande igen, tillägger han.

För Felix’ del väntar nu en vilopaus innan Andra chansen. Samma sak gäller även för Malou Prytz som med sin ”Ballerina” också tog sig till Andra chansen. Hon är precis som Felix nöjd med sitt framträdande även om hon också hade velat sitta säkert.

– Samtidigt är det bra för låten för den får släppas redan nu så slipper alla vänta på den, säger hon med ett leende.

 

”Det är klart att jag hoppades, men jag är absolut inte förvånad”

Sonja Aldén, som framförde låten ”Sluta aldrig gå”, var den artist som tog sig längst av de som inte gick vidare till final eller Andra chansen från Linköpings startfält. Hon lyckades charma tittarna att röstas vidare till andra omgången men där tog det stopp på femte plats.

– Mitt sunda förnuft har hela tiden sagt att det ska väldigt mycket till om jag ska gå vidare i det här gänget med de här artisterna och låtarna. Jag kommer med en ballad, är lite äldre. Det är tuffare. Men det är klart att jag hoppades, men jag är absolut inte förvånad, säger Sonja Aldén

– Besviken kan jag inte säga, men jag hade hoppats att bli överraskad, tillägger hon.

För Sonjas del väntar nu många roliga projekt för henne. Bland annat ska hon ut på en bryggturné i vår och i sommar spelar hon i föreställningen Att angöra en brygga i Stockholm.

– Och sedan kommer jag göra en speciell grej med Christina Rickardsson som är författare som skrivit en bok som också heter ”Sluta aldrig gå”. Det finns ett litet samband mellan den och den här låten och hennes historia, säger Sonja lite hemlighetsfullt.

 

”Vi är otroligt glada och stolta”

Duon OVÖ har spelat ihop sedan 2017 men det var först 2020 som de fick synas till i Melodifestivalen. Trots att de åkte ut på sjätte plats är de nöjda med sitt framträdande, och framförallt för att de har fått visa upp en ny grej i Melodifestivalen.

– Nu är singeln släppt, ikväll ska vi fira, nu kommer vi att dominera svenska scenen med ny musik, säger de.

 

”Jag ska absolut inte sluta och tappa hoppet”

I varje program är det någon som måste komma sist, och denna gång föll det på Suzi P som gick ut som låt nummer två i startfältet. Trots det är hon nöjd med sitt framträdande och nu blickar hon framåt mot nästa mål.

– Jag ska göra jättemycket låtar, jag ska absolut inte sluta och tappa hoppet. Absolut inte. Så jag ska fortsätta göra låtar, fortsätta göra min grej och jag kommer förhoppningsvis tillbaka till Mello för det var så roligt.

 

Mer sång och dans väntar för programledarna

Även årets programledartrio Lina Hedlund, Linnea Henriksson och David Sundin var mycket nöjda med det första programmet.

– Det var magisk och leverans av alla artister och jag får stå här med er (David och Linnea, reds.anm.) så det känns kul, säger Lina Hedlund.

 

Det blev ett riktigt drag i arenan när mellanakterna gick igång

– Det är så underbart, det känns som den mellanakten på något sätt svarar på frågan ”vem är ni i Mello” och vad det har betytt för oss och att få lyfta fram legendarer, säger Linnea Henriksson.

– Också det som Melodifestivalen är att det är den här bredden av musiken, att både det här galna Sean Banan, Lili & Susie med sin fantastiska schlager och Jan Johansen med sina ballader, inflikar Lina.

– Vi har längtat väldigt mycket efter att ha fått göra just det här numret så att säga, tillägger David Sundin.

 

Frågan alla undrar över är vad programledarna kommer att bjuda på till den kommande veckan.

– Det blir nog ett och annat danssteg för oss, säger Lina

– Vi kommer vrida upp dansen lite till nästa vecka, inflikar David.

– Så blir det mycket vackra toner. Och så ska vi vara i underbara Göteborg!, tillägger Lina.

– Och en helt ny omgång med fantastiska bidrag!, säger Linnea.

 

Sammanställningar

I samband med att resultatet var klart fick också alla bidrag i deltävlingen släppas – med undantag för de två som gått direkt till final. Dessutom släppte SVT hur många röster som bidragen som kom femma, sexa och sjua hade fått. Så här ser resultatet ut:

 

Till final (utan inbördes ordning)*

1. Robin Bengtsson – ”Take A Chance”

1. The Mamas – “Move”

 

Till Andra chansen (utan inbördes ordning)*

3. Felix Sandman – Boys With Emotions

3. Malou Prytz – Ballerina

 

Utslagna

5. Sonja Aldén – Sluta aldrig gå (661 376 röster)

6. OVÖ – Inga Problem (633 485 röster)

7. Suzi P – Moves (582 520 röster)

 

* SVT avslöjar alla poäng och placeringar för de kvalificerade bidragen först efter att finalen är avgjord. Detta för att inte påverka resultatet till de kommande avgörande programmen.

 

Mer info

Nytt för året är att SVT inte meddelar hur många totalröster som inkommit, utan endast hur många som de facto röstade. I den första deltävlingen var det 502 404 personer som hade röstat. Samtidigt meddelades det även att Radiohjälpens nummer i sändningen hade fått ihop 454 000 kronor.

 


 

Kommentera