Felix Sandman: ”Min låt skulle passa bra i Eurovision”

Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2020. Inför finalen i årets Melodifestival träffade vi finalisten Felix Sandman för en pratstund om bland annat hur känslorna var efter att han gick vidare från förra veckans Andra chansen, om några ändringar har gjorts i numret och hur han ser på att eventuellt få bli Sveriges representant i Rotterdam.

 

I år, 2020, tävlar Felix Sandman i Melodifestivalen för tredje gången på fyra år. Första gången var år 2017 med gruppen FO&O, även tidigare kända som The Fooo eller The Fooo Conspiracy, med bidraget Gotta Thing About You som tog dem till final via Andra chansen. Men gruppen hade bildats mycket tidigare än så.

– Det började så att tre av oss gick på samma dansskola och sedan var det en audition som hölls av skivbolaget på dansskolan, och jag, Oscar (Enestad, reds.anm.) och Oscar (Molander, som sedan hoppade av innan Melodifestivalen, reds.anm.) sattes ihop i en grupp och så hade skivbolaget hittat Omar (Rudberg, reds.anm.) på annat håll. Så vi sattes ihop till en grupp och började köra på och släppa musik och göra gatuperformance och sådana grejer. Fanbasen växte och vårt första riktiga gig på en scen var när vi öppnade upp för Justin Bieber tre nätter i rad, berättar Felix.

Trots framgångarna valde den återstående trion i FO&O att gå skilda vägar efter Melodifestivalen för att satsa på egna solokarriärer. 2018  var Felix tillbaka själv i Melodifestivalen med den mycket avskalade balladen Every Single Day som tog honom till andraplatsen i finalen, om än även nu med vägen via Andra chansen.

 

Mycket förhandstippad inför 2020

När Felix annonserades för en tredje tävlan i Melodifestivalen var han på förhand den artist som enligt oddsen sades ha störst chans att vinna årets tävling, och med en vinstchans på närmare 80 procent att gå direkt till final. Men tji fick bettingbolagen när Felix då bara röstades till Andra chansen! Nu gick det förvisso bra och han tog sig till final i alla fall, vilket han också egentligen ser något positivt på, framförallt för låten. Och segern kan han ju fortfarande få!

– Det är en längre väg och mer jobb, men jag tror det är en bra väg också. Man får köra tre gånger totalt vilket jag är väldigt glad för, jag vill köra min låt så mycket som möjligt. Så jag ser det som en positiv grej, säger han.

 

Känner du att du har press på dig eftersom det gick väldigt bra 2018, eller kör du ditt egna race?

– Jag kör mitt egna race, sedan är det klart att det hade varit roligt att vinna såklart. Men det är ett tufft startfält och jag tror det kommer bli väldigt svårt men jag är här för att jag vill sprida min låt ut till så många som möjligt, säger Felix.

 

Numret fick inte överskina låten

Redan i deltävlingen i Linköping stod det klart att Felix skulle ha ett väldigt tekniskt avancerat nummer med dansare och en LED-vägg. Vi är nyfikna på hur tankarna bakom numret var, och Felix berättar att det först och främst fanns en enkel regel.

– Det jag ville med numret var att det inte skulle överskina låten utan numret skulle bara förstärka låten. Så det jag tänkte var bara att addera element som förstärker det jag sjunger och berättar det visuellt. Vi projicerar några ord som jag sjunger och dansarna uttrycker allt det jag sjunger och den här kampen mellan att vara stängd och öppen, sårbar och hård, säger Felix.

– Och sedan ska det bara vara snyggt och vara underhållande med en snygg koreografi, tillägger han.

 

Har du gjort några justeringar i numret nu inför finalen?

– Inte så mycket, vi gjorde lite grejer från första deltävlingen till Andra chansen, där vi slipade till ljusgrejer så att man såg mig mer när jag sjöng, lite mer kameravinklar och sådana grejer. Sedan i Andra chansen var vi väldigt nöjda och kände att det kändes verkligen som den bästa gången och att numret var komplett. Så nu till finalen har vi inte gjort så mycket, säger han.

 

”Min låt skulle passa bra i Eurovision”

Att vinna Melodifestivalen innebär att få representera Sverige i Eurovision Song Contest. Och det är något som Felix gärna vill, även om han inser att det är mycket hård konkurrens om just den platsen i det här finalstartfältet.

– Det hade varit otroligt och det skulle jag jättegärna vilja och hoppas att folk röstar på mig och att jag kanske kommer dit. Men det är en svår väg dit och jag hoppas för det hade varit fett. Jag tycker verkligen att min låt skulle passa bra i Eurovision, säger han.

 

Hur ser planerna ut annars framöver?

– Jag har många gig inplanerade både i Sverige och Norge och lite fler gig som kommer. Sedan är det bara mer musik och jag jobbar mot ett album och sådana grejer som kommer innan sommaren. Så det är fullt upp, säger Felix.

– Sedan är det lite mer skådespelargrejer också, inflikar han lite hemlighetsfullt.

 

Till sist

Om du hade fått framföra någon av de andra finalisternas bidrag, vilken hade du valt?

– Jag tycker Victor Crones ”Troubled Waters” är väldigt bra, så kanske den. Eller ”Vem är som oss?” med Anis Don Demina.

 

Om du hade fått ta in en duettpartner av de som tävlar i finalen, vem hade du valt?

– Bra fråga, det finns många bra. Kanske Victor.

 

Om du hade fått framföra ”Boys With Emotions” i en annan genre, vilken hade du valt?

– Hiphop, för det har jag lyssnat på sedan jag var 6 år och har alltid inspirerats av hiphop. Men jag vill säga att den är inte i hiphop-genren nu men skulle jag göra den i en annan genre skulle jag välja hiphop.

 

Med det tackar vi så mycket för intervjun och önskar Felix lycka till i finalen!

 


 

Kommentera