Robin Bengtsson: ”Jag ska göra vad jag kan för att gå hela vägen på lördag”

Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2020. Inför finalen i årets Melodifestival träffade vi finalisten Robin Bengtsson för en pratstund om bland annat hur hans uppladdning sett ut inför finalen, om några ändringar har gjorts i numret sedan deltävlingen i Linköping och hur han ser på att få möjligheten att eventuellt tävla för Sverige igen.

När Robin Bengtsson har ställt upp i Melodifestivalen tidigare två gånger gick han direkt till final, och senast blev det också seger och därmed tävlan för Sverige i Eurovision Song Contest. 2020 återupprepas historien igen när han nu åter är i final och tävlar om att få göra Eurovision-resan ännu en gång.

– Det känns riktigt grymt att få vara här en tredje gång och bara få stå i Friends Arena och uppleva detta, säger han.

 

Hur känns det att ha publikens stöd i ryggen?

– Det är det absolut viktigaste och finaste man kan ha i den här tävlingen, så jag känner mig hedrad och ska göra vad jag kan för att gå hela vägen på lördag, tillägger han.

 

Känner inte av någon press på att vinna, även om det är målet

2017 blev det som sagt seger med låten ”I Can’t Go On” som sedan kom på femte plats i finalen i Eurovision i Kiev. Att ha vunnit en gång tidigare är kanske ingen nackdel, däremot kan det finnas press från olika håll på att resultatet måste bli minst lika bra som sist, om inte bättre. Men den pressen känner Robin att han inte har.

– Njae jag försöker inte tänka så för det är svårt att upprepa en sådan upplevelse. Jag försöker istället tänka tvärtom att slappna av lite mer det här året och tänka att jag har redan vunnit en gång så att det inte är hela världen. Mitt mål var att komma till final och där är jag nu så nu är allt bara en bonus, säger Robin.

 

Hur skulle det kännas att få göra om Eurovision-äventyret en gång till?

– Det är mitt stora mål nu, så det hade varit helt fantastiskt. Att få vinna två gånger det känns nästan lite för overkligt, samtidigt är det den enda jag tänker på hela tiden. Det var så sjukt härligt att uppleva och att få göra det igen hade varit helt galet, säger han.

 

Skuggspel i numret

Robin berättar för oss att han ville ha ett mer avskalat nummer den här gången, det vill säga inga rullband eller dansare. Men dansare syns, åtminstone som skuggfigurer bakom honom på scenen, vilket ska symbolisera vad låten handlar om.

– Så vi hade lite möten jag och Zain (Odelstål reds.anm.) och Dennis (Bröchner reds.anm.) som skapat numret, där jag sa att jag ville ha skuggspel där man står bakom en duk och skapar skuggor. Istället vart det en dansare och hans flickvän som vi filmade mot en Green screen och sedan gjort om dem till animerade figurer. Så de förklarar texten och låten i dans typ, säger Robin.

 

I deltävlingen i Linköping var det lite tekniska svårigheter med ditt scenframträdande. Har du och teamet löst detta nu till finalen?

– Vi hade inte så stora problem egentligen, det var svårt att få till rätt vinklar för att content bakom skulle synas. Det har de full koll på nu. Så jag har inte funderat så mycket på det, vi har lagt till lite smågrejer som inte berör mig så mycket utan jag ska bara köra samma sak som sist och det känns skönt. Men det som är ändrat är inte upp till mig, det känns bra, tillägger han.

 

Det har snackats en del om att låten är lite ABBA-inspirerad. Stämmer det?

– Nej inte ABBA-inspirerat, det är väl titeln som är samma som en ABBA-låt. Men jag tror man kan dra associationerna att melodin är väldigt klassisk och tidlös, vilket ABBA:s melodier också var. Den skulle ha kunnat varit skriven för 20 år sedan och om 20 år, och det är bara produktionen som håller sig till 2020 om man säger så. Jag tror det kan vara därför folk känner så, den är väldigt tidlös och enkel melodi som är fint skriven, säger Robin.

 

Till sist

Om du hade fått framföra ”Take A Chance” i en annan genre, vilken hade du valt?

– Country.

 

Om du hade fått ta in en duettpartner av de som tävlar i finalen, vem hade du valt?

– Då hade jag tagit in hela The Mamas.

 

Om du hade fått framföra någon av de andra finalisternas bidrag, vilken hade du valt?

– Då hade jag valt Anna Bergendahls låt, för det är den låten som ligger mig närmast rent genremässigt. Det är lite countryrockpop och jag tycker om den väldigt mycket, säger han.

 

Av dina tre Melodifestivalbidrag, vilken är din personliga favorit?

– Det är nog ”Take A Chance” faktiskt. Alla tre är bra på sina egna sätt, men den här känns mest nära mig rent artistiskt, det är mer nära det jag gör vanligtvis. Jag var lite nervös att köra den i Linköping för att det var så olikt ”I Can’t Go On” jag hade sist när jag vann. Så det var en stor lättnad när folk röstade vidare den och då fick jag klart för mig att det som jag gillar att göra gillar folk också.

 

Slutligen, hur ser planerna ut för dig musikaliskt för resterande 2020?

– Jag kommer att släppa ny musik och jag kommer ge mig ut på vägarna och spela mycket resten av året. Har inte gjort upp någon skarp plan än, jag tänker jag avvaktar lite till efter lördag och ser vad som händer så gör jag en game plan därifrån.

 

Med det tackar vi för denna intervju och önskar Robin stort lycka till i finalen!

 


 

Kommentera