Amanda Aasa blir joker i Melodifestivalen 2020

MELODIFESTIVALEN 2020. I direktsändningen av finalen i SR:s musiktävling P4 Nästa 2019 blev det Amanda Aasa som fick erbjudandet att tävla i Melodifestivalen 2020. Utan att tveka en sekund valde hon att tacka ja till erbjudandet. Därmed är den första akten till Mello 2020 klar.

 

Till en början säger vi grattis till Amanda som nu alltså är den första av 28 akter som ska tävla i Melodifestivalen 2020. Inför riksfinalen sa hon så här om möjligheten att bli joker i Melodifestivalen:

– Jag tror att det skulle kunna vara en rolig resa att vara en del av. Med rätt organisation och team skulle Mello vara en mycket intressant möjlighet att debutera.

Nu har det alltså blivit verklighet och det gratulerar vi till!

 

Amanda Aasas väg från P4 Nästa till Melodifestivalen 2020

Före sin medverkan i årets P4 Nästa-final har Amanda synts till i bl.a. TV4:as Idol 2014, då hennes audition blev den mest sedda det året. Trots att det inte tog sig längre än till slutaudition gav Anders Bagge henne ett skivkontrakt och hon kunde ge ut sin debutsingel. Efter det sökte hon sig vidare inom musiken och har bl.a. uppträtt på olika festivaler och som förband till artister som Miss Li, Dotter och Den svenska björnstammen.

År 2018 deltog Amanda i P4 Nästa och vann Hallands uttagning med låten Drown Me , men då gick hon inte hela vägen till riksfinalen. I år (2019) tävlade Amanda i Västernorrlands uttagning med låten ”Gå hem”, och nu bar det sig verkligen hela vägen till riksfinalen där hon hamnade på andra plats. Och i finalen erbjöds hon som tidigare meddelat jokerplatsen i Melodifestivalen 2020.

 

Blir med ett nytt bidrag i Melodifestivalen

Notera att Amanda kommer att tävla med ett annat bidrag än ”Gå hem” som hon hade med i riksfinalen. Detta för att P4 Nästa-bidraget redan framförts offentligt före tävlan i Melodifestivalen, vilket bryter mot dess regler. Vilket det nya bidraget är kommer med högst sannolikhet bli officiellt när alla akter till tävlingen har meddelats. Det kan såklart komma tidigare också, men de senaste åren har nya titeln inte blivit offentlig förrän då.

 

Fakta: Tidigare Mello-jokrar från P4 Nästa/Svensktoppen nästa

Amanda Aasa blir den åttonde artisten som erbjuds en plats genom Sveriges Radios P4 Nästa. Så här har de tidigare artisterna som fått samma chans placerat sig i Melodifestivalen (notera att det är Melodifestivalbidrag och inte P4-bidrag):

 

  • 2019: The Lovers of Valdaro – “Somebody Wants” (7:a i deltävling)*
  • 2018: Stiko Per Larsson – “Titta vi flyger” (6:a i deltävling)
  • 2017: Les Gordons – “Bound to Fall” (6:a i deltävling)*
  • 2016: Smilo – “Weight of the world” (5:a i deltävling)*
  • 2015: Kalle Johansson – “För din skull” (6:a i deltävling)
  • 2014: Eko – “Red” (8:a i deltävling)
  • 2013: Terese Fredenwall – “Breaking the Silence” (5:a i deltävling)

 

* The Lovers of Valdaro, Smilo och Les Gordons vann inte Svensktoppen/P4 Nästa sina år utan valdes ut av juryn att bli tillfrågade att bli joker i Melodifestivalen. Dessa tre år gick segern istället till Michael Fannon, Noomi och Spring City.

 

 

Fakta: Så var P4 Nästa 2019

Det blev P4 Kronobergs Tim Lööv som med sitt bidrag All I Need Is You vann Sveriges Radios musiktävling P4 Nästa 2019! Han kommer nu att få sin låt spelad i P4 och dessutom kommer låten att testas in på Svensktoppen.

 

Fakta om vinnaren

Tim Lööv lever för musik dygnet och arbetar både själv och med andra. Han arbetar idag som musiklärare fyra dagar i veckan, men därefter satsar han allt på sin musik. ”Att få kunna glädja andra med musik är det jag är mest stolt över” säger han till oss. Tim beskriver sin musikstil som country med moderna popinfluenser och en av hans stora idoler är Eurovisionvinnaren Johnny Logan, som bland annat inspirerade honom att göra en låt. I år (2019) tävlade Tim för sjätte gången i P4 Nästa, men denna gång var första gången det tog sig hela vägen till riksfinalen och dessutom till seger! Hans tävlingsbidrag heter ”All I need is you”.

Vi säger grattis till Tim Lööv som nu kan vänta sig en spännande höst på P4. Vi får även se om några av de andra finalisterna lyckas ta sig in på Svensktoppen, vilket har hänt tidigare år.

 

Finalstartfältet

Åtta bidrag tävlade om segern och detta skedde genom två omgångar. Först röstade en SR-jury och lyssnarna fram två av de åtta finalbidragen till en duell, där sedan lyssnarna själva fick rösta fram vinnaren. I första omgången meddelades endast de två som gått vidare utan inbördes ordning. Så här blev resultatet:

 

Duellen

  1. Tim Lööv – All I Need Is You (P4 Kronoberg)
  2. Amanda Aasa – Gå hem (P4 Västernorrland)

 

Oplacerade (i bokstavsordning) efter första omgången

 


 

Kommentera