Frida Öhrn: ”Hela låten är en enorm pepp”

MELODIFESTIVALEN 2020 – INTERVJU. Inför den fjärde deltävlingen i Malmö fick vi oss en pratstund med Frida Öhrn, som tävlar med bidraget “We Are One”.

 

Sångerskan Frida Öhrn har sysslat med musiken ända sedan barnsben, och det har varit både som soloartist men även i andra grupper och samarbeten. Bland annat var hon en del av gruppen Oh Laura vars superhit Release Me slog igenom över hela världen. Dessutom har hon varit en av medlemmarna i gruppen Cookies N’Beans som också deltagit två gånger i Melodifestivalen: 2009 (med What If, som inte gick vidare från sin deltävling) och 2013 (med Burning Flags, som åkte ut i Andra chansen). Förutom i det samarbetet har Frida Öhrn också deltagit i Melodifestivalen 2004 med gruppen LaRoxx med vars (Are U) Ready Or Not inte tog sig vidare från sin deltävling. Just den sistnämnda finns faktiskt med i Melodifestivalen då gruppkompisen Beata Harryson-Nordström körar bakom scenen under Fridas nummer.

 

Återvänder till Melodifestivalen som soloartist

Nu är Frida med en fjärde gång i Melodifestivalen, och denna gång är det första gången i rollen som soloartist. Men att vara soloartist är inget nytt för henne utan det har hon varit sedan år 2014 då Cookies N’Beans valde att ta en paus på obestämd framtid.

– Alla vi tjejer ville en massa saker som bubblade i oss och ville ut åt olika håll. Cookies finns fortfarande men vi tog den pausen, säger Frida.

 

I samband med att Cookies N’Beans skildes åt började Frida att skapa sitt nya sound under artistnamnet Öhrn, vilket innefattade både en debutsingel som följdes upp med en EP.

– Jag började experimentera med mycket elektroniska ljud. Jag har aldrig varit i den världen, jag har bara spelat akustiskt nästan. Gitarr, munspel, stamp. Det var något som var roligt att gå in och botanisera där. Så då släppte jag en EP och lite fler låtar och startade eget skivbolag och ”nu gör jag min grej här” och det var väldigt spännande, säger hon.

 

Skrevs utan några förutsättningar

Tillbaka till bidraget ”We Are One”, som hon tävlar med i Melodifestivalen 2020. Bakom bidraget står hon själv som låtskrivare tillsammans med kollegorna Hampus Eurenius och Nicklas Eklund. Bakgrunden till låten är att den gjordes utan några direkta förutsättningar.

– Vi skrev den här låten från ett blankt papper i ett litet rum i Gröndal utanför Stockholm och sågs och bara skapade och hittade någon vibb i det rummet. Jag tror vi gjorde klart hela låten på några timmar. Ibland är det så att det forsar ur en. Det var väl att orden och texten i låten blev starkt och man förstod var man ville direkt, säger hon.

 

Att låten sedan skulle skickas in till Melodifestivalen 2020 var inget som fanns på kartan just då menar Frida. Det var först när hon åkte på en turné i somras (2019) och spelade upp låten för sin vän Peter Jöback som direkt fick feeling för låten. Han föreslog för henne att hon skulle skicka in låten till Melodifestivalen. Först såg hon lite skeptisk på den idén men hans ord hade sått ett frö, och efter att ha tänkt en stund på hur viktig låten är så skickade de in den och låten kom med.

 

En låt om att ta hand om varandra

Själva låten “We Are One” beskriver Frida som en mishmash av allt hon gjort eftersom det musikaliskt varken låter som country, projektet Öhrn eller jazz. Däremot finns det ett tydligt budskap i låtens handling och det är att vi alla måste bli bättre på att se och ta hand om varandra eftersom vi alla är lika varandra.

– Vi går igenom våra toppar och dalar, man känner sig så jäkla lost, ensam och rädd ibland och på toppen av allt ibland. Skulle man bara kunna se det mer så blir det lättare att möta varandra på ett ärligt och öppet sätt. Det är också som en kärleksbombning och ett kärleksbudskap som ska ut till publiken, säger hon.

– Hela låten är en enorm pepp att om vi tar hand om varandra och håller varandra om ryggen vad mycket vi kan åstadkomma då, tillägger hon.

 

Vill gärna tävla i Eurovision

I skrivande stund (dagen före deltävlingen) vet inte hur det kommer att gå resultatmässigt för Frida eller någon av hennes medtävlande i Malmös startfält. Men att Frida är sugen på att få tävla med låten i Eurovision det är helt säkert.

– Åh, det hade varit jättekul och få göra den låten där såklart, helt underbart, säger hon med ett stort leende.

 

Annars väntar fler låtsläpp för Frida, dock oklart i vilken form. Däremot är en sak klar.

– Jag har tagit beslut att slå ihop Frida och Öhrn. Så jag är en person nu!, säger Frida.

 

Med det sagt tackar vi för intervjun och önskar vi Frida stort lycka till i Melodifestivalen!

 


 

Kommentera