Hanna Ferm: ”Jag visar en annan sida av mig själv artistiskt”

MELODIFESTIVALEN 2020 – INTERVJU. Inför den fjärde deltävlingen i Malmö fick vi oss en pratstund med Hanna Ferm, som tävlar med bidraget “Brave”.

 

Sångerskan Hanna Ferm föddes 23:e oktober 2000 i Pixbo i Västergötland. Publikt blev hon känd när hon år 2014 sökte till Talang, där det däremot tog stopp efter det andra kvalprogrammet. Istället gjorde hon ett nytt försök i en annan talangtävling, nämligen Idol 2017. Juryn tyckte om hennes audition och det tog henne vidare till slutaudition där hon gick vidare till kvalprogrammen och röstades fram som veckofinalist. Varje fredagsfinal höll hon sig kvar och gick till sist till finalen där hon hamnade på andra plats. Karriären tog därefter fart då hon under 2018 släppte två singlar (Bad Habit och Never Mine). Året därpå ställde hon upp med artisten Liamoo låten Hold You som tog dem ända till tredjeplatsen i finalen.

Ett år senare är Hanna tillbaka igen i Melodifestivalen och på samma plats där hon och Liamoo gick direkt till final förra gången, dvs. Malmö Arena. Det nya för Hannas del den här gången är dels att hon tävlar som soloartist och med en helt annan typ av låt.

– Det är en annan grej i år, jag har inte varit med ensam tidigare och inte gjort den här typen av låt som det är nu. Så jag visar en annan sida av mig själv artistiskt, säger hon.

– Om man följde Idol har man nog sett mig göra både det ena och det andra, men om man bara kollade på Mello förra året så kanske man inte vet så mycket mer än att jag stod rakt upp och ned och sjöng tillsammans med Liamoo. Så det är roligt att få visa vad jag går för, typ, tillägger Hanna med ett leende.

 

En låt med mer kaxighet och pondus

Bidraget som Hanna ställer upp med i Melodifestivalen 2020 heter ”Brave” och den är gjord av trion David Kjellstrand, Jimmy Jansson och Laurell Barker. Själva låten beskrivs som “en spöklik poplåt om att hantera och möta sina rädslor”. För oss utvecklar Hanna det hela med ett resonemang kring toppar och dalar i livet.

– Jag skulle säga att låten handlar lite om det här att det finns toppar och dalar, och när man har varit i en dal och man är på väg upp och man känner att ”nu jävlar ska jag våga vara stark i mig själv, jag ska göra det jag mår bra av” och inte trycka ned sig själv så mycket. I det finns det mycket en attityd och pondus som inte var på samma sätt 2019 (med bidraget ”Hold You”, reds.anm). Då var det mer bara det sårbara. Men också att den mixar mycket i år, det sårbara finns ändå i den här låten men det är fokus på det här starka, säger Hanna.

 

Vilka artister har du inspirerats av när låten skapades?

– Mina inspirationer som artist har varit så många olika, men sen jag var liten har det varit mycket de här stora som Whitney Huston och Tina Turner. Men för den här låten skulle jag säga är mer någon slags mer pop och mer blandning av Camila Cabello och Ava Max, den typen av pop än vad det är en Whitney Huston-poplåt, säger hon.

 

Stor oddsfavorit att ta hem segern

Ända sedan det stod klart att Hanna Ferm skulle delta i Melodifestivalen 2020 har hon varit en av oddsens stora favoriter till att ta hem segern, men det är något som Hanna just nu inte vill tänka på så mycket. Framförallt eftersom det inte baseras på något då låten ännu inte har framförts officiellt eller att något resultat är klart.

– Får man ett favorittryck efter man har uppträtt då är det så här ”wow, tack så mycket” men innan spelar det ingen roll. Det är fortfarande det som händer där på lördag som avgör. Så det är helt enkelt det som är mitt fokus, säger hon.

– Men jag är inte riktigt där än utan just nu är jag i förberedelser inför lördag och sen efter lördag då kan vi börja prata om annat, säger Hanna med ett leende.

 

Men är du en tävlingsmänniska?

– Mot mig själv är jag det, men jag skulle också säga att jag är en bra förlorare! I Idol kom jag tvåa vilket jag ser som en vinst medan många kanske ser det att man föll på målsnöret. Eller förra året kom vi också på en bra placering men vi vann inte. De grejerna har aldrig känts surt, jag har aldrig känt ”Fan vad surt”. Utan allt är upp till mig – om jag är skit då blir allt skit, säger hon.

 

Inga konkreta framtidsplaner

Ännu är Hanna i början av karriären och det finns mycket kvar att uppleva. Först ska hon tävla i Melodifestivalen och hur det ser ut därefter vet hon inte mer än en sak

– Jag har ingen konkret plan mer än den jag sagt att jag vill inte vara på samma ställe, utan jag gör allt för att hela tiden testa nya saker, säger hon.

– Men däremot vill jag absolut utomlands och sedan är det inte bara USA som finns, det är en stor värld vi lever i. Jag vill helt enkelt bara jobba järnet nu när jag har slutat skolan och har mer tid till att ägna mig mer åt karriären, tillägger hon.

 

Har du kontakt med Liamoo och gör ni något mer musikaliskt?

– Ja det har vi, absolut. Han supportar så det är jag glad för, säger hon med ett leende.

– Det finns grejer vi har gjort ihop både innan och efter. Vi har grejer som vi inte har släppt. Så vi får se vad som händer med det, tillägger hon.

 

Med det tackar vi så mycket för intervjutillfället och önskar Hanna stort lycka till i Melodifestivalen!

 


 

Kommentera