Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Anna Bergendahl: ”En metafor för något större, högre och bättre för alla”

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2020 – INTERVJU. Inför den andra deltävlingen i Göteborg fick vi oss en pratstund med Anna Bergendahl, som tävlar med bidraget ”Kingdom Come”.

 

Anna Bergendahl föddes 11:e december 1991 i Stockholm. Redan i tidig ålder startade hennes lysande framtid. 2004 deltog hon i talangtävlingen Super Trouper på TV4 där hon tävlade mot bl.a Amy Diamond och fyra år senare gjorde Idol henne till en stjärna att räkna med på pophimlen. 2010 fick hon chansen att vara Sveriges 50:e representant i Eurovision Song Contest, men hennes oskuldsfulla framträdande gick dock inte hem hos den europeiska publiken och Sverige fick uppleva för första gången att inte kvalificera sig till finalen.

 

Tog paus – och kom tillbaka

Efter fiaskot tog hon en liten paus men redan 2012 började hon göra en del musik i USA med producenten Larry Klein.

– Jag vann Melodifestivalen 2010, vilket jag var väldigt glad för och även för att jag representera mitt land i Eurovision, men sedan gick jag inte vidare till finalen vilket var lite jobbigt ur en professionell synvinkel. Så det tog ett tag att komma över det, säger hon.

– Sedan är det både utmanande och riktigt svårt att tävla i musik, tillägger hon.

Två år efter USA-tiden jobbade hon åter på svensk mark och släppte flera EP. En tid efter detta tog hon åter en paus för att fokusera på sina läkarstudier, men så 2019 stod hon åter på Mello-scenen och hon visade en självsäker sida som var sugen på revansch och låten “Ashes to ashes” tog sig till final till slut via Andra chansen och slutade på 10:e plats.

 

Och det blev en riktigt succé, även internationellt.

– Ja, jag gjorde två shower i London och en i Madrid. Det är häftigt att komma ut i Europa och möta Eurovisionfansen, de är så intresserade, kärleksfulla och generösa, säger Anna med ett leende.

 

Skämt blev på allvar

Efter förra årets succé är nu Anna Bergendahl tillbaka igen i Melodifestivalsammanhanget, nog mycket tack vare att det gick så bra som det gjorde 2019. Och dessutom får hon tävla i samma stad som sist, i det här fallet Göteborg.

– Vi var så glada med hur det gick för ”Ashes to Ashes” förra året. Det blev en radiohit i Sverige och jag fick göra en turné och andra roliga saker hände. Så vi var riktigt nöjda med allt. Sedan skämtade jag med mina låtskrivarkompisar att ”vad gör vi 2020”. Men de tog det seriöst och satte ihop en melodi som vi arbetade vidare på tillsammans i studion och vi gillade det, säger Anna.

 

Vad skulle du säga att ditt bidrag ”Kingdom Come” handlar om?

– För mig är det en metafor för något större, högre och bättre för alla. Alla går igenom svåra saker i livet och för mig som också är läkarstuderande ser jag svåra tider människor går igenom. Musik är det jag går till för att känna hopp igen för mig själv och världen. Så det är det jag hoppas ”Kingdom Come” att människor får tre minuter att känna hopp igen, säger hon.

Hon berättar vidare att hon och teamet började arbeta med låten ”Kingdom Come” i juni 2019 och runt midsommar träffades de i studion. Sedan gick sommaren men de hann göra klart låten i augusti innan det var dags att skicka in den till Melodifestivalen. Och sedan kom de med. Låten har hon gjort med Bobby Ljunggren, Thomas G:son och Erik Bernholm, vilka var samma låtskrivare som hon samarbete med i Melodifestivalen 2019.

 

Får vänta och se hur resultatet blir

Med en seger i bagaget för nu tio år sedan och därefter en comeback ifjol med en dundersuccé är vi nyfikna på hur Anna ser på tävlingen nu när hon medverkar för tredje gången. Är hon med för att vinna eller för att mer satsa på sig själv?

– Det finns många bra artister i år och låtar, så jag tror alla är här för att vinna. Vi får vänta och se och allt vi kan göra är att göra vårt bästa, säger hon.

 

Känner du pressen att leverera efter succén ifjol?

– Faktiskt inte. Det finns likheter till ”Ashes to Ashes” men samtidigt är de helt olika. Jag har 6 dansare med mig på scenen så det är det helt motsatta mot ”Ashes to Ashes” när det kommer till det sceniska. Så det är ett helt annat nummer och jag vet inte hur folk kommer ta till sig det. Vi får vänta och se, det är folket som avgör, säger Anna.

 

Till sist, hur har du och ditt team förberett er inför sändningen?

– Vi har övat mycket på låten, har gjort mycket intervjuer, har sovit och ätit och umgåtts i teamet och har trevligt, säger Anna.

 

Med det tackar vi för intervjun och önskar Anna lycka till i Melodifestivalen 2020!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen