Amanda Aasa: ”Det finns både mörker och ljus i texten i låten”

MELODIFESTIVALEN 2020 – INTERVJU. Inför den tredje deltävlingen i Luleå fick vi oss en pratstund med Amanda Aasa, som tävlar med bidraget “Late”.

Sångerskan Amanda Aasa har hållit på med musiken länge och varit i branschen i många år, men det var först i och med att hon fick tävla i riksfinalen i fjolårets omgång av P4 Nästa som saker och ting hände på allvar. För mitt under finalen var det hon som fick den eftertraktade jokerplatsen i Melodifestivalen 2020, något som för henne då kändes annorlunda fast på ett positivt sätt.

– Det var overkligt för jag har tävlat i musik sedan jag var liten och det har varit så många gånger som det varit jag som inte varit uppropad och helt plötsligt var jag det. Det var jättespeciellt och fint, säger hon.

 

Mest tittade auditionen gav skivkontrakt

Amanda har som sagt hållit på med musiken länge. 2014 sökte hon sig till TV4-programmet med sin egenskrivna låt Wrong Chemistry”. Även om framträdandet tog juryn med storm och att det blev den säsongens mest tittade audition tog resan slut redan i slutaudition. Men Amanda hade åtminstone imponerat på jurymedlemmen Anders Bagge som valde att signa henne till sitt skivbolag där hon gav ut sin första singel. Efter det har Amanda gått musikutbildningen Musikmakarna och hon agerade även för-band till andra artister på festivaler. Sedan försökte hon komma med i P4 Nästa-finalen 2018 via Hallandsuttagningen, men det var först 2019 via Västernorrlandsuttagningen som det gick hela vägen. Och nu är hon i Melodifestivalen 2020.

– Det känns jättebra, jag är taggad!, säger hon med stort leende.

 

Var tvungen att byta bidrag

På grund av såväl EBU:s som Melodifestivalens regelverk var Amanda tvungen att byta låt till sin Melodifestivalmedverkan. Regelverken säger nämligen att inga bidrag som ska tävla får ha offentliggjorts före den 1:a september året innan Eurovision äger rum. Eftersom P4 Nästa hölls under våren och sommaren kunde hon alltså inte tävla med sitt P4-bidrag ”Gå hem”. Men det var inget som Amanda tyckte var negativt, utan hon har tillsammans med sitt team Siri Jansson, Erik Grahn och Alex Shield arbetat fram låten “Late” som Amanda själva beskriver som upptempo, internationelll, varm och rolig. Och det kommer synas på scenen.

– Det blir varmt men mer kontraster. Det finns både mörker och ljus i texten i låten och det kommer vara i framträdandet också, säger hon.

 

Kan bli första P4-artisten som går vidare

Sedan Melodifestivalen började bjuda in artister från SR-tävlingen P4 Nästa har hittills resultatet varit magert. På sju år är facit noll kvalificeringar, vilket är ett magert resultat. Men det kan såklart vända i år om det bär Amandas vindar rätt och det är något hon själv strävar efter.

– Jag hoppas verkligen på den här låten, det är någonstans där det börjar med en riktigt riktigt bra låt. Det i kombination med att sjunga bra och ett varmt nummer, säger hon.

 

Hur ser du i övrigt på konkurrensen i ditt startfält?

– Oavsett vilket startfält det hade varit så hade jag känt att det hade varit svår konkurrens, det är det för alla är jätteduktiga. Alla kommer förmodligen med jättebra låtar. Så tänker jag, säger hon.

 

Om det skulle bära sig hela vägen…

Slutligen är vi också nyfikna på hur Amanda ser på att göra en eventuell Eurovision-resa till Rotterdam.

– Ganska sjukt, det var länge sedan vi skickade en låt på svenska, säger hon.

 

Kommer du behålla den på svenska om du vinner?

– Vi får se, kanske en kombination av svengelska, säger Amanda.

 

Med det tackar vi för intervjutillfället och önskar Amanda lycka till i Melodifestivalen!

PS: Inför Amandas medverkan i P4 Nästas riksfinal i somras gjorde vi en intervju med henne som finns att läsa här.

 


 

Kommentera