Paul Rey: “Talking In My Sleep är en presentation av mig som artist”

Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2020 – INTERVJU. Inför den andra deltävlingen i Göteborg fick vi oss en pratstund med Paul Rey, som tävlar med bidraget ”Talking In My Sleep”.

Artisten Paul Rey är född och uppväxt ett musikaliskt hem i Lund. Redan vid 6-7 års ålder började han göra musikaliska framträdanden, även om han på den tiden inte riktigt visste om det var artistlivet han skulle satsa på. Vid sidan om musik höll han på med basket, vilket han också gör idag men inte på en tävlingsnivå. I 13-14-årsåldern valde han därför att växla om helt.

– Då började jag skriva egna låtar och började uttrycka mig själv på ett kreativt sätt, och då kände jag att jag kunde göra det för att leva på det. Från början var det hip-hop, och vid 22 års ålder började jag sjunga. Idag arbetar jag heltid med musiken, säger han.

 

Kom i kontakt med Quincy Jones

2015 blev Paul signad till Epic Records och i och med det släppte sin debut-EP “Good as hell”. Men innan den ens hade släppts fick han kontakt med världsstjärnan Quincy Jones som var mycket intresserad av att lära känna Paul.

– Jag var i Los Angeles då och han tyckte om den jättemycket och ringde mig och frågade om vi kunde träffas, vilket jag självklart tackade ja till. Så jag blev inbjuden till hans hem i Bel Air där vi sågs i fyra timmar, lyssnade på musik och snackade en massa om allt möjligt. Sedan dess har han varit som en mentor för mig och vi träffas varje gång jag är i Los Angeles, berättar Paul.

– Det är jätteroligt att få lära sig så mycket från en artist som själv upplevt massor och producerat så mycket olika genrer inom musik. Det är den bästa läraren du kan ha, tillägger han med ett leende.

 

Fokus på Melodifestivalen

Men just nu är planerna helt och hållet fokuserade på det han ska göra den 8:e februari, då han tävlar i Melodifestivalen med bidraget “Talking In My Sleep” som han har gjort tillsammans med låtskrivarna Lukas Hällgren och Alexander Standal Pavelich. Bidraget säger han är en presentation för dem som ännu inte fått se honom som artist.

– För mig är “Talking In My Sleep” en bra presentation av mig som artist, för rösten sticker ut, texten är bra och låten är en ballad men har ändå lite power i sig. Så jag tänkte för människor som inte har hört eller sett mig förut så blir det en riktigt bra första introduktion för dem, säger han.

– Jag är väldigt exalterad, det är min första gång i tävlingen och även första gången jag uppträder i en arena med en så stor publik, men jag är jätteexalterad, säger Paul.

 

Inför framträdandet på lördag (8:e februari) fokuserar Paul på att öva in sitt nummer så mycket han bara kan. Allt för att känna sig säker med att lära sig alla kameravinklar etc. När han sedan ska upp på scenen i direktsändningen gäller några enkla regler.

– Precis innan jag går upp på scenen försöker jag tänka på första ordet i låten, tar några djupa andetag och hoppar på stället för att få igång kroppen. Sen är det showtime, säger Paul med ett leende.

 

Kan ställas mot sitt andra bidrag i Andra chansen

Inför deltävlingen som Paul medverkar i pekar oddsen till hans fördel, det vill säga en finalplats. Skulle han däremot ta sig till Andra chansen finns chansen att han eventuellt får möta sitt andra bidrag i tävlingen. Förutom ”Talking In My Sleep” är Paul nämligen co-writer till bidraget “Surface” som duon Ellen Benediktson & Simon Peyron kommer att tävla med i den fjärde deltävlingen. Vi undrar hur det skulle kännas för honom om dessa låtar eventuellt skulle mötas i en duell.

– Det skulle bli riktigt crazy faktiskt, säger Paul med ett skratt.

– Men det är roligt, för jag gillar den andra låten (”Surface”, reds.anm.) mycket så jag tycker det är roligt att den också har fått en chans att tävla i Melodifestivalen. Det skulle bli väldigt speciellt om vi skulle vi ställas mot varandra, men oavsett är jag glad över att bägge låtarna är med och tävlar, tillägger han.

 

Favoriter från förr

Slutligen är vi nyfikna på vilka favoritbidrag som Paul har från Melodifestivalåren som gått.

– Jag började följa Melodifestivalen när Loreen vann med ”Euphoria” 2012, för hon förändrade verkligen synen på Melodifestivalen i vad du kan göra för slags framträdande och vilka genrer som kan vara med. Det var riktigt fascinerande. Annars är mitt favoritframträdande Robin Bengtssons ”I Can’t Go On” (2017), för det var så kreativt och genialt nummer. Jag har aldrig tidigare sett ett sådant framträdande förut. Och min favoritlåt är Felix Sandmans ”Every Single Day” (2018). Det är en riktigt vacker och stark sång.

 

Med det tackar vi Paul för intervjutillfället och önskar honom stort lycka till i tävlingen!

 


 

Kommentera